Публікація

Адмінресурс „заховався”

Такий висновок зробив на сьогоднішній прес-конференції в УНІАН Голова Комітету виборців України Ігор Попов. Загалом учасники прес-конференції відзначили покращення ситуації із дотриманням прав людини на вільне волевиявлення у ході підготовки до переголосування другого туру з виборів Президента України.

Випадки застосуавння адмінресурсу КВУ зафіксував лише в деяких регіонах східної та центральної України. Однак, втручання органів державної влади не носило масового і системного характеру і виглядало як ініціатива окремих чиновників.

Зокрема, представники КВУ відзначають,що деяким комісіям, які в Донбасі очолюють представники від Віктора Ющенка із інших регіонів створюються перешкоди з боку органів місцевої влади. Так, сільська рада села Литвинівка, що у Луганській області, організувала засідання ДВК у старому сладі. Подібних ексцесів в областях Західної України не зафіксовано.

Як зазначив прес-секретар КВУ Олександр Черненко, деякі органи місцевої державної влади саботують організацію виборчого процесу, відмовляючи виборчим комісіям у наданні приміщень, техніки та необхідних транспортних засобів.

Також представниками КВУ були зафіксовані, хоча й поодинокі, факти тиску на учасників виборчого процесу з боку правоохоронних органів.

КВУ, за словами його представників, продовжив фіксувати і факти кримінального втручання у виборчий процес, які полягали в застосуванні насильства, тиску або погроз проти учасників виборчої кампанії, псуванні агітаційної продукції тощо, перешкоджанні здійсненню громадянами права на вільне пересування.

КВУ стурбований тим фактом, що частина членів виборчих комісій мають досвід не лише організації виборчого процесу, а також і організації різноманітних незаконних маніпуляцій на користь кандидата Віктора Януковича.

Так, наприклад, член ТВК №138 (Одеса) Рубан Світлана Георгіївна, що раніше була головою цієї ж комісії, на виборах 21 листопада ініціювала виключення з ДВК офіційних спостерігачів від Ющенка та журналістів газети „Юг”. А голова ТВК №79, що в Запорізькій області, Аннекова-Кочева Антоніна Миколаївна (голова комісії від Януковича), за даними КВУ, під час обох турів значно відхилялася від зазначених у законі виборчих процедур, була відповідальна за недопуск членів ТВК від опозиції до засідання комісії по підведенню підсумків голосування на окрузі тощо.

Заступник Голови КВУ Євген Побережний назвав Суми найпроблемнішим регіоном України у президентських виборах. Аномалії продовжуються відбуватися там і сьогодні. За повідомленням члена комісії №48 160-го виборчого округу міста Суми, ДВК отримала список виборців, де кількість їх зросла з 2600 до 4000 (!). Підозра на підробку виборчих списків з’явилася в Сумах після тго, як майже всі жителі міста отримали рахунки на воду з міськводоканалу зі збільшеним числом мешканців, прописаних за даною адресою.

Не міг не викликати занепокоєння лист Національної спілки журналістів, надісланий до Центральної виборчої комісії, яким робилася спроба обмежити право доступу журналістів на виборчі дільниці 26 грудня.

На думку КВУ ЦВК перевищила свої повноваження, розіславши територіальним виборчим комісіям, як інструкцію до виконання лист НСЖУ, де йдеться про обмеження доступу на дільниці журналістів з тимчасовими посвідченнями. В цьому листі, зокрема, подається вичерпний перелік документів, з якими журналісти можуть потрапити на дільниці, однак цей перелік, за словами Ігоря Попова, не відповідає окремим положенням Закону України „про засоби масової інформації”, тобто є порушенням здіснення їх законного права.

Дані моніторингу КВУ, втім, як і інших моніторингових організацій, свідчать про значний ріст рівня об’єктивності та збалансованості при висвітленні політичних подій у центральних та регіональних ЗМІ, в тому числі й державних.

Наслідками підвищення рівня збалансованості та об’єктивності КВУ назвав поширення практики подачі більшістю друкованих та електронних ЗМІ різних точок зору на події, припинення розміщення матеріалів, які готувалися за „темниками”. Хоча й досі в незначній частині ЗМІ продовжується незбалансована подача інформація, розміщення неправдивих відомостей про кандидатів та „чорного PR”.

У підсумку прес-конференції Голова КВУ Ігор Попов назвав 26 грудня днем, у який Україна має шанс вперше за роки незалежності провести справді демократичні вибори. Єдиною загрозою втратити цей шанс він назвав Конституційний суд, який може визнати вибори нелегітимними.

Олена Голюк,

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: