Публікація

852 дні повномасштабної війни в Одеській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м. Одесі (працює на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України) у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна», про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 852 дні (з 24 лютого 2022 р. по 24 червня 2024 р.) повномасштабної російсько-української війни на території Одеської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 1450 епізодів.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період в Одеській області нами було зафіксовано загалом 159 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав

Постраждалих

Загибель людини

127

Поранення людини

538

Порушення прав

74

Усього

739

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Одеській області внаслідок переважно ракетних ударів, атак дронів та вибухових пристроїв загинуло щонайменше 127 людей та було поранено щонайменше 538 людей. 

За останній місяць внаслідок ракетних атак зафіксовано щонайменше 3 епізоди з постраждалими серед цивільних людей, задокументовано поранення 8 людей. Більшість епізодів сталось через ракетні удари балістичним озброєнням, в окремих випадках із застосуванням касетних боєприпасів. Порівняно з попереднім місяцем, кількість епізодів з цивільними жертвами зменшилась, проте збереглася тенденція застосування балістичного озброєння з касетними елементами по цивільних об’єктах. 

Унаслідок російської атаки припортової інфраструктури м. Одеси 31 травня 2024 року осколкові поранення отримали двоє людей – 28-річна дівчина та 37-річний чоловік. Наразі вони госпіталізовані у стані середнього ступеня важкості та отримують необхідну медичну допомогу. Попередньо встановлено, що атака здійснювалась балістичною ракетою з касетним боєприпасом.

Під час російського обстрілу Одеської області 4 червня 2024 року було важко поранено 29-річну жінку. Вона їхала в дитячу лікарню разом із своїм чоловіком та дочкою. У цей момент ворог здійснив атаку, і частини ракети зачепили автівку родини. Дитина дивом не постраждала, чоловік отримав осколкове поранення плеча. Жінка постраждала найбільше – отримала тяжкі поранення черевної порожнини, перелом стегна. Попри свою травму та аварійний стан автомобіля, чоловік самотужки зміг доїхати до лікарні. Медики надали всім невідкладну допомогу та встигли врятувати жінку. 21 червня 2024 року її було доставлено рятувальною авіацією до Австрії. Про це повідомив голова Одеської ОВА Олег Кіпер.

Жінку, яка постраждала від обстрілу 4 червня 2024 року, доправляють на лікування до Австрії. Фото: Олег Кіпер/Одеська ОВА

Унаслідок ракетного удару по складському приміщенню торговельної мережі «Таврія В» в м. Одесі, який стався 24 червня 2024 року, постраждали цивільні люди. За інформацією голови Одеської ОВА, поранення отримали 4 цивільних людей: 19-річний хлопець, чоловіки 50, 58 та 48 років. Психологами ДСНС і Нацполіції надано допомогу 46 людям. Потрібно зазначити, що це повторна атака на склад торговельної мережі «Таврія В» в Одесі за цією адресою. 14 червня 2023 року внаслідок російської ракетної атаки по цьому складу загинуло 4 людини, поранень зазнали 6 людей.

Психологи ДСНС допомагають постраждалим внаслідок ракетного удару 24 червня 2024 року в м. Одесі. Фото: ДСНС Одещини

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Одеській області за досліджуваний період внаслідок переважно ракетних ударів та атак безпілотників було зруйновано/пошкоджено щонайменше 2331 об’єкт цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

395

Водні угіддя/екосистема

73

Будівлі житлово-побутового призначення

1037

Об’єкти культурно-розважального закладу

28

Будівлі освітньо-виховного закладу

80

Будівля державної установи

29

Будівлі лікувально-оздоровчого закладу

21

Об’єкти транспортної інфраструктури

50

Господарчі угіддя, ліси

13

Будівлі культового призначення

9

Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення

108

Історичні пам’ятки

10

Громадська організація

2

Мости

7

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

469

Загалом об’єктів

2331

За останній місяць об’єктом цілеспрямованих атак російських військових залишалась Одеса та приміські населені пункти (зокрема портова, припортова та рекреаційна інфраструктура), також зафіксовано обстріли громад Білгород-Дністровського району. Документатори зафіксували щонайменше 6 ракетних атак включно з використанням балістичного озброєння з касетними боєприпасами.

Удень 28 травня 2024 року збройні сили рф завдали ракетний удар по припортовій інфраструктурі Одеси. Повний перелік руйнувань та пошкоджень встановлюється, на місці подій прокурори у взаємодії зі слідчим документують черговий воєнний злочин рф. Увечері 31 травня 2024 року російські військові знову атакували припортову інфраструктуру м. Одеси, попередньо балістичною ракетою з касетним боєприпасом.

4 червня 2024 року Одещина зазнала обстрілу, внаслідок чого було пошкоджено лінії електропередач ДТЕК Одеські електромережі та знеструмлено 835 родин. За даними повітряного командування «Південь», збройні сили рф атакували з території тимчасово окупованого Криму, ймовірно ракетою «Іскандер-М». Наступного дня, 5 червня 2024 року, збройні сили рф завдали ракетний удар по цивільній інфраструктурі та влучили по об’єктах туристичної інфраструктури у Білгород-Дністровському районі. 21 червня 2024 року російські військові атакували балістикою по прибережній зоні Одещини та пошкодили об’єкт рекреаційної інфраструктури.

Пошкоджена внаслідок ракетного удару 5 червня 2024 року база відпочинку у Білгород-Дністровському районі Одеської області. Фото: Одеська обласна прокуратура

Вранці 24 червня 2024 року збройні сили рф завдали ракетного удару по цивільній інфраструктурі м. Одеси. Внаслідок атаки пошкоджено складські приміщення мережі супермаркетів «Таврія В», а також житлові будинки та автомобілі, що знаходились поруч. Рятувальники ліквідували масштабну пожежу складських приміщень на площі 3000 кв. м. До гасіння залучалося понад 90 вогнеборців, близько 20 одиниць техніки ДСНС та пожежний потяг Укрзалізниці. Це вже друга атака на склад мережі «Таврія В» в Одесі за цією адресою, перший удар було здійснено у червні 2023 року.

За даними СЕО торговельної мережі Віталія Карандо, за попередніми оцінками, зруйновано близько 20 000 кв. м, збитки внаслідок удару по складу мережі можуть сягати 300 млн грн. (це не враховуючи пошкоджень самої будівлі, обладнання і транспорту). «На нашому складі ніколи не було ні зброї, ні ракет, ні снарядів, ні вперше, ні зараз. Три сотні співробітників складу цьому свідки», – написав засновник мережі Борис Музальов на своїй сторінці у Facebook.

За даними Одеської міської ради, внаслідок атаки зазнали пошкоджень також два багатоповерхові житлові будинки. Зафіксовано пошкодження в 90 квартирах, до оперативного штабу звернулися мешканці 59 квартир. За словами місцевого жителя, в момент удару він був на балконі і чув, як летить ракета. «Вибух був дуже сильний, у нас вирвало віконні рами цілком. Майже рік тому поруч із нами теж був приліт, але цього разу наслідки набагато жахливіші. Хоча це не вперше, але звикнути до такого неможливо. Усі сусіди в шоці», – зазначив чоловік.

Наслідки ракетного удару по складських приміщеннях мережі супермаркетів «Таврія В», м. Одеса, 24 червня 2024 року. Фото: ДСНС Одещини, Одеська міська рада

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Одеській області сталися щонайменше такі події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

174

Авіаудар

2

Ракетний удар

811

Касетні засоби ураження

13

БпЛА

345

Вибуховий пристрій

80

Катування (тортури), нелюдське поводження

1

Незаконне позбавлення волі

7

Привласнення майна цивільних осіб

3

Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор

3

Використання цивільного населення як щита

1

Інше

13

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, відбуваються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. 

За останній місяць об’єктом цілеспрямованих атак російських військових залишалась Одеса та приміські населені пункти (зокрема портова, припортова та рекреаційна інфраструктура), також зафіксовано обстріли громад Білгород-Дністровського району. Документатори зафіксували щонайменше 6 ракетних атак включно з використанням балістичного озброєння з касетними боєприпасами.

Один з найбільш резонансних обстрілів стався 24 червня 2024 року, коли збройні сили рф завдали ракетного удару по складських приміщеннях мережі супермаркетів «Таврія В» у м. Одесі. Це вже друге влучання в ці приміщення з початку повномасштабного вторгнення, збитки цього удару оцінюються в понад 300 млн грн.

За останній місяць унаслідок ракетних атак зафіксовано щонайменше 3 епізоди з постраждалими серед цивільних людей, задокументовано поранення 8 людей. Порівняно з попереднім періодом, кількість зафіксованих епізодів з цивільними жертвами зменшилась, проте збереглася тенденція застосування балістичного озброєння з касетними елементами по цивільних об’єктах. Зокрема 31 травня 2024 року в м. Одесі осколкові поранення від балістичної ракети з касетною частиною отримали двоє людей.

Основне фото: Одеська міська рада. Зруйновані внаслідок російського ракетного удару складські приміщення мережі супермаркетів «Таврія В», м. Одеса, 24 червня 2024 року.

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготувала громадська приймальня УГСПЛ у м. Одесі, яка працює на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: