Публікація

821 день повномасштабної війни в Одеській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м. Одесі (працює на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України), у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 821 день (з 24 лютого 2022 р. по 24 травня 2024 р.) повномасштабної російсько-української війни на території Одеської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 1405 епізодів.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період в Одеській області нами було зафіксовано загалом 156 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав

Постраждалих

Загибель людини

127

Поранення людини

530

Порушення прав

74

Усього

731

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Одеській області внаслідок переважно ракетних ударів, атак дронів та вибухових пристроїв загинуло щонайменше 127 людей та було поранено щонайменше 530 людей. 

За останній місяць в місті Одесі та приміських громадах внаслідок ракетних атак зафіксовано щонайменше 8 епізодів з жертвами серед цивільних людей, задокументовано загибель 12 людей. Більшість цивільних жертв сталось через ракетні удари балістичним озброєнням протягом 29 квітня – 1 травня 2024 року.

29 квітня 2024 року внаслідок ракетного удару по м. Одесі загинуло п’ятеро людей, 32 людини отримали поранення, 25 людей було ушпиталено, серед яких – маленька дитина у вкрай важкому стані. 14 людей перебували у міській лікарні, двоє з яких у вкрай важкому стані та не можуть дихати самостійно. 1 травня 2024 року у лікарні від отриманих травм помер чоловік. 8 травня 2024 року в лікарні помер ще один чоловік 2001 року народження. 23 травня 2024 року у лікарні померла маленька Злата, якій було всього 4,5 роки. Таким чином, кількість загиблих внаслідок цієї атаки склала 8 людей. Серед загиблих – проректор Міжнародного гуманітарного університету Борис Васильєв. Серед поранених – колишній народний депутат, президент Національного університету «Одеська юридична академія» та президент Міжнародного гуманітарного університету Сергій Ківалов.

Цивільні жертви ракетного удару балістикою з касетним боєприпасом. 29 квітня 2024 року, м. Одеса. Фото: ДСНС Одещини

Генеральний прокурор України Андрій Костін повідомив, що удар було здійснено балістичною ракетою Іскандер із касетним боєзарядом та поширив відео обстрілу. «Це невибіркова зброя, використання якої може призвести до значних жертв серед цивільного населення. В радіусі 1,5 км від місця обстрілу вилучено металеві фрагменти та уламки ракети. Слідство має підстави вважати, що рішення про використання саме такої зброї було ухвалено офіцерами зс рф свідомо, аби вбити якнайбільше мирних українців», – зазначив Андрій Костін.

«Страшний день для Одеси. Росіяни вдарили балістичною ракетою, попередньо, з касетним боєприпасом по одній із найпопулярніших серед одеситів та гостей міста локації, де люди гуляли з дітьми, собаками, займалися спортом… Такі боєприпаси використовуються для ураження живої сили та несуть загрозу в першу чергу для людей, а не для техніки та будівель», – зазначив голова Одеської ОВА Олег Кіпер.

Американське видання New York Times опублікувало статтю, згідно з якою використання касетних боєприпасів під час атаки на Одесу 29 квітня може призвести до ескалації конфлікту. Американські експерти наголосили, що поряд із місцем влучання не було жодного військового об’єкту. Окупанти знали, що били по зоні рекреації — у скупчення мирного населення міста, але таке стається не вперше.

Внаслідок ракетного удару балістикою 30 квітня 2024 року в місті Одесі загинуло троє людей, ще троє поранені. Зокрема, внаслідок цього обстрілу, 21-річний лейтенант поліції, слідчий Владислав Угля зазнав смертельних поранень. До Одеської міської лікарні внаслідок ракетної атаки поступив один постраждалий у дуже тяжкому стані. Лікарі вже провели  необхідні операції та наразі чоловіка переведено до реанімації. «Це молодий чоловік 42 років з множинними травмами енергетичного характеру. У нього перелом стегнової кістки, підозра на травми внутрішніх органів, розрив селезінки. Пацієнт прооперований, накладено апарат зовнішньої фіксації, наразі він перебуває у реанімаційному відділенні», – повідомив директор лікарні Денис Сєбов.

Внаслідок ракетного удару 1 травня 2024 року в м. Одесі постраждало 14 місцевих жителів, одного чоловіка у стані середньої тяжкості госпіталізовано. Як повідомив директор Одеської міської лікарні, до медичної установи доставили постраждалого під час атаки, який перебував на території складів «Нової Пошти». Внаслідок вибуху чоловік отримав множинні уламкові поранення, та наразі лікарі надають йому всю необхідну допомогу. «До нас надійшов один постраждалий чоловік 32 років зі сполученою абдомінальною травмою. У нього переламано 10 ребер, внутрішньо-черепна кровотеча. Пацієнт поступив в стані ступору. Лікарі провели негайне операційне втручання», – зазначив керівник медичної установи.

Рятувальники ДСНС ліквідовують пожежу та допомагають постраждалим внаслідок ракетного удару 1 травня 2024 року в м. Одесі. Фото: ДСНС Одещини

4 травня 2024 року збройні сили рф завдали ракетних ударів по цивільній інфраструктурі Одещини. Наразі відомо про трьох поранених: чоловіка та двох жінок. Чоловіку медичну допомогу надано на місці. Жінок госпіталізовано, їм надається необхідна медична допомога. 17 травня 2024 року внаслідок ракетного удару збройних сили рф по цивільній інфраструктурі Одеського району поранення різного ступеня тяжкості отримали вісім людей. Пʼятеро з них у стані середнього ступеня важкості перебувають у лікарні, іншим допомога була надана на місці. Також унаслідок цієї російської атаки є одна загибла людина.

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Одеській області за досліджуваний період унаслідок переважно ракетних ударів та атак безпілотників було зруйновано/пошкоджено щонайменше 2243 об’єкти цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

386

Водні угіддя/екосистема

73

Будівлі житлово-побутового призначення

987

Об’єкти культурно-розважального закладу

28

Будівлі освітньо-виховного закладу

80

Будівля державної установи

29

Будівлі лікувально-оздоровчого закладу

20

Об’єкти транспортної інфраструктури

43

Господарчі угіддя, ліси

12

Будівлі культового призначення

9

Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення

98

Історичні пам’ятки

10

Громадська організація

2

Мости

7

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

459

Загалом об’єктів

2243

За останній місяць об’єктом цілеспрямованих атак російських військових залишилась Одеса та приміські населені пункти. Документатори зафіксували щонайменше 5 ракетних атак включно з використанням балістичного озброєння та 1 атаку із застосуванням ударних дронів типу «Shahed-131/136».

29 квітня 2024 року близько 18:30 збройні сили рф здійснили ракетний удар по Одесі, по популярній серед одеситів локації у прибережній зоні. Внаслідок обстрілу було пошкоджено цивільну інфраструктуру та житлові будинки. Зокрема постраждав Палац студентів національного університету «Одеська юридична академія», який ще називають «Замок Гаррі Поттера». Вогнеборці ліквідували масштабну пожежу мансардного поверху у 4-х поверховій будівлі на площі 600 м2. 

 

Пошкоджений внаслідок ракетного удару по місту Одесі 29 квітня 2024 року Палац студентів Одеської юридичної академії (відомий також як «Замок Гаррі Поттера»). Фото: ДСНС Одещини

Увечері 30 квітня 2024 року російські військові завдали ракетного удару балістичним озброєнням з території тимчасово окупованого Криму по Приморському районі м. Одеси. Внаслідок атаки пошкоджені житлові будинки, у багатьох містян у квартирах повибивало вікна й двері. За даними Сил оборони Півдня України, внаслідок влучання зазнали руйнувань адміністративні та житлові  будівлі, медичний та навчальний заклади.

1 травня 2024 року близько 22:00 збройні сили рф завдали ракетних ударів по цивільній інфраструктурі м. Одеси. Внаслідок атаки пошкоджено адміністративну будівлю та складські приміщення «Нової Пошти». Пожежа, яка спалахнула на складських приміщеннях пошти охопила 6 000 м², співробітники ДСНС загасили вогонь протягом трьох годин. Вибух та пожежа повністю зруйнували сортувальне відділення «Нової пошти». Про обстріл підприємства повідомила пресслужба «Нової пошти» у соцмережі X і оприлюднили відео масштабної пожежі на сортувальному відділенні. «Ніч 1-го травня. Одеса. Сортувальне депо та відділення Нової пошти. Щойно в них поцілила ракета рашистів. Серед наших співробітників загиблих та постраждалих немає. Оціночна вартість усіх посилок, які були знищені внаслідок удару — будуть компенсовані клієнтам в повному обсязі». Пізніше «Нова пошта» повідомила, що внаслідок нічного удару по депо та відділенню в Одесі знищено 904 відправлення вартістю 3 млн грн. Загальна вага знищених посилок та вантажів – понад 15 тонн.

Наслідки російської ракетної атаки по м. Одесі  1 травня 2024 року. Фото: Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України»/Громадська приймальня УГСПЛ в м. Одесі

Внаслідок обстрілу також пошкоджена будівля магазину агрокультур. Співробітник компанії «Агромаркет» Олександр Демченко повідомив, що компанія займається поставками рослин і саджанців та не має жодного відношення до військових об’єктів. Значних пошкоджень зазнала також будівля пожежної частини. Вибуховою хвилею вибито скло та частково вікна, пошкоджено стелі. Внаслідок цього обстрілу загалом горіли виробничі цеха та споруди, загальна площа пожеж – 13 тисяч квадратних метрів, до атмосферного повітря потрапило понад 1 тисячу тон діоксиду вуглецю. Загальна сума розрахованої шкоди, що завдана атмосферному повітрю – 3,1 мільйона гривень.

17 травня 2024 року близько 15:20 збройні сили рф завдали ракетного удару по цивільній інфраструктурі Одещині. Руйнувань зазнали складські приміщення приватних підприємств харчової промисловості. Внаслідок влучання у складське приміщення спалахнула пожежа на площі 8000 м2. Під час роботи вогнеборців неодноразово лунав сигнал «Повітряна тривога», через що особовому складу доводилось відходити на безпечну відстань. 

Знищені склади підприємства харчової промисловості в Одеському районі після російської ракетної атаки 17 травня 2024 року. Фото: ДСНС Одещини

Вночі 19 травня 2024 року збройні сили рф атакували Одещину ударними дронами типу «Shahed-131/136». Внаслідок падіння уламків у Одеському районі пошкоджено адміністративну будівлю. В м. Одесі уламки впали у подвір’я житлового кварталу.

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період, в Одеській області мали місце щонайменше наступні події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

172

Авіаудар

2

Ракетний удар

755

Касетні засоби ураження

13

БпЛА

339

Вибуховий пристрій

79

Катування (тортури), нелюдське поводження

1

Незаконне позбавлення волі

7

Привласнення майна цивільних осіб

3

Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор

3

Використання цивільного населення як щита

1

Інше

13

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, відбуваються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. 

За останній місяць об’єктом цілеспрямованих атак російських військових залишалась Одеса та приміські населені пункти. Документатори зафіксували щонайменше 5 ракетних атак включно з використанням балістичного озброєння та 1 атаку із застосуванням ударних дронів типу «Shahed-131/136».

Унаслідок обстрілів пошкоджено цивільну соціальну та промислову інфраструктуру, житлові будинки. Зокрема постраждав Палац студентів національного університету «Одеська юридична академія» (який ще називають «Замок Гаррі Поттера»), адміністративна будівля та складські приміщення «Нової Пошти», складські приміщення приватних підприємств харчової промисловості.

За останній місяць в Одесі та приміських громадах унаслідок ракетних атак зафіксовано щонайменше 8 епізодів з жертвами серед цивільних людей, задокументовано загибель 12 осіб. Більшість цивільних осіб стали жертвами через ракетні удари балістичним озброєнням протягом 29 квітня – 1 травня 2024 року. 

Найбільше жертв серед цивільних людей зафіксовано вдень 29 квітня 2024 року, коли російські військові завдали удару балістичною ракетою «Іскандер» із касетним боєзарядом по житловому кварталу міста Одеси. Внаслідок цього обстрілу загинуло 8 людей (в тому числі дитина), 32 людини отримали поранення.

Основне фото: Пошкоджений внаслідок ракетного удару по місту Одесі 29 квітня 2024 року Палац студентів Одеської юридичної академії (відомий також як «Замок Гаррі Поттера»). Фото: ДСНС Одещини

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготувала громадська приймальня УГСПЛ у м. Одесі, яка працює на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: