Публікація

821 день повномасштабної війни у Миколаївській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнями УГСПЛ у м. Одесі та м. Вознесенськ (працюють на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України та ГО «Агентство економічного розвитку») у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 821 день (з 24 лютого 2022 р. по 24 травня 2024 р.) повномасштабної російсько-української війни на території Миколаївської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 2861 епізод.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період, у Миколаївській області нами було зафіксовано загалом 561 епізод, пов’язаний із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав

Постраждалих

Загибель людини

390

Поранення людини

810

Зґвалтування

1

Порушення прав

48

Зникнення людини

177

Усього

1426

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Миколаївській області внаслідок переважно артилерійських, авіа- та ракетних ударів, а також вибухових пристроїв загинуло щонайменше 390 людей та було поранено щонайменше 810 людей. Кількість жертв серед цивільних людей за останній місяць значно зменшилась, документатори зафіксували два епізоди з цивільними пораненими: один внаслідок ракетного удару «Іскандерами», один – внаслідок атаки безпілотником типу «Shahed-131/136».

15 травня 2024 року внаслідок російської ракетної атаки в місті Миколаєві поранення різної тяжкості отримали шестеро людей. Постраждалим надана медична допомога амбулаторно. По Миколаєву російські війська ударили «Іскандером», сказав наступного дня у телемарафоні «Єдині новини» начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня Дмитро Плетенчук. «Застосування оперативно-тактичного ракетного комплексу, як «Іскандер». Це мобільні платформи і їх можна швидко перемістити. Вдень зазвичай вони рідко вдаються до подібної тактики, хоча вчора по Миколаєву били «Іскандером», внаслідок чого шість цивільних постраждало», – повідомив Дмитро Плетенчук.

Рятувальники ДСНС ліквідують наслідки російської ракетної атаки в м. Миколаєві, 15 травня 2024 року. Фото: ГУ ДСНС України у Миколаївській області

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Миколаївській області за досліджуваний період внаслідок переважно артилерійських обстрілів (включно з РСЗВ з використанням касетних боєприпасів), авіа- та ракетних ударів, мінування території було пошкоджено щонайменше 5336 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Будівля житлово-побутового призначення

3161

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

698

Об’єкт підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

639

Об’єкт інфраструктурного життєзабезпечення

272

Будівля освітньо-виховного закладу

160

Господарчі угіддя, ліси

109

Будівля лікувально-оздоровчого закладу

55

Будівля державної установи

60

Об’єкт культурно-розважального закладу

48

Об’єкт транспортної інфраструктури

41

Будівля культового призначення

35

Історичні пам’ятки

2

Мости

4

Інше/об’єкт невідомий

52

Загалом об’єктів

5336

Як і в минулий період, за останній місяць артилерійських обстрілів з боку військових рф зазнали населені пункти Очаківської та Куцурубської громад Миколаївського району, проте інтенсивність та наслідки таких обстрілів значно зменшились. Документаторами зафіксовано щонайменше 2 епізоди обстрілів населених пунктів Куцурубської громади, які завдали збитків житловій та іншій цивільній інфраструктурі. Зокрема вночі 25 квітня 2024 року двічі під російським артилерійським вогнем опинилося село Дмитрівка Куцурубської громади. У населеному пункті пошкоджено приватні будинки та електроопору. Вдень 25 квітня 2024 року армія рф знову завдала артилерійських обстрілів по Куцурубській громаді, внаслідок чого у селі Іванівка пошкоджено житлові будинки. 

За останній місяць зафіксовано епізоди пошкодження цивільних об’єктів внаслідок влучання БпЛА або їх уламків, в тому числі зафіксовано використання безпілотників типу FPV. Так, вночі 10 травня 2024 року внаслідок падіння уламків збитого ворожого БпЛА типу «Shahed 136» на відкритій місцевості Ольшанської громади виникла пожежа сухої трави. Вночі 20 травня 2024 року у Миколаївському районі внаслідок збиття російського безпілотника «Shahed-131/136» уламками пошкоджено дах та стелю будинку. Також сталося займання, під час гасіння якого жінка отримала опіки, їй надано медичну допомогу амбулаторно.

10 травня 2024 року внаслідок влучання російського FPV-дрона пошкоджено будинок на території агропідприємства в селі Дмитрівка Куцурубської громади. Також 18 травня 2024 року російська армія знову атакувала дроном-камікадзе типу FPV село Дмитрівка Куцурубської громади. Зафіксовано влучання в приватний будинок.

Вночі 9 травня 2024 року три «шахеди» влучили у колишній будинок культури в селищі Первомайське Миколаївської області. Усі приміщення закладу вигоріли вщент, рятувальники ліквідували займання на площі 200 квадратних метрів. Крім того, внаслідок удару пошкоджені навколишні будівлі, близько 15 квартир зазнали руйнувань. 

Будинок культури у селищі Первомайське за час повномасштабної війни витримав 10 російських ударів. До цієї атаки будівлю планували відновити, однак 9 травня 2024 року російські дрони перетворили її на згарище. Найбільше постраждала велика глядацька зала. В одному зі зруйнованих приміщень у будинку культури також організовували дискотеки, заходи для відпочинку молоді та дітей. «Клята війна не дає нам проводити заходи в цьому приміщенні. Приміщення приймало фестивалі молодіжні, дитячі, проводили великі масові заходи, народні гуляння, Масляну. І сьогодні відчай: «Як далі, як творити, куди дівати творчий потенціал діточок?» – розповів директор закладу культури Микола Левківський.

Зруйнований внаслідок атаки російських ударних безпілотників будинок культури в селищі Первомайське Миколаївського району. Фото: Суспільне Миколаїв/Назарій Рубаняк

Як повідомив начальник Первомайської селищної військової адміністрації Максим Коровай, «також від цього «прильоту» ще більше постраждала адміністративна будівля Первомайської селищної ради. Вікна і металопластикові двері, які були наприкінці минулого року замінені, вибиті вщент. Зараз пишемо заяви про факт російського обстрілу і будемо підраховувати суму збитків. І також рекомендуємо нашим людям писати заяви на компенсацію від пошкоджень».

За останній місяць продовжились ракетні атаки на цивільні об’єкти Миколаївської області, хоча й з меншою інтенсивністю. Так, 1 травня 2024 року російські військові атакували Миколаївщину ракетою повітряного базування Х-59. Уламками ракети пошкоджено транспортну інфраструктуру в Миколаївській області. Про це повідомив начальник Миколаївської ОВА Віталій Кім. Наступного дня, 2 травня 2024 року, армія рф знову атакувала один з районів Миколаївщини ракетою типу Х-59. Внаслідок удару пошкоджень зазнав обʼєкт промислової інфраструктури. На відкритій території сталося займання сухої трави, яке було оперативно ліквідовано. 10 травня 2024 року російського ракетного удару зазнала відкрита територія села Костянтинівка Костянтинівської громади. Пошкоджено автомобіль, виникла пожежа сухої трави, яку загасили рятувальники.

Вдень 15 травня 2024 року російські військові завдали ракетних ударів по Миколаєву. Внаслідок влучання у об’єкт цивільної інфраструктури відбулась пожежа, яку оперативно ліквідували співробітники ДСНС. Також вибуховою хвилею пошкоджені вікна, дах та фасад багатоповерхового будинку, магазину, автосалонів та приватні автомобілі. За словами заступника начальника оперативно-координаційного центру ГУ ДСНС в Миколаївській області Сергія Молчанова, через влучання виникла пожежа площею 400 квадратних метрів на СТО. Також загорілися будівля та автомобілі, які знаходилися поруч.

Власник СТО Віктор Баженов розповів, що в момент обстрілу на території перебувала його дружина. «Дружина, слава Богу, жива й здорова. Подряпини, але, можливо, є й контузія. Скоріше, точно є. Будемо спостерігати за нею. СТО по суті вже немає. Дах повністю знищений. Стіна «відійшла» від фундаменту. Її в принципі треба повністю змінювати», – розповів підприємець.

Наслідки російського ракетного обстрілу міста Миколаєва 15 травня 2024 року. Фото: Суспільне Миколаїв/Назарій Рубаняк

За словами начальника Миколаївської ОВА Віталія Кіма, армія РФ б’є ракетами по Миколаєву, наче, у пошуку «військових цілей». «Вони вигадують собі, тренуються своїми підрозділами, які приходять з Криму, потім йдуть на Запоріжжя та на схід, на цивільному населенні Миколаївської та Херсонської областей. Тому визначають цілі поверхово, б’ють у центр міста, у промзону, щоб ціль була хоч якось схожа на військову. Там поруч була розмінувальна техніка, вона не була пошкоджена, ми її вивезли. Але це теж невійськова ціль. Нащо туди бити, незрозуміло», – повідомив очільник ОВА.

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період, у Миколаївській області сталися щонайменше такі події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

1813

РСЗВ «Град»

53

Авіаудар

35

 Ракетний удар

496

РСЗВ «Смерч»

106

РСЗВ «Ураган»

32

Касетні засоби ураження

169

РСЗВ «Торнадо-C»

5

Міномет

10

БПЛА

96

Обстріл зі стрілецької зброї

14

Вибуховий пристрій

105

Ушкодження транспортним засобом

1

Катування (тортури), нелюдське поводження

19

Зникнення

27

Насильницькі зникнення

5

Незаконне позбавлення волі

11

Використання цивільного населення як щита

5

Привласнення майна цивільних осіб

17

Умисне вбивство цивільної людини

11

Умисне тілесне ушкодження цивільної людини

8

Захоплення цивільної будівлі

16

Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор

4

Екологічна катастрофа внаслідок обстрілу

4

Зґвалтування

1

Масове насильницьке вивезення людей до рф

1

Взяття заручників

4

Посягання на людську гідність

7

Інше

5

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, відбуваються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури шляхом навмисних та невибіркових обстрілів.

Як і в минулий період, за останній місяць артилерійських обстрілів з боку військових рф зазнали населені пункти Очаківської та Куцурубської громад Миколаївського району, проте інтенсивність та наслідки таких обстрілів значно зменшились. Документаторами зафіксовано щонайменше 2 епізоди обстрілів населених пунктів Куцурубської громади, які завдали збитків житловій та іншій цивільній інфраструктурі. 

За останній місяць зафіксовано епізоди пошкодження цивільних об’єктів внаслідок влучання БпЛА або їх уламків, в тому числі зафіксовано використання безпілотників типу FPV в населених пунктах Куцурубської громади. Вночі 9 травня 2024 року влучанням трьох безпілотників 

типу «Shahed-131/136 зруйновано колишній будинок культури в селищі Первомайське Миколаївської області.

Продовжились ракетні атаки на цивільні об’єкти Миколаївської області, хоча й з меншою інтенсивністю. Найбільше руйнувань завдав ракетний удар по м. Миколаєву 15 травня 2024 року. Внаслідок атаки та влучання у об’єкт цивільної інфраструктури відбулась пожежа. Вибуховою хвилею пошкоджені вікна, дах та фасад багатоповерхового будинку, магазину, автосалонів та приватні автомобілі.

Кількість жертв серед цивільних людей за останній місяць значно зменшилась, документатори зафіксували два епізоди з цивільними пораненими: один внаслідок ракетного удару «Іскандерами», один – внаслідок атаки безпілотником типу «Shahed-131/136». Зокрема 15 травня 2024 року внаслідок російської ракетної атаки в місті Миколаєві поранення різної тяжкості отримали шестеро людей.

Основне фото: Рятувальники ДСНС ліквідовують наслідки російської ракетної атаки в м. Миколаєві, 15 травня 2024 року. Фото: ГУ ДСНС України у Миколаївській області

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготували громадські приймальні УГСПЛ в м. Одесі та м. Вознесенськ, які працюють на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» та ГО «Агентство економічного розвитку»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: