Публікація

99% подань виконавчої служби Мін’юсту про порушення кримінальних справ за невиплату зарплат залишаються незадоволеними

99% подань виконавчої служби Мін’юсту про порушення кримінальних справ за невиплату зарплат залишаються незадоволеними. Про це повідомив Міністр юстиції України Олександр Лавринович за підсумками наради з керівниками міністерств, центральних органів виконавчої влади, Ради міністрів АР Крим, головами обласних держадміністрацій, судових та силових органів відносно погашення заборгованості по заробітній платі, що відбулася 20 травня 2004 року під головуванням Президента України.

Як повідомив Міністр, зі 176 подань про порушення кримінальних справ за невиплату зарплати, які були подані Державною виконавчою службою Міністерства юстиції України з початку 2004 року, відповідними органами було порушено лише 15 кримінальних справ, обвинувальний вирок винесений лише по 2 поданням. При цьому, як зазначив Олександр Лавринович, на 15 травня цього року в регіональних управліннях юстиції на виконанні територіальних відділів державної виконавчої служби перебувало на виконанні 335 081 виконавчий документ про стягнення заборгованості по заробітній платі з підприємств усіх форм власності на загальну суму 510 673 570 грн. На кінець 2003 року ця сума становила 690 007 058 грн.

За даними виконавчої служби Міністерства юстиції, найбільш поширеним способом ухилення від виконання судових рішень, через які найчастіше направляються подання про порушення кримінальних справ, було відкриття боржниками рахунків у банківських установах після арешту коштів на раніше існуючих рахунках.

Виконання рішень судів є складовою права на справедливий процес, що гарантується частиною 1 статті 6 Європейської Конвенції про захист прав людини та основних свобод. Правда, слід пам’ятати, що для того зоби подати скаргу до Європейського Суду з прав людини необхідно попередньо оскаржити дії Державної виконавчої служби до суду.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: