Публікація

852 дні повномасштабної війни у Миколаївській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнями УГСПЛ у м. Одесі та м. Вознесенськ (працюють на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України та ГО «Агентство економічного розвитку»), у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 852 дні (з 24 лютого 2022 р. по 24 червня 2024 р.) повномасштабної російсько-української війни на території Миколаївської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 2943 епізоди.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період  у Миколаївській області нами було зафіксовано загалом 575 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав

Постраждалих

Загибель людини

406

Поранення людини

820

Зґвалтування

1

Порушення прав

55

Зникнення людини

177

Усього

1459

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Миколаївській області внаслідок переважно артилерійських, авіа- та ракетних ударів, а також вибухових пристроїв загинуло щонайменше 406 людей та було поранено щонайменше 820 людей. Документатори зафіксували 3 події з цивільними жертвами, які сталися за останній місяць: одну – внаслідок ракетного удару, одну внаслідок атаки дронів-камікадзе FPV, одну через підрив на протипіхотній міні.

Унаслідок російського ракетного удару по м. Снігурівка 27 травня 2024 року загинуло троє цивільних людей. Шість людей зазнали травм, серед яких троє неповнолітніх. За даними  Миколаївської ОВА, двоє поранених перебувають в реанімації, стан стабільно тяжкий, одна з поранених в задовільному стані, трьом допомога надана амбулаторно. Як повідомив очільник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім, «у Снігурівці – приліт ракети у мийку самообслуговування. 2 поранених (дівчина важка). P. s. Надважлива військова ціль – відкрита мийка». Відомо, що постраждалий через ракетний удар працівник шиномонтажної станції Микола Буда знаходиться в тяжкому стані. Також у тяжкому стані перебуває Олеся Крощенко, постраждала дівчина втратила багато крові.

Рятувальники ДСНС ліквідують наслідки російської ракетної атаки у м. Снігурівка Баштанського району, 27 травня 2024 року. Фото: ДСНС Миколаївщини

 

31 травня 2024 року в лісосмузі у 5 кілометрах від села Новокондакове місцевий мешканець підірвався на протипіхотній міні, яку залишили російські військові на відкритій території. Як повідомив начальник Снігурівської міської військової адміністрації Іван Кухта, чоловік отримав травматичну ампутацію лівої кінцівки та інші пошкодження, був госпіталізований до Снігурівської міської лікарні.

17 червня 2024 року, внаслідок атаки села Дмитрівка Куцурубської громади двома російськими дронами-камікадзе типу FPV, пошкоджено приватний будинок. Поранень зазнала 69-річна власниця домоволодіння, жінці надається необхідна медична допомога.

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Миколаївській області за досліджуваний період внаслідок переважно артилерійських обстрілів (включно з РСЗВ з використанням касетних боєприпасів), авіа- та ракетних ударів, мінування території було пошкоджено щонайменше 5488 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Будівля житлово-побутового призначення

3271

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

709

Об’єкт підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

656

Об’єкт інфраструктурного життєзабезпечення

280

Будівля освітньо-виховного закладу

163

Господарчі угіддя, ліси

109

Будівля лікувально-оздоровчого закладу

57

Будівля державної установи

61

Об’єкт культурно-розважального закладу

48

Об’єкт транспортної інфраструктури

41

Будівля культового призначення

35

Історичні пам’ятники

2

Мости

4

Інше/об’єкт невідомий

52

Загалом об’єктів

5488

Як і в попередній період, за останній місяць артилерійських обстрілів з боку військових рф зазнали населені пункти Очаківської та Куцурубської громад Миколаївського району. Документаторами зафіксовано щонайменше 4 обстріли Куцурубської громади та 1 обстріл Очаківської громади, які завдали збитків житловій та іншій цивільній інфраструктурі. 

Двічі за день 1 червня 2024 року російські військові завдали артилерійських обстрілів по території Куцурубської громади. Внаслідок одного з обстрілів у с. Іванівка відбулося займання на території спортивного майданчика школи. 10 червня 2024 року ворожих артилерійських обстрілів зазнало с. Дмитрівка Куцурубської громади. Внаслідок обстрілу виникла пожежа на території фермерського господарства, пошкоджено господарську будівлю.

Російські війська 14 червня 2024 року з артилерії обстріляли рекреаційну зону м. Очакова з тимчасово окупованого Кінбурнського півострова. Внаслідок влучання пошкоджено магазин та загорілися дерев’яні будиночки на території оздоровчого спортивного комплексу. Рятувальники загасили пожежу площею 40 квадратних метрів.

19 червня 2024 року російські війська з артилерії обстріляли село Дніпровське Куцурубської громади, внаслідок влучання пошкоджено житлові будинки та фельдшерсько-акушерський пункт. За повідомленням пресслужби ДСНС, по житловому кварталу ворог випустив, попередньо, реактивний снаряд залпового вогню «Град». Через обстріл зайнялись городи та сухостій на території приватних домоволодінь загальною площею 3 га.

За останній місяць зафіксовано епізоди пошкодження цивільних об’єктів внаслідок влучання БпЛА або їх уламків, в тому числі зафіксовано використання безпілотників типу FPV. Так, уночі 26 травня 2024 року у Коблівській громаді внаслідок ураження російського БпЛА типу «Shahed-131/136» вибуховою хвилею пошкоджено вікна закладу дошкільної освіти. 28 травня 2024 року російські військові здійснили удар дроном по цивільному об’єкту м. Очакова. Влучання відбулось у двоповерхову будівлю, в якій знаходиться магазин та фітнес-зал, який не експлуатуються через безпекову ситуацію.

2 червня 2024 року внаслідок падіння уламків збитих ворожих БпЛА «Shahed-131/136» у Куцурубській громаді сталося займання складських приміщень промислового підприємства. Пожежа ліквідована підрозділом ДСНС площею 1500 кв. метрів. 5 червня, на території дачного кооперативу Бузької громади, внаслідок падіння уламків збитого ворожого БпЛА типу «Shahed 131/136» повністю зруйновано один приватний будинок, пошкоджено близько десяти приватних будинків та два легкові автомобілі.

13 червня 2024 року російські військові спрямували дрон-камікадзе типу FPV по с. Дмитрівка Куцурубської громади та пошкодили господарчу будівлю. Того ж дня атаковано дронами-камікадзе типу FPV с. Солончаки Куцурубської громади. Пошкоджено лінію електропередач, внаслідок чого було знеструмлено два населені пункти громади. 17 червня 2024 року російські військові спрямували дрони-камікадзе типу FPV по с. Солончаки та с. Дмитрівка Куцурубської громади. Внаслідок цієї атаки пошкоджено приватні будинки.

Рятувальники ДСНС гасять пожежу у будівлі в м. Очакові після влучання російського дрона, 28 травня 2024 року. Фото: ДСНС Миколаївщини

За останній місяць продовжились ракетні атаки на цивільні об’єкти Миколаївської області. Удень 27 травня 2024 року російські військові завдали ракетного удару по цивільних об’єктах у м. Снігурівці Баштанського району. Виникла пожежа кав’ярні, автомагазину та шиномонтажу, вибуховою хвилею пошкоджена автомийка самообслуговування. Вогнеборці ліквідували пожежу на площі 300 кв. м. «Це цілком цивільний об’єкт, бо там є і кав’ярня та кафе. Чому туди поцілили? Розуміння немає», – зазначив очільник Снігурівської МВА Іван Кухта.

1 червня 2024 року російські військові атакували Степівську громаду, уламки ракети впали на відкритій території за межами населеного пункту. Внаслідок вибухової хвилі пошкоджено сім приватних будинків та господарські споруди (вибито вікна та дахи). 10 червня 2024 року армія рф здійснила ракетний удар по Горохівській громаді, внаслідок цього виникла пожежа господарчої споруди та сухої трави. Вибуховою хвилею та уламками пошкоджено чотири приватних будинки та один автомобіль.

Пошкоджені будинки та автомобіль внаслідок обстрілу Горохівської громади, 10 червня 2024 року. Фото: ДСНС Миколаївщини

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Миколаївській області сталися щонайменше такі події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

1832

РСЗВ «Град»

53

Авіаудар

35

Ракетний удар

509

РСЗВ «Смерч»

106

РСЗВ «Ураган»

32

Касетні засоби ураження

170

РСЗВ «Торнадо-C»

5

Міномет

10

БПЛА

106

Обстріл зі стрілецької зброї

15

Вибуховий пристрій

108

Ушкодження транспортним засобом

1

Катування (тортури), нелюдське поводження

20

Зникнення

28

Насильницькі зникнення

6

Незаконне позбавлення волі

12

Використання цивільного населення як щита

5

Привласнення майна цивільних осіб

19

Умисне вбивство цивільної людини

12

Умисне тілесне ушкодження цивільної людини

8

Захоплення цивільної будівлі

20

Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор

4

Зґвалтування

1

Масове насильницьке вивезення людей до рф

1

Взяття заручників

4

Посягання на людську гідність

7

Інше

5

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, відбуваються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури шляхом навмисних та невибіркових обстрілів.

Як і в минулий період, за останній місяць артилерійських обстрілів з боку військових рф зазнали населені пункти Очаківської та Куцурубської громад Миколаївського району. Документаторами зафіксовано щонайменше 4 обстріли Куцурубської громади та 1 обстріл Очаківської громади, які завдали збитків житловій та іншій цивільній інфраструктурі: 19 червня 2024 року російські війська обстріляли село Дніпровське Куцурубської громади з РСЗВ «Град».

За останній місяць зафіксовано епізоди пошкодження цивільних об’єктів унаслідок влучання БпЛА або їх уламків, у тому числі з використанням безпілотників типу FPV. Зокрема 17 червня 2024 року російські військові спрямували дрони-камікадзе типу FPV по селах Солончаки та Дмитрівка Куцурубської громади, пошкодивши житлові будинки.

Тривають ракетні атаки на цивільні об’єкти Миколаївської області. Найбільше руйнувань завдав російський ракетний удар 27 травня 2024 року по м. Снігурівка Баштанського району. Внаслідок атаки виникла пожежа кав’ярні, автомагазину та шиномонтажу, вибуховою хвилею пошкоджена автомийка самообслуговування.

Документатори зафіксували 3 події з цивільними жертвами, які сталися за останній місяць: одну – внаслідок ракетного удару, одну внаслідок атаки дронів-камікадзе FPV, одну через підрив на протипіхотній міні. Найбільше жертв серед цивільних завдав російський ракетний удар 27 травня 2024 року: в місті Снігурівка загинуло троє цивільних людей, ще шість людей зазнали поранень, серед яких троє неповнолітніх.

Основне фото: Рятувальники ДСНС ліквідовують наслідки російської ракетної атаки в м. Снігурівка Баштанського району, 27 травня 2024 року. Фото: ДСНС Миколаївщини

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготували громадські приймальні УГСПЛ у м. Одесі та м. Вознесенськ, які працюють на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» та ГО «Агентство економічного розвитку»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: