Публікація

791 день повномасштабної війни в Запорізькій області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у Запорізькій області, у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 791 день повномасштабної російсько-української війни на території Запорізької області. 

Було задокументовано та внесено до бази даних 12651 епізод. 

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення. 

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Запорізькій області нами було зафіксовано загалом 1268 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення. 

 

Тип втрати чи порушення прав  Постраждалих 
Загибель людини  463 
Поранення людини  1274 
Зникнення людини  568 
Порушення прав  644 
Зґвалтування  2 
Усього  2951 

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення 

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Запорізькій області внаслідок переважно авіа-, артилерійських, ракетних ударів та дію вибухових пристроїв  загинуло щонайменше 463 людей та було поранено щонайменше 1274 людини. У квітні було зафіксовано щонайменше 54 постраждалих осіб.  

Серед інших резонансних подій є те, що 8 квітня 2024 року близько 12:30 російська окупаційна армія завдала ракетного удару по промисловому об’єкту міста Запоріжжя: четверо людей загинули, а вісім людей дістали поранень. Троє осіб було госпіталізовано. Стан травмованих – середнього ступеня важкості.  

Фото: Запорізька обласна прокуратура

1.2. Інформація про порушення прав людини 

 На тимчасово окупованих територіях Запорізької області відбувається масштабний грабіж майна українців. Про це повідомив начальник Запорізької ОВА Іван Федоров. Зокрема за перші дні квітня окупанти визнали безхазяйними 60 квартир та будинків у тимчасово окупованому Мелітополі. «Щоб довести своє право на своє ж майно, мелітопольцям потрібно прибути в окупацію з правовстановлюючими документами та мати при собі паспорт РФ», – написав Федоров, і додав, що Росія робить усе можливе, щоб якомога більше людей не пустити на тимчасово окуповані території. 

 12 квітня 2024 року о 19:00 рф-окупанти обстріляли тимчасово окуповане місто Токмак у Запорізькій області. Під ворожий обстріл потрапили житлові будинки на півночі Токмака. Цілеспрямований обстріл житлових будинків рф-окупанти здійснили з південної околиці Токмака. 

Фото: porokhivnytsya.com.ua/

1.3. Інформація про зникнення та незаконне затримання 

За звітний період було виявлено інформацію про те, що: 

- у тимчасово окупованому смт. Приазовське Запорізької області 20 серпня 2023 співробітниками ФСБ була викрадена з власного будинку Юлія Радієва (цивільна особа); 

- Анастасію Глуховську та адміністратора телеграм-каналу «РІА Мелітополь» Георгія Левченка заарештували 20 серпня 2023 року. Окупанти показали відео, на якому російські військові зі зброєю гатять у двері квартири Анастасії, потім проводять обшук, надягають на неї кайданки, виводять дівчину з під’їзду і ведуть до автівки. Але де її тримають, досі невідомо. Мама Анастасії вже неодноразово обійшла всі комендатури і поліцейські відділки. Але ФСБ у своїх листах офіційно відповідає, що таку особу ніхто не затримував. 

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

 За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Запорізькій області за досліджуваний період внаслідок переважно артилерійських та ракетних  ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 25 199 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких: 

 

Вид об’єктів  Кількість 
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення  1784 
Громадська організація  2 
Будівлі житлово-побутового призначення  21873 
Будівлі лікувально-оздоровчого закладу  61 
Об’єкти культурно-розважального закладу  35 
Будівлі освітньо-виховного закладу  184 
Будівля державної установи  72 
Об’єкти транспортної інфраструктури  90 
Господарчі угіддя, ліси  88 
Будівлі культового призначення  35 
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення  314 
Історичні пам’ятки  39 
Мости  6 
Транспортні засоби (автомобіль, судно)  528 
Гуманітарний конвой  6 
Гуманітарний коридор  4 
Об’єкт невідомий  78 
Загалом об’єктів  25 199 

Вранці 6 квітня 2024 року армія РФ вчергове атакувала ракетами місто Запоріжжя. Загиблих та поранених внаслідок обстрілу немає. Пошкоджень зазнали промислові підприємства, заклади освіти, медицини та житлові будинки. Також був пошкоджений гуманітарний простір «Саме тут» Мелітопольської міської ради Запорізької області (Центр допомоги та підтримки мелітопольців у м. Запоріжжя). 

Наслідки обстрілів РФ по Запоріжжю, 6 квітня 2024 року. Суспільне Запоріжжя/Наталуха Альона
Простір «Саме тут», пошкоджений внаслідок обстрілу РФ по Запоріжжю, 6 квітня 2024 рік. Фото: Суспільне Запоріжжя/Наталуха Альона

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

 За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Запорізькій області сталися такі події: 

 

Подія  Епізодів 
Арт. обстріл (бомбардування)  8295 
РСЗВ «Град»  916 
Авіаудар  565 
Ракетний удар  457 
Касетні засоби ураження  34 
Вибуховий пристрій  40 
Катування (тортури), нелюдське поводження  23 
Зникнення  306 
Незаконне позбавлення волі  178 
Привласнення майна цивільних осіб  208 
Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор  6 
Захоплення цивільної будівлі  66 
Використання цивільного населення як щита  30 
Інше  16 

5 квітня 2024 року армія РФ п’ять разів атакувала Запоріжжя. Внаслідок обстрілу загинули двоє чоловіків та дві жінки, 23 людини отримали поранення різного ступеня тяжкості, серед них – поліцейський і двоє дітей 9 та 17 років. Також за інформацією секретаря Запорізької міської ради постраждали: 29 будинків (20 приватних та 9 приватних); 1 – освітній заклад та 4 заклади торгівлі. 

Фото: Національна поліція

13 квітня 2024 року внаслідок російського артилерійського обстрілу міста Гуляйполе поранення дістали чоловік та жінка. 

Наслідки обстрілів Гуляйполя, 13 квітня 2024 року. Фото: Telegram/ Іван Федоров

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів.   

Протягом останнього місяця обстріли здійснювалися систематично та із залученням великої кількості зброї. Наприклад, 23 квітня 2024 року армія РФ завдала 428 ударів по містах та селах Запорізької області: 6 разів застосувала РСЗВ по Гуляйполю, Левадному, Роботиному; 147 безпілотниками різної модифікації атакувала Гуляйполе, Левадне, Роботине, Малу Токмачку, Малинівку  та Новоандріївку; 275 артобстрілів завдала по території Новояковлівки, Гуляйполя, Залізничного, Вербового, Малої Токмачки, Новоандріївки, Роботиного, Левадного, Малинівки, Малих Щербаків та П’ятихаток. 

За добу військові рф здійснили 428 обстрілів по території запорізької області – докази воєнних злочинів зібрала поліція.  Фото: Національна поліція

Протягом 18 квітня  2024 року військовослужбовці РФ 442 рази обстріляли міста та села Запорізької області: ракетний удар завдали по Запорізькому району; керованими авіаційними бомбами обстріляли Малу Токмачку та Роботине; 6 разів з реактивних систем залпового вогню обстріляли Гуляйполе, Левадне  та Роботине; 142 БпЛА атаки здійснили по Гуляйполю, Левадному, Новоандріївці, Роботиному, Малій Токмачці, Малинівці; 291 артилерійський удар завдали по Гуляйполю, Новоандріївці, Вербовому, Роботиному, Малій Токмачці, Малинівці, Левадному.  

Запорізькі поліцейські задокументували наслідки 442 ворожих влучань по прифронтових населених пунктах. Фото: Національна поліція

Щодня фіксуємо обстріли цивільної інфраструктури в районі населених пунктів Запорізької області, щодня росіяни обстрілюють територію регіону з артилерії, авіації, РСЗВ, застосовують БПЛА по: Гуляйполю, Новодарівці, Малих Щербаках, Щербаках, Малинівці, Білогір’ю, Кам’янському, П’ятихатках, Залізничному, Роботиному, Новоандріївці, Ольгівському, Малій Токмачці, Темирівці, Полтавці, Левадному, Степногірському, Гуляйпільському та інших населених пунктах. 

Знищено приватні домівки, пошкоджені господарські будівлі, підприємства, об’єкти інфраструктурного забезпечення. Внаслідок обстрілів помирають та дістають важкі поранення місцеві мешканці. 

Основне фото: Національна поліція 

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

 Аналіз підготував координатор громадської приймальні УГСПЛ в Запорізькій області Сергій Бізденежний 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: