Публікація

9 років окупації та спротиву в Криму: 180 громадян України досі перебувають за ґратами

27 лютого, в рамках відзначення Дня спротиву окупації Криму, відбувся круглий стіл, організований Уповноваженим Верховної ради з прав людини та Постійним представництвом президента України в Криму. Українська Гельсінська спілка з прав людини долучилась до заходу. Учасники обговорили питання можливостей захисту прав людини, визволення політичних в’язнів в Криму та розробку політики реінтеграції півострову.

Фото з Facebook сторінки Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця

– Цей захід – це наша пам’ять про незаконне захоплення півострова, – каже керівник Програми USAID «Права людини в дії» Тарас Цимбрівський. – Це є формою фіксації триваючих порушень прав людини, репресій, та переслідувань на території окупованого Криму. Це також черговий сигнал від держави, звернений до українців, які знаходяться в умовах окупації про її пріоритети, а саме збереження юридичних, соціальних та інших зв’язків з Україною. Все це, разом із належною державною політикою щодо окупованого Криму, має важливе значення для створення сприятливого підґрунтя в контексті деокупації Криму. 

За даними уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, станом на сьогодні 180 громадян перебуває у місцях позбавлення свободи у рамках політично мотивованого або релігійного кримінального переслідування (40 осіб арештовані та знаходяться в СІЗО, ще 122 ув’язнені у тюрмах, 18 – залишаються без статусу), з них 116 осіб кримські татари. З початком широкомасштабного вторгнення українці в Криму отримали нові приводи для переслідувань. Зокрема, заведено 261 адміністративну справу «за дискредитацію армії Росії», з них у 223 справах винесено постанову про накладення адміністративного стягнення. 421 кримінальну справу за ухилення від служби у збройних силах Російської Федерації. 

Українська Гельсінська спілка з прав людини також фіксує порушення прав людини в окупованому Криму. 

– Окупанти проводять агресивну політику русифікації та колонізації Криму, мілітаризують освіту, проводять незаконні мобілізації до окупаційної армії, утискають у праві сповідувати свою релігію непідконтрольні окупантам релігійні громади. Найбільше страждають від цієї політики корінні народи. Окупанти проводять цілеспрямовані рейди з мобілізації кримських татар на війну проти України, – каже юрист громадської приймальні УГСПЛ з питань Криму Леонід Сітченко. – Українські суди вже зараз заочно притягають до відповідальності тих, хто працює на окупаційний режим та причетний до порушень прав людини у Криму. Чи вийде потім притягнути до реальної відповідальності – покаже час та те, яким чином буде деокупований півострів. Та попри переслідування, залякування та утиски, кримчани продовжують чинити спротив окупації. А такі заходи, як цей круглий стіл, є важливими для підтримки кримчан, та приводом узгодити подальші дії для найшвидшої деокупації та реінтеграції півострову та його мешканців.   

Фото з Facebook сторінки Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця

Нагадаємо, агресія Росії проти України почалася в 2014 році з захоплення Криму. Тоді в кінці лютого на півострові почали з’являтися проросійсько налаштовані люди та військові без опізнавальних знаків, які намагались захопити півострів. 26 лютого 2014 року в Сімферополі відбувся масовий мітинг під будівлею Кримського парламенту на підтримку територіальної цілісності України. Ця подія стала символом опору окупації, що триває на півострові вже дев’ять років. 

Цей захід став можливим завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: