Публікація

97 річна бабуся двічі принизила Верховний суд України в Європейському Суді

Європейський Суд двічі визнав порушення права на справедливий суд в справі пенсіонерки Марії Бочан. Зокрема через довільне тлумачення його рішень Верховним судом України. За це держава виплатить пані Бочан компенсацію в розмірі 10 тисяч євро. Правозахисники зазначають: «Бочан проти України (№2)» – перше рішення Великої палати Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) щодо України. Це відкритий натяк вітчизняним суддям та владі:  «Рішення Європейського Суду потрібно виконувати».

Більше 10 років Марія Бочан намагалася довести своє право на квартиру в приватному будинку, яку зайняв сторонній чоловік. Декілька разів суди першої та другої інстанцій ухвалювали рішення на її користь, але їх скасовував Верховний суд. Зневірившись досягнути правди в Україні жінка написала заяву до Страсбургу.

Європейський Суд визнав порушення права заявниці на справедливий суд та призначв їй компенсацію в розмірі 2 тисячі євро.

Рішення Європейського суду мало стати підставою для перегляду рішення Марії Бочан та шансом виправити допущені вітчизняними суддями помилки. Але Верховний суд помилок не побачив, і знову «відфутболив» настирливу бабусю, вважаючи, що поставив крапку у цій справі.

Важливо, що серед суддів Верховного суду, які приймали це рішення було багато заслужених юристів України, зокрема Ярослав Романюк нинішній голова Верховного суду, Анатолій Ярема заступник голови цього суду, Микола Пшонка старший брат усім відомого екс генерального прокурора та багато інших.

Та бабуся вирішила не здаватися, і вдруге звернулася за справедливістю до Європейського суду. Цього разу її справу розглядала Велика палата ЄСПЛ, яка розглядає тільки найбільш важливі і резонансні справи.

Рішення знову було на користь жінки. Але, цього разу судді Європейського суду досить конкретно звинуватили своїх українських колег з Верховного Суду у спотворенні висновків ЄСПЧ та ігноруванні права на справедливий суд. 97-річна бабуся має  отримати компенсацію, вже в розмірі 10 тисяч євро.

Дослівно у рішенні Європейського суду зазначається, що «в своєму рішенні від 14 березня 2008 року Верховний суд грубо спотворив висновки Суду, викладені в його рішенні від 3 травня 2007 року»

На думку Максима Щербатюка, програмного директора Української Гельсінської спілки з прав людини піднята в рішенні ЄСПЛ проблема – надзвичайно актуальна, оскільки Верховний суд фактично намагається самостійно тлумачити рішення Європейського Суду. «Це призводить до того, що є рішення ЄСПЛ проти України, які так і не виконуються. Приклад цієї справи є дуже яскравим, оскільки показує, відношення України до виконання рішень ЄСПЛ. Важливо, що рішення по цій справі прийняла Велика палата Європейського Суду, що є черговим «дзвіночком» українській владі щодо виконання її міжнародних зобов’язань», – пояснює Максим Щербатюк.

Правозахисник переконаний, якщо Верховний суд і надалі діятиме у такому ж дусі, то піддаватиметься нищівній критиці з боку ЄСПЛ. У наслідок чого Україна може позбутися  не лише авторитету правової держави, а й десятків тисяч євро з держбюджету на виплату компенсації постраждалим від дій суддів.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: