Публікація

852 дні повномасштабної війни у Дніпропетровській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м. Дніпро ГО «Правозахисна Група «СІЧ, у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 852 дні повномасштабної російсько-української війни на території Дніпропетровської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 3305 епізодів.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Дніпропетровській області нами було зафіксовано загалом 471 епізод, пов’язаний із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав

Постраждалих

Загибель людини

288

Поранення людини

1441

Усього

1729

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Дніпропетровській області внаслідок переважно артилерійських обстрілів, ракетних ударів, БПЛА та вибухових пристроїв загинуло щонайменше 288 людей та було поранено щонайменше 1441 особу.

Протягом червня 2024 року було поранено щонайменше 91 особу, серед них 9 дітей, загинули 13 осіб.

12.06.2024 року була ракетна атака у житловий квартал м. Кривий Ріг. Удар балістичною ракетою «Іскандер-М» з Криму. 9 загиблих людей. Загалом 38 поранених, із них 5 дітей. Ще 1 постраждалий самостійно звернувся до лікарів, в нього травма внаслідок дії акустичної вибухової хвилі. Госпіталізований до лікарні. Всього у стаціонарах зараз 15 постраждалих, двоє з низ у важкому стані. Щодо інших наслідків ворожого теракту, пошкоджено 49 багатоквартирних будинок, ліцей, 2 заклади профтехосвіти, адміністративні будівлі, автомобілі. 

Фото: ДСНС України 

08.06.2024 у Нікопольському районі вночі ворог атакував дронами-камікадзе та з артилерії Нікополь, Мирівську, Марганецьку та Червоногригорівську громади.
У Червоногригорівській громаді загинув чоловік 70 років. Зруйнована приватна оселя, 5 понівечені. Також пошкоджено комунальне підприємство, інфраструктурний об’єкт, адмінбудівля, 2 дачні будинки, 2 господарські споруди, ЛЕП. 

Фото: Євген Євтушенко, Нікопольська РДА/ВА 

29.05.2024 року під час артилерійського обстрілу міста Нікополь, який стався близько обідньої пори, травми і уламкові поранення отримали два нікопольця 1959 і 1971 років народження. Обох було госпіталізовано, лікарі боролись за життя чоловіків, але від отриманих поранень в реанімаційному відділенні помер пацієнт 1971 року народження. Близько 15.00 від влучання фпв-камікадзе в автомобіль швидкої допомоги на місці помер її водій 1969 року народження, його дружина 1970 року народження, яка теж знаходилась в автомобілі – отримала важкі травми та була госпіталізована до лікарні. Загалом, двоє людей загинуло – 52-річний та 54-річний чоловіки. Поранення отримали 64-річний чоловік та 53-річна жінка, вони у лікарні і отримують усю необхідну допомогу. Понівечені приватне підприємство, магазин, бібліотека, два приватні будинки, господарська споруда, пожежна частина. Побиті майже десяток легкових автівок, дві вантажівки, мікроавтобус, машина «швидкої». Пошкоджені агропідприємство, лінія електропередач, газогін. 

Фото: Євген Євтушенко, Нікопольська РДА/ВА

06.06.2024 року вдень агресор 14 разів атакував Нікопольський район. Тричі вгатив з артилерії, вдарив понад десятком дронів-камікадзе. Поцілив по Нікополю, Мирівській та Марганецькій громадах. Загинула жінка. Понівечені два інфраструктурні об’єкти, шість приватних осель, п’ять господарських будівель, релігійна споруда. Пошкоджені 14-поверхова житлова недобудова, автівка, причіп, лінія електропередач. 

Фото: Євген Євтушенко, Нікопольська РДА/ВА

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Дніпропетровській області за досліджуваний період унаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 14 413 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

742

Громадське об’єднання

5

Гуманітарний коридор

1

Будівлі житлово-побутового призначення

9843

Будівлі лікувально-оздоровчого закладу

74

Об’єкти культурно-розважального закладу

44

Будівлі освітньо-виховного закладу

274

Будівля державної установи

135

Об’єкти транспортної інфраструктури

171

Господарчі угіддя, ліси

43

Будівлі культового призначення

35

Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення

1698

Історичні пам’ятки

7

Мости

1

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

1323

Об’єкт невідомий

17

Загалом об’єктів

14 413

Протягом останнього місяця зафіксовано цілеспрямовані атаки окупантів на цивільну інфраструктуру Дніпропетровщини. 

За червень місяць було задокументовано руйнування не менше ніж 77 об’єктів інфраструктури життєзабезпечення, серед яких об’єкти енергетичної інфраструктури, комунальні підприємства, газопроводи, сонячні панелі, ЛЕП, газопроводи та інші об’єкти інфраструктури життєзабезпечення. 

Було зафіксовано руйнування 36 об’єктів підприємницької діяльності, серед яких, аптеки, кафе, крамниці, торгівельні павільйони, СТО, приватні підприємства, агрофірми, складські приміщення, тощо. 

Пошкоджено та зруйновано щонайменше 494 будівлі житлово – побутового призначення, щонайменше 97 об’єктів транспортної інфраструктури, гаражів та транспортних засобів, серед яких сільськогосподарська техніка, рейсові автобуси, пожежні автомобілі та автомобілі інших критично важливих служб, приватні авто, 6 будівель освітньо-виховних закладів, 5 будівель лікувально-оздоровчих закладів, 2 будівлі культового призначення

Ось деякі з цих випадків за останній місяць:

05.06.2024 року у Нікопольському районі ворог атакував дронами-камікадзе та з артилерії Нікополь, Мирівську та Покровську громади. Поранення отримали двоє чоловіків – 24 та 48 років. Пошкоджено п’ятиповерхівку, понад 15 приватних будинків, 4 господарські споруди, адмінбудівля, бібліотеку, 2 магазини, їдальню, релігійну установу, газогін, ЛЕП. 

Фото: Євген Євтушенко, Нікопольська РДА/ВА

21.06.2024 року. Ворог ударив ракетою по місту Кривий Ріг.
Балістичною ракетою “Іскандер-М” атакували продуктові склади. Двоє поранених – чоловік, 64 роки (сторож) легкий, садна, надано допомогу на місці. Хлопця, 22 роки, госпіталізовано до лікарні, не важкий. Зазвичай на цих складах багато працівників, але через відключення електроенергії сьогодні людей відпустили раніше. У навчальному закладі поруч з епіцентром вибуху вибиті шибки. Нині працівники навчального закладу прибирають території від скла. Директорка школи зазначила, що внаслідок атаки вибито 61 вікно. 

Фото: (стоп кадр з відео) Днепр сейчас: новости

22.06.2024 року вдень на Нікопольщину було скоєно 25 атак. Артилерією і дронами-камікадзе. Ворог бив по самому Нікополю, Мирівській, Червоногригорівській, Марганецькій та Покровській громадах. Пошкоджені агрофірма, 3 приватні будинки, господарська споруда, авто. Наслідки вечірніх ударів ще уточнюються. Втім, відомо, що загиблих і постраждалих немає.

Фото: Євген Євтушенко, Нікопольська РДА/ВА

Вранці 4 червня 2024 року в Дніпрі пролунала серія вибухів. Звуки вибухів було чутно близько 5-ої години. Сили ППО збили дві ракети. Внаслідок падіння уламків є пошкодження цивільної інфраструктури, виникла пожежа. Пошкоджено півтора десятки авто. через ранкову атаку у Дніпрі пошкоджені понад 30 приватних будинків та 11 багатоповерхівок, пошкоджено дві лікарні. В закладах вибито 62 вікна, понівечено двері та перегородки в операційній. Від ворожої атаки постраждав навчальний заклад. Школа №6, яка встояла навіть після Другої світової війни, на жаль, сьогодні втратила 85 вікон, окрім цього, впало 250 метрів квадратних стелі. Також поранені місцеві мешканці. Серед них – діти. Хлопчик, якому 1 місяць, у задовільному стані. Лікуватиметься амбулаторно. 17-річний юнак у лікарні в стані середньої тяжкості. Постраждали й 68-річний чоловік і три жінки – 32, 36 і 56 років. Одна з них госпіталізована, лікарі оцінюють її стан як середньої тяжкості. 

Фото: dp.informator.ua

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Дніпропетровській області сталися такі події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

2613

Ракетний удар

387

РСЗВ «Град»

401

БпЛА

225

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. Протягом останнього місяця обстріли відбувалися систематично та з залученням великої кількості зброї. 

01.06.2024 року у Нікопольському районі вночі ворог атакував з артилерії Нікополь та Покровську громаду. Ворог ударив по найбільш жвавій автодорозі Нікополя. Близько 6:25 дрон поцілив по проїжджій частині: уламки полетіли у громадський транспорт. Внаслідок влучання фпв-камікадзе поруч з автобусом травми отримали нікопольці: чоловік 1955 року народження, жінка 1950 року народження, жінка 1956 року народження та дівчинка 2016 року народження. Лікарі надали постраждалим необхідну допомогу. Пошкоджено двоповерхова будівля, що не експлуатувалася, приватний будинок, господарська споруда, автобус, промислове підприємство і лінія електропередач. 

Фото: Днепр сейчас: новости

14.06.2024 року у Нікопольському районі вночі ворог атакував з артилерії місто Нікополь та Марганецьку громаду. Протягом дня Нікопольщина також перебувала під ворожим вогнем. Агресор застосовував БпЛА, гатив з важкої артилерії. Гучно було в райцентрі, Марганецькій, Мирівській, Покровській і Червоногригорівській громадах. Внаслідок влучання фпв-камікадзе у житловий будинок постраждала жителька Мирівської громади 2006 року народження, яка знаходилась у будівлі неподалік вікна. З травмами і пораненнями її госпіталізовано до лікарні. Загалом, понівечено сім приватних будинків, дві господарчі споруди, будівлі підприємства, магазин, два вантажних та два легкових автомобілі, мікроавтобус, трактор, мотоцикл, гараж, лінії газо- та електромережі. Знищено ангар для зберігання зерна і автопричіп. 

Фото 10. Євген Євтушенко, Нікопольська РДА/ВА

17.06.2024 року у Нікопольському районі вдень ворог атакував із артилерії та дронами-камікадзе Нікополь. Під час артилерійського обстрілу Нікополя, що стався близько 16.00 травми, уламкові поранення та контузії отримали жінки 1980, 1937 і 1953 років народження. Постраждалим надано медичну допомогу, лікуватимуться вдома. Загалом, понівечено дванадцять приватних будинків, чотири господарчі споруди, харчове та промислове підприємства, сім вантажних і два легкових автомобілі, лінія електромережі. 

Фото: Євген Євтушенко, Нікопольська РДА/ВА

24.06.2024 року у Нікопольському районі вночі ворог атакував з артилерії місто Нікополь та Мирівську громаду. Пошкоджено медичний заклад, ЛЕП, приватні будинки. А вдень окупанти знову обстріляли Нікополь. У Нікополі четверо постраждалих: 

– внаслідок ранкової атаки фпв-камікадзе поранення отримала жінка 1952 року народження. 

– внаслідок денного артилерійського обстрілу отримали поранення і травми чоловік 1961 року народження та жінка 1956 року народження.
– внаслідок вечірнього артилерійського обстрілу поранення і травми отримала жінка 1952 року народження, її госпіталізовано до лікарні.
Загалом понівечено чотири багатоквартирні та чотири приватні будинки, п’ять господарчих споруд, автомобіль, парник, майно агрофірми, об’єкт інфраструктури, лінії газо- та електромережі. 

Під обстрілами цього місяця перебували населені пункти Нікопольського району Марганецької, Мирівської, Червоногригорівської та Покровської сільські громади, населені пункти Криворізького району, міста Нікополь, Дніпро, Кривий Ріг, Марганець, Синельникове.

Основне фото: Євген Євтушенко, Нікопольська РДА/ВА

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготувала юристка громадської приймальні УГСПЛ в м. Дніпро Юлія Полєхіна

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: