Публікація

791 день повномасштабної війни в Сумській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м.  Суми, у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 791 день повномасштабної російсько-української війни на території Сумської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 2868 епізодів. 

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення. 

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Сумській області нами було зафіксовано загалом 476 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

 

Тип втрати чи порушення прав Постраждалих
Загибель людини 281
Поранення людини 718
Порушення прав 27
Зникнення людини 20
Усього 1046

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Сумській області внаслідок переважно ракетних ударів та вибухових пристроїв загинуло щонайменше 281 людей та було поранено щонайменше 718 осіб.

За останній місяць спостерігався стабільно високий рівень випадків поранень та загибелі внаслідок обстрілів ЗС РФ населених пунктів. Наприклад, 3 квітня російські військові завдали авіаційний удар по цивільній інфраструктурі Краснопільської громади Сумського району. Унаслідок атаки ворога загинув 45-річний чоловік, ще один чоловік та його 3-річна донька отримали поранення.

Фото: Прокуратура Сумської області

7 квітня за добу російські військові масовано обстрілювали населені пункти Сумської області. Загалом нараховано 180 ударів. Внаслідок обстрілів у Миропільській громаді травмована людина; в Есманьській громаді травмована людина. 11 квітня ворог обстріляв Есманську громаду, поранення отримали 30-річний чоловік та 71-річна жінка. Вже о 14:00 годині агресор атакував Ворожбянську громаду, поранено 16-річного підлітка та його 36-річну матір. 12 квітня упродовж доби російські військові обстріляли 17 населених пунктів прикордоння області.

Фото: ГУНПУ в Сумській області

Загалом нараховано 125 ударів, пошкоджена цивільна інфраструктура, є поранені. У Сумах внаслідок авіаудару зруйновано будівлю цеху одного із заводів, пошкоджено 3 будинки та залізничну станцію, а також 2 адмінбудівлі. Три цивільні людини отримали поранення, серед яких один працівник заводу. 14 квітня російські військові на території Краснопільської громади Сумського району скинули з дрона вибухівку на цивільну вантажівку. Водій транспортного засобу загинув. 16 квітня ворог обстріляв місто Білопілля. У результаті чого одна людина отримала поранення. У той же день, близько 15:00 год, російські військові здійснили авіаудар по території Ямпільської громади Шосткинського району. Унаслідок атаки ворога поранення отримав 29-річний підприємець.

17 квітня російські військові з артилерії та РСЗВ обстріляли житловий квартал м. Білопілля Сумського району. 

Фото: Прокуратура Сумської області

Унаслідок атаки ворога поранено 57-річного місцевого жителя 18 квітня внаслідок обстрілів у Білопільській громаді  травмовано одну цивільну особу. 19 квітня окупанти з артилерії обстріляли центр м. Білопілля Сумського району. Унаслідок атаки ворога 51-річний цивільний отримав тяжкі поранення, від яких помер у лікарні, також поранено іще одного чоловіка та двох жінок. 20 квітня за добу піддавались обстрілам 29 населених пунктів Сумщини. Загалом нараховано 311 ударів. Як наслідок, у Хотінській громаді поранений цивільний мешканець; у Шостці через ракетний удар поранено місцевого жителя.

21 квітня за добу ворог неодноразово відкривав вогонь по прикордонним територіям Сумської області. Загалом нараховано 52 удари. Внаслідок обстрілів у Білопіллі була поранена одна цивільна особа. 22 квітня ворог з території російської федерації з артилерії обстріляв цивільну інфраструктуру Великописарівської територіальної громади Охтирського району. Унаслідок атаки ворога пошкоджено приватне домоволодіння. Подружжя пенсіонерів, які мешкають у цьому будинку, отримали поранення. 23 квітня російські військові з артилерії обстріляли цивільну інфраструктуру Шалигінської громади Шосткинського району. Унаслідок атаки ворога дві жінки, яким 72 та 45 років, отримали поранення.

Фото: Прокуратура Сумської області

У той же день, близько 17:20 год, ворог з території російської федерації з мінометів обстріляв м. Середина-Буда Шосткинського району. 46-річна жінка отримала тяжкі поранення. Вже о 17:40 годин російські військові з реактивної системи залпового вогню атакували цивільну інфраструктуру м. Білопілля Сумського району. Унаслідок чого на території власного домоволодіння уламками поранено 45-річного чоловіка, також поранення отримала ще одна особа.

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Сумській області за досліджуваний період унаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 6349 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

 

Вид об’єктів Кількість
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення 958
Будівлі житлово-побутового призначення 3771
Об’єкти культурно-розважального закладу 57
Будівлі освітньо-виховного закладу 185
Будівля державної установи 104
Об’єкти транспортної інфраструктури 25
Господарчі угіддя, ліси 49
Будівлі культового призначення 38
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення 458
Історичні пам’ятки 14
Мости 9
Будівлі лікувально-оздоровчого закладу 91
Транспортні засоби (автомобіль, судно) 517
Об’єкт невідомий 73
Загалом об’єктів 6349

 

Протягом останнього місяця зафіксовано цілеспрямовані атаки російські військові на об’єкти цивільної інфраструктури Сумської області: 25 березня  вони скинули 2 керовані авіаційні бомби на цивільну інфраструктуру Великопсарівської громади Охтирського району. Унаслідок атаки ворога пошкоджено будівлю загальноосвітньої школи. Того ж дня, російські військові скинули 3 керовані авіаційні бомби на цивільну інфраструктуру м. Білопілля Сумського району. Унаслідок атаки російських військових пошкоджено щонайменше 15 приватних будинків, будівлю закладу позашкільної освіти та транспортні засоби. Також, по Білопільській громаді здійснено авіаційний обстріл з пусками керованих авіаційних бомб (КАБ) з літака тактичної авіації (3 вибухи). Внаслідок обстрілу пошкоджено міський Центр дитячої та юнацької творчості та близько 20 приватних будинків, автівки.

Фото: Прокуратура Сумської області

27 березня упродовж доби російські війська обстрілювали територію області. Загалом зафіксовано 213 ударів. У результаті обстрілів пошкоджено приватний житловий будинок в Юнаківській громаді. 29 березня росіяни обстріляли дитсадок у Миропільській громаді.  Також там пошкоджений приватний будинок. А в Кириківській громаді внаслідок авіаудару пошкоджені 8 будинків та ферма. 31 березня росіяни обстріляли місто Середина-Буда. Там пошкоджено будівлю управління освіти, центр дитячої та юнацької творчості, спортивний зал місцевого ліцею та 3 приватні будинки. У спортивному залі Середино-Будського ліцею № 1 пошкоджені 13 вікон, паркан, ворота котельні та подвір’я. 3 квітня російські військові завдали авіаційний удар по цивільній інфраструктурі Краснопільської громади Сумського району. Пошкоджено 5 автомобілів, будівлю магазину та будівлю будинку культури. Вже близько 23:30 ворог ударив по громаді КАБ. Вибухи пошкодили три будинки місцевих жителів, магазин та електромережі. Також знищене одне авто. Також, п’ятеро працівників обленерго їхали службовим авто ремонтувати пошкоджені лінії. У цей час ворог наніс авіаудар по Краснопільській громаді. Вибухова хвиля та уламки пошкодили машину, в якій їхали енергетики. 5 квітня окупанти здійснили масований обстріл прикордонних громад Шосткинського району. Російські військові обстрілювали цивільну інфраструктуру з ракетної системи залпового вогню, ствольної артилерії та мінометів, атакував дронами камікадзе та завдав два авіаудари. Унаслідок чого пошкоджено приватні домоволодіння та обʼєкти цивільної інфраструктури.

7 квітня за добу окупанти масовано обстрілювали населені пункти Сумської області. Загалом нараховано 180 ударів. Внаслідок обстрілів у Миропільській громаді пошкоджений будинок, школа, адмінбудівля, 2 авто, приміщення пошти та лінія електропередач; в Есманьській громаді пошкоджена квартира в багатоповерхівці; у Білопільській та Ворожбянській громадах пошкоджено по одному будинку та лінію електропередач; у Зноб-Новгородській громаді пошкоджена лінія електропередач. 11 квітня ворог обстріляв Ворожбянську громаду, пошкоджено транспортні засоби, приватні домоволодіння та лінії електропередач; у Середина-Буді внаслідок обстрілів з росії пошкоджено комунальне підприємство; у Сумах пошкоджено ТЕЦ.

Фото: Прокуратура Сумської області

12 квітня упродовж доби російські військові обстріляли 17 населених пунктів прикордоння області. Загалом нараховано 125 ударів, пошкоджена цивільна інфраструктура, є поранені. Внаслідок атак з боку держави-агресора у Ворожбянській громаді пошкоджені два багатоквартирні житлові будинки, приватний житловий будинок та ЛЕП; у Миропільській громаді пошкоджений магазин; у Юнаківській громаді пошкоджено 2 домогосподарства; у Сумах внаслідок авіаудару зруйновано будівлю цеху одного із заводів, пошкоджено 3 доми, та залізничну станцію, а також 2 адмінбудівлі. 14 квітня окупанти на території Краснопільської громади Сумського району скинули з дрона вибухівку на цивільну вантажівку. 15 квітня через обстріли з боку зс рф у Краснопільській громаді пошкоджені чотири багатоквартирні будинки та 5-ть приватних осель. Також ворог обстріляв ангар агрофірми, а у Ямпільській громаді знищена повністю господарча будівля, також від вибухів загорілося загорання покрівлі одноповерхової нежитлове приміщення. 16 квітня ворог обстріляв місто Білопілля. У результаті пошкоджено багатоквартирні та приватні житлові будинки, автомобілі. У той же день, близько 15:00 год, російські військові здійснили авіаудар по території Ямпільської громади Шосткинського району. Унаслідок атаки ворога пошкоджено майно двох приватних підприємств, зокрема, промислові приміщення та транспортний засіб. 17 квітня російські військові з артилерії та РСЗВ обстріляли житловий квартал м. Білопілля Сумського району.  Унаслідок атаки ворога пошкоджено 5 багатоквартирних будинків, 3 приватних будинки, 5 легкових автомобілів, лінію електропередач, газогін.

18 квітня внаслідок обстрілів у Білопільській громаді пошкоджено десять приватних житлових будинків, три багатоквартирні житлові будинки, шість автомобілів, дві літні кухні, пилораму, трактор та мотоблок. 19 квітня російські військові з артилерії обстріляли центр м. Білопілля Сумського району. Унаслідок атаки пошкоджено багатоповерхівку, легкові автомобілі, магазини та аптеку. 20 квітня за добу піддавались обстрілам 29 населених пунктів Сумщини. Загалом нараховано 311 ударів. Як наслідок, у Краснопільській громаді пошкоджені 2 приватні житлові будинки; у Середино-Будській громаді один будинок зазнав пошкоджень; у Хотінській громаді пошкоджений будинок, гуртожиток; у Миропільській громаді пошкоджені 2 будинки; у Білопільській громаді також 2 пошкоджені оселі; у Шостці через ракетний удар пошкоджено цивільну інфраструктуру. 21 квітня за добу ворог неодноразово відкривав вогонь по прикордонних територіях Сумської області. Загалом нараховано 52 удари. Внаслідок обстрілів у Білопіллі пошкоджено два багатоквартирні житлові будинки, приватний житловий будинок, дитячий садок, будівлю служби таксі та автомийки. 22 квітня ворог з території російської федерації з артилерії обстріляв цивільну інфраструктуру Великописарівської територіальної громади Охтирського району. Унаслідок атаки ворога пошкоджено приватне домоволодіння. 23 квітня окупанти з артилерії обстріляли цивільну інфраструктуру Шалигінської громади Шосткинського району. Унаслідок атаки ворога пошкоджено два приватні домоволодіння та газогін. Вже о 17:40 годин російські військові з реактивної системи залпового вогню атакували цивільну інфраструктуру м. Білопілля Сумського району. Унаслідок пошкоджено щонайменше 23 приватних будинків, 1 багатоквартирний та газопровід. Упродовж 24 квітня російські війська обстрілювали територію області. Загалом зафіксовано 74 удари. Внаслідок чого У Середино-Буді пошкоджено об’єкт цивільної інфраструктури та будинок. У Сумах ракетою пошкоджено цивільну інфраструктуру. По області пошкоджено ЛЕП та ще 2 будинки.

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Сумській області сталися такі події:

 

Подія Епізодів
Арт. обстріл (бомбардування) 1428
РСЗВ «Град» 167
Авіаудар 387
Ракетний удар 141
РСЗВ «Смерч» 1
РСЗВ «Ураган» 8
Міномет 514
Обстріл зі стрілецької зброї 67
Вибуховий пристрій 70
Ушкодження транспортним засобом 5
Катування (тортури), нелюдське поводження 17
Зникнення 13
Незаконне позбавлення волі 11
Привласнення майна цивільних осіб 34
Використання цивільного населення як щита 4
Умисне вбивство цивільної людини 27
Умисне тілесне ушкодження цивільної людини 1
Екологічна катастрофа внаслідок обстрілу 23
Захоплення цивільної будівлі 9
Інше 17

 

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та зазнають серйозних поранень  цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. Ми зафіксували тільки ті випадки, в яких є наслідки для населення та країни, але варто зауважити, що протягом останнього місяця обстріли здійснювалися з найбільшою амплітудою за весь час повномасштабної війни. Так, наприклад, 5 квітня російські військові здійснили масований обстріл прикордонних громад Шосткинського району. Ворог обстрілював цивільну інфраструктуру з ракетної системи залпового вогню, ствольної артилерії та мінометів, атакував дронами камікадзе та завдав два авіаудари. Унаслідок чого пошкоджено значну кількість приватних домоволодінь та обʼєктів цивільної інфраструктури. Також 23 квітня російські військові з реактивної системи залпового вогню атакували цивільну інфраструктуру м. Білопілля Сумського району. Унаслідок пошкоджено щонайменше 23 приватних будинків, 1 багатоквартирний та газопровід.

Основна фото: ГУНПУ в Сумській області

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготували юристи громадської приймальні УГСПЛ у м. Суми

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: