Публікація

Адвокат УГСПЛ допоміг ВІЛ-позитивній особі захистити право на життя у протистоянні з Київським обласним онкологічним диспансером

Тетяна Гітченко є ВІЛ-позитивною особою і страждає від кістоми яєчника (доброякісне пухлиноподібне утворення в яєчнику, заповнене рідиною). Пацієнти з таким діагнозом мають рясні болючі менструації; біль внизу живота тягнучого характеру; збільшення живота в розмірі, як правило – асиметрично; прискорене сечовипускання; набряки ніг.

Ознайомившись з її медичною документацією та провівши обстеження, лікар Київського обласного онкологічного диспансеру В. В. Татарчук призначив операцію з метою видалення доброякісного утворення як спосіб лікування. З 20 по 25 серпня 2020 р. клієнтка проходила всі обстеження та готувалась до оперативного лікування. Операція була призначена на 26 серпня 2020 року. В день операції виявився ВІЛ-позитивний статус хворої, з огляду на що хірург відмовився її оперувати і без виписного епікризу зажадав, щоб хвора пацієнтка залишила медичний заклад.

Київський обласний онкологічний диспансер

Виписний епікриз – це стислий висновок лікаря про перебіг хвороби, результати обстеження та лікування, визначення стану хворого на час виписки із стаціонару, прогноз захворювання, поради щодо подальших лікувально-реабілітаційних заходів.

Такі дії медичного персоналу мали ознаки порушення прав людини на життя та на здоров’я.

Того ж дня заявниця звернулася по допомогу до громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в м. Київ. Адвокат Олег Левицький, який взявся супроводжувати справу, рекомендував Тетяні відмовитись добровільно залишати медичний заклад – в іншому разі її вже там ніколи б не прооперували. Пані Гітченко також вимагала виписний епікриз із зазначенням причин відмови у здійсненні запланованої операції, адже у такому разі медичний заклад офіційно би обгрунтував протиправні дії свого працівника.

27 серпня 2020 року юрист УГСПЛ подав адвокатський запит на ім’я керівника Київського обласного онкологічного диспансеру. В документі йшлося про наступне:

 

– вказати причини відмови у проведенні планової операції Т. Гітченко;

– перелічити обладнання, якого не вистачає лікарям медичного закладу для проведення операцій особам, хворим на ВІЛ, щоб пацієнтка могла його придбати і отримати послугу;

– назвати причини відмови медичного персоналу віддавати пацієнтці медичну картку із результатами особисто сплачених обстежень та надати виписний епікриз.

Олег Левицький

 

 

Впродовж наступних днів (28 і 29 серпня) – медичний персонал закладу  здійснював психологічний тиск на хвору з метою змусити її до виписки з диспансеру без епікризу.

Однак обрана правозахисником стратегія дала позитивний результат і 29 серпня завідуючий відділенням прийняв рішення особисто оперувати хвору Заявницю, що і було зроблено 31 серпня із дотриманням відповідних протоколів. 

Листом-відповіддю на адвокатський запит Олега Левицького від 3 вересня 2020 року Київський обласний онкологічний диспансер проінформував адвоката про наступне: 

– в діях хірурга-онколога В. В. Татарчука виявлено ознаки порушення встановлених у закладі норм та правил надання медичної допомоги, у зв’язку з чим його притягнуто до дисциплінарної відповідальності та оголошено догану;

– за наслідками проведеного за адвокатським запитом службового розслідування у закладі посилено контроль за якістю надання медичної допомоги”.

 

Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проект «Юридичний захист людей, які живуть ВІЛ, ТБ та представників уразливих до ВІЛ груп населення через надання комплексної юридичної допомоги» за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації  проекту «Прискорення прогресу у зменшенні тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції в Україні», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: