Публікація

821 день повномасштабної війни в Запорізькій області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у Запорізькій області, у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 821 день повномасштабної російсько-української війни на території Запорізької області. 

 Було задокументовано та внесено до бази даних 13161 епізод. 

 Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.  

 1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Запорізькій області нами було зафіксовано загалом 1253 епізоди, пов’язані з людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення. 

 

Тип втрати чи порушення прав  Постраждалих 
Загибель людини  464 
Поранення людини  1286 
Зникнення людини  569 
Порушення прав  645 
Зґвалтування  2 
Усього  2966 

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення 

 За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Запорізькій області внаслідок переважно авіа-, артилерійських, ракетних ударів та дії вибухових пристроїв  загинуло щонайменше 464 людини та було поранено щонайменше 1286 людей. У травні було зафіксовано щонайменше 15 постраждалих осіб. 

Серед інших резонансних подій є те, що 7 травня 2024 року у Комишувасі під час авіаційної атаки російської армії на території фермерського господарства пошкоджені виробничі приміщення та сільськогосподарська техніка. З осколковими пораненнями тулуба, рук і ніг до медичного закладу госпіталізовано 75-річного місцевого жителя 

1.2. Інформація про порушення прав людини 

 06.05.2024 р. за повідомленням Івана Федорова, Бердянської МВА, у тимчасово окупованому Бердянську Запорізької області росіяни окрім будинків та квартир почали «націоналізувати» земельні ділянки. Це створює величезні перешкоди для тих мешканців, які, змушені виїхати з тимчасово окупованої території, не можуть безпосередньо здійснити цей процес. Такі люди ризикують втратити право власності на свої земельні ділянки лише через свою неможливість особисто відвідати захоплене міст. 

 1.3. Інформація про зникнення та незаконне затримання 

 Увечері 15.05.24 р. у Мелітополі не вийшла на звʼязок Бараневська Ольга Анатоліївна. Забрали з дому. 18.05.24 привезли до бабусі на годину помитись. Сказала сусідці, щоб на неї не чекали. 

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Запорізькій області за досліджуваний період внаслідок переважно артилерійських та ракетних  ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 27 614 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких: 

 

Вид об’єктів  Кількість 
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення  1797 
Громадська організація  2 
Будівлі житлово-побутового призначення  24270 
Буд. лікувально-оздоровчого закладу  62 
Об’єкти культурно-розважального закладу  35 
Будівлі освітньо-виховного закладу  188 
Будівля державної установи  72 
Об’єкти транспортної інфраструктури  90 
Господарчі угіддя, ліси  88 
Будівлі культового призначення  35 
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення  314 
Історичні пам’ятки  39 
Мости  6 
Транспортні засоби (автомобіль, судно)  528 
Гуманітарний конвой  6 
Гуманітарний коридор  4 
Об’єкт невідомий  78 
Загалом об’єктів  27 614 

 

У Запоріжжі внаслідок російського ракетного обстрілу 8 травня2024 р. зазнав пошкоджень палац культури енергетиків; 15 житлових будинків та 6 нежитлових. Зазнав пошкоджень притулок для тварин: російський снаряд влучив за п’ять метрів від одного з вольєрів, травмовано п’ять собак, ще двох розшукують.  

Наслідки обстрілів, Запоріжжя, 8 травня 2024 року.  Фото: Суспільне Запоріжжя 
Наслідки російського обстрілу Запоріжжя, 8 травня 2024 рік. Фото: ГУ ДСНС України в Запорізькій області 

 3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Запорізькій області сталися такі події: 

 

Подія  Епізодів 
Арт. обстріл (бомбардування)  8502 
РСЗВ «Град»  990 
Авіаудар  608 
Ракетний удар  464 
Касетні засоби ураження  34 
Вибуховий пристрій  40 
Катування (тортури), нелюдське поводження  23 
Зникнення  307 
Незаконне позбавлення волі  178 
Привласнення майна цивільних осіб  209 
Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор  6 
Захоплення цивільної будівлі  66 
Використання цивільного населення як щита  30 
Інше  16 

 

20 травня 2024 року російські військові вчергове обстріляли селище Степногірськ Василівського району Запорізької області. Загинув чоловік 1960-го року народження, мешканець приватного домогосподарства. Пошкоджені житлові будинки і дитячий садок. 

Степногірськ (ілюстративне). Фото: Суспільне Запоріжжя 

 

8 травня 2024 року російські військові обстріляли село у Новоолександрівській територіальній громаді Запорізької області (с. Веселянка). Внаслідок атаки по медичну допомогу звернулася жінка, яка нині перебуває в лікарні. Також пошкоджені будинки та господарчі споруди. 

Будинок, пошкоджений внаслідок обстрілів РФ по Новоолександрівській громаді, 9 травня 2024 рік.  Фото: Суспільне Запоріжжя/Єлизавета Баздирєва 

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів.  

Протягом останнього місяця обстріли здійснювалися систематично та із залученням великої кількості зброї. Наприклад, 

23 травня 2024 року упродовж доби армія РФ завдала 376 ударів по восьми населених пунктах Запорізької області: 4 авіаційні удари по Новоандріївці, Малинівці та Гуляйполю; 130 БпЛА різної модифікації атакували Гуляйполе, Левадне, Роботине, Малу Токмачку, Малинівку, Новоандріївку; 23 обстріли з РСЗВ накрили Роботине, Малу Токмачку  та Гуляйполе; 219 артобстрілів завдано по території Гуляйполя, Преображенки, Малої Токмачки, Новоандріївки, Роботиного, Левадного, Малинівки  та Степногірська. 

Наслідки обстрілів, Запорізька область, травень 2024 року. Фото: ГУ Нацполіції в Запорізькій області 

Протягом 19 травня  2024 року армія РФ завдала 378 ударів по містах та селах Запорізької області: 2 авіаційних – по Новоандріївці; 19 разів із РСЗВ атакувала Гуляйполе, Роботине, Малинівку, Левадне; 170 безпілотників різної модифікації застосувала по Гуляйполю, Левадному, Роботиному, Малій Токмачці, Малинівці та Новоандріївці; 187 разів з артилерії обстріляла території Гуляйполя, Малої Токмачки, Новоандріївки, Роботиного, Вербового, Левадного, Малинівки та Степногірська.   

Наслідки обстрілів, Запорізька область, травень 2024 року.  Фото: ГУ Нацполіції в Запорізькій області 

Щодня фіксуємо обстріли цивільної інфраструктури в районі населених пунктів Запорізької області, щодня росіяни обстрілюють територію регіону з артилерії, авіації, РСЗВ, застосовують БПЛА по: Гуляйполю, Новодарівці, Малих Щербаках, Щербаках, Малинівці, Білогір’ю, Кам’янському, П’ятихатках, Залізничному, Роботиному, Новоандріївці, Ольгівському, Малій Токмачці, Левадному, Степногірському, Гуляйпільському та інших населених пунктах. 

Знищено приватні домівки, пошкоджено господарські будівлі, підприємства, об’єкти інфраструктурного забезпечення. Внаслідок обстрілів помирають та дістають важкі поранення місцеві мешканці. 

Основне фото: Суспільне Запоріжжя/Єлизавета Баздирєва. Будинок, пошкоджений внаслідок обстрілів РФ по Новоолександрівській громаді, 9 травня 2024 рік.

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготував координатор громадської приймальні УГСПЛ в Запорізькій області Сергій  Бізденежний

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: