Публікація

821 день повномасштабної війни в Дніпропетровській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м. Дніпро ГО «Правозахисна Група «СІЧ, у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 821 день повномасштабної російсько-української війни на території Дніпропетровської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 3124 епізоди.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Дніпропетровській області нами було зафіксовано загалом 443 епізоди, пов’язані з людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав

Постраждалих

Загибель людини

275

Поранення людини

1350

Усього

1625

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Дніпропетровській області внаслідок переважно артилерійських обстрілів, ракетних ударів, БПЛА та вибухових пристроїв загинуло щонайменше 275 людей та було поранено щонайменше 1350 осіб.

За травень 2024 року було поранено щонайменше 41 особи, серед яких 4 дітей, а загинули 5 осіб.

09.05.2024 року у Нікопольському районі окупанти понад 20 разів обстріляли райцентр та громади артилерією, РСЗВ «Град» та дронами-камікадзе. На жаль, двоє людей загинуло у Нікополі – 62-річний чоловік та 65-річна жінка. Також 8 постраждалих, зокрема – дівчата 15 та 16 років. Пошкоджено 8 багатоповерхівок, 25 приватних будинків, 16 господарських споруд, садочок, пожежну частину, будівлю благодійної організації, магазини, а також з десяток авто – у тому числі службовий транспорт рятувальників і «швидка», ЛЕП і газогони.

Фото: Голова Нікопольської РДА / ВА Євген Євтушенко 

14.05.2024 року вранці ворог обстріляв із артилерії Нікополь. Внаслідок удару загинув 45-річний чоловік, ще один, 47 років, отримав осколкові поранення. Обстріли Нікополя продовжились і вдень. Зруйновано приватний будинок, пошкоджено 9 приватних будинків, п’ятиповерхівку, гуртожиток, інфраструктурний об’єкт, 6 господарських споруд, ЛЕП. 

Фото: Голова Нікопольської РДА / ВА Євген Євтушенко 

15.05.2024 року представниками ДСНС завершено обстеження території Самарського району м. Дніпро після падіння уламків збитої ракети.
Загинуло 2 особи та травмована 1 особа (не госпіталізована). Внаслідок ворожого о

бстрілу цивільної залізничної інфраструктури загинуло двоє оглядачів-ремонтників вагонів.

Фото: АНТИКОР 

26.04.2024 року у Нікопольському районі вдень ворог атакував з артилерії та дронів-камікадзе Нікополь, Марганецьку та Мирівську громади. Постраждали 3 людей, з них 9-річна дитина, вона в стані середньої тяжкості, 18-річна дівчина та 42-річний чоловік. Пошкоджені багатоповерхівки, 12 приватних будинків, стадіон, інфраструктурний об’єкт та газогін. 

Фото: Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Дніпропетровській області за досліджуваний період внаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 13 687 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

706

Громадське об’єднання

5

Гуманітарний коридор

1

Будівлі житлово-побутового призначення

9349

Будівлі лікувально-оздоровчого закладу

69

Об’єкти культурно-розважального закладу

42

Будівлі освітньо-виховного закладу

268

Будівля державної установи

128

Об’єкти транспортної інфраструктури

156

Господарчі угіддя, ліси

43

Будівлі культового призначення

33

Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення

1621

Історичні пам’ятки

7

Мости

1

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

1241

Об’єкт невідомий

17

Загалом об’єктів

13 687

Протягом останнього місяця зафіксовано цілеспрямовані атаки окупантів на цивільну інфраструктуру Дніпропетровщини. 

За травень було задокументовано не менше ніж 66 пошкоджених чи зруйнованих об’єктів енергетичної інфраструктури, газопроводів, сонячних панелей, ЛЕП та інших об’єктів інфраструктури життєзабезпечення. 

Було зафіксовано руйнування 39 об’єктів підприємницької діяльності, серед яких аптеки, кафе, крамниці, торгівельні павільйони, СТО, приватні підприємства, агрофірми, складські приміщення тощо. 

Пошкоджено та зруйновано щонайменше 390 будівель житлово – побутового призначення, щонайменше 195 об’єктів транспортної інфраструктури та транспортних засобів, серед яких сільськогосподарська техніка, рейсові автобуси, пожежні автомобілі та автомобілі інших критично важливих служб, приватні авто, 9 будівель освітньо-виховних закладів, 5 будівель лікувально-оздоровчих закладів, 2 будівлі культового призначення

Ось деякі з цих випадків за останній місяць:

15.05.2024 року російська армія завдала удару по інфраструктурі Дніпра. Пошкоджено інфраструктурний об’єкт, адмінбудівлю, притулок для тварин «Ковчег», автомобіль, житлові будинки, господарські споруди та лінії електропередач.

Фото: Інформатор 

04.05.2024 року у Нікопольському районі ворог вночі атакував з важкої артилерії, РСЗВ “Град” та дроном-камікадзе Нікополь, Мирівську та Марганецьку громади. Пошкоджено комунальне підприємство, ліцей, 2 багатоповерхівки, банк, ЛЕП, об’єкти критичної інфраструктури, агрофірма, та понівечено один з храмів Нікополя.
Протягом дня ворог продовжив обстріл Нікополя з артилерії та дронами-камікадзе. Постраждала 57-річна жінка. Її госпіталізували в стані середньої тяжкості. Виникли пожежі у двох домоволодіннях, пошкоджено приватний будинок. Загалом через ворожі атаки понівечені17 осель, 6 господарських споруд, підприємство, десяток сонячних панелей та 3 лінії електропередач.

Фото: Голова Нікопольської РДА / ВА Євген Євтушенко 

01.05.2024 року у Нікопольському районі окупанти продовжують терор мирних громад. Вдень ворог атакував з артилерії та дроном-камікадзе Нікополь. Постраждало четверо людей. 47-річний чоловік та 27-річна жінка з пораненнями доставлені до лікарні. Також поранення отримали чоловік 44 років та жінка – 43-х, лікуватись амбулаторно. Пошкоджено кілька відділень місцевої лікарні, «швидка», школа, спортивний майданчик, 7 приватних будинків, 2 інфраструктурні об’єкти, 6 господарських споруд, понівечено вісім багатоповерхових будинків, адміністративна будівля, дитячий садок, заправка, лінія електромережі.

Також ворог обстріляв Мирівську та Марганецьку громади. Пошкоджено приватну оселю та ЛЕП. Без втрат. 

 

Фото: Голова Нікопольської РДА / ВА Євген Євтушенко 

03.05.2024 року внаслідок влучання фпв-камікадзе по автомобілю постраждав нікополець 1979 року народження. Пораненому надано необхідну стаціонарну допомогу. Загалом понівечено тринадцять приватних будинків, п’ять господарчих споруд, лікувальний заклад, автівка, лінії електромережі. 

Фото: Голова Нікопольської РДА / ВА Євген Євтушенко 

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Дніпропетровській області  сталися такі події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

2485

Ракетний удар

370

РСЗВ «Град»

401

БпЛА

189

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. Протягом останнього місяця обстріли відбувалися систематично та з залученням великої кількості зброї. 

11.05.2024 року ввечері у Нікопольському районі ворог атакував ударними дронами місто Нікополь. Пошкоджено 2 приватні будинки, інфраструктурний об’єкт. Слава Богу, без втрат.

Протягом окупанти вдарили по Нікопольщині 9 безпілотникамита 3 рази обстріляли з артилерії. Потерпали Нікополь, Мирівська, Марганецька, Покровська сільська громади. У Нікополі під час артобстрілу постраждала людина. 61-річна жінка отримала осколкове поранення. Її госпіталізували. Стан лікарі оцінюють як середньої тяжкості. Пошкоджені 7 приватних будинків, господарські споруди, інфраструктурний об’єкт та лінії електропередач.

Фото: Голова Нікопольської РДА / ВА Євген Євтушенко 

27.04.2024 року ввечері та вночі військові рф атакували БпЛА і артилерією м. Нікополь. Постраждала 82-річна жінка. Пошкоджено п’ятиповерхові будинки, ринок, адмінбудівля, магазини.

Фото: Дніпропетровська обласна прокуратура 

23.05.2024 року вдень ворог атакував із артилерії та дронами-камікадзе Нікополь, Мирівську та Покровську громади. Пошкоджено пожежну частину, гуртожиток, агрофірму, склад приватного підприємства, оселю. 

Фото: Голова Нікопольської РДА / ВА Євген Євтушенко 

24.05.2024 у Нікопольському районі ворог атакував дронами-камікадзе та з артилерії Нікополь та Марганецьку громаду. Постраждало 3 людини. 24-річний чоловік й 37-річна жінка госпіталізовані. Пошкоджено чотириповерхівку, приватний будинок, магазин та авто. Фото 12. 

Основне фото: Голова Нікопольської РДА / ВА Євген Євтушенко 

Під обстрілами в цьому місяці перебували населені пункти Марганецької, Мирівської, Червоногригорівської та Покровської сільських громад, населені пункти Криворізького району, міста Нікополь, Дніпро, Павлоград, Марганець.

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготувала юристка громадської приймальні УГСПЛ в м. Дніпро Юлія Полєхіна

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: