Публікація

Аби переселенка могла домогтися переведення з пенсії за віком на пенсію через втрату годувальника, довелось звертатися до суду

До громадської приймальні УГСПЛ у Покровську звернулась переселенка з Макіївки – пані Вікторія. Через хворобу чоловіка подружжя було змушене переїхати до окупованої Макіївки, де він і помер. Жінка ж вирішила спробувати замінити свою пенсію за віком на пенсію через втрату годувальника.

Відповідно до ч.1, ч.2 ст.36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії по 3 групі інвалідності. Непрацездатними членами сім’ї вважаються, зокрема, дружина (чоловік), батько, мати, якщо вони є інвалідами або досягли пенсійного віку, передбаченого ст. 26 цього Закону.

Але Вікторія отримала відмову, яка обґрунтовувалась тим, що жінка не надала довідку про сумісне проживання.

«Для пенсійного фонду потрібна довідка з місця проживання про те, що на момент смерті чоловік та дружина жили разом, – пояснює Артем Безрук, координатор приймальні УГСПЛ в місті Покровськ. – Довідку можна було взяти, але її видавали окупаційні органи, тому на підконтрольній Уряду України території вона юридичної сили не мала – Пенсійний фонд міг би її взяти до уваги. Але він також не зважав, що у паспортах подружжя була зазначена одна адреса прописки».

Юрист говорить, що для встановлення факту спільного проживання жінка мала звернутися з заявою до суду першої інстанції, або ж оскаржувати відмову Пенсійного в Окружному адміністративному суді Донецької області. Безрук порадив другий варіант. Він допоміг зібрати документи – зокрема, копії паспортів, у яких вказана адреса реєстрації та копії довідок переселенців, у яких також були зазначені адреси, та склав заяву до суду.

Зрештою позивач отримала позитивне рішення, у якому зазначено: «Визнати рішення Пенсійного фонду протиправним та скасувати його, зобов’язати розглянути заяву позивача». «Окрім того, нам вдалося скасувати судовий збір по даній справі та покласти дану виплату на Пенсійний фонд. Але, нажаль, така практика дуже рідка у більшості випадків, – продовжує  Артем Безрук. – Суд зобов’язує сплатити судовий збір людині, яка постраждала від неправомірних дій Пенсійного фонду».

Згодом пенсійний фонд подав апеляцію, але не зміг оплатити судовий збір, тому апеляційна скарга залишилась без розгляду.

«Пенсійний фонд все частіше відмовляє виплачувати соціальні виплати у подібних випадках, аби зекономити кошти. Люди ж не завжди готові звертатися до суду, аби відстоювати свої права», – говорить координатор приймальні УГСПЛ в місті Покровськ та закликає звертатися до юристів.

 

Матеріал підготовлений за підтримки програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Захист прав постраждалих в ході збройного конфлікту та діяльність УГСПЛ зі створення національної моделі перехідного правосуддя впроваджується в рамках цієї програми.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: