Публікація

791 день повномасштабної війни у Миколаївській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнями УГСПЛ у м. Одесі та м. Вознесенськ (працюють на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України та ГО «Агентство економічного розвитку») у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 791 день (з 24 лютого 2022 р. по 24 квітня 2024 р.) повномасштабної російсько-української війни на території Миколаївської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 2776 епізодів.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Миколаївській області нами було зафіксовано загалом 520 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав

Постраждалих

Загибель людини

382

Поранення людини

782

Зґвалтування

1

Порушення прав

48

Зникнення людини

162

Усього

1375

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Миколаївській області внаслідок переважно артилерійських, авіа- та ракетних ударів, а також вибухових пристроїв загинуло щонайменше 382 людини та було поранено щонайменше 782 людини. Зафіксовано щонайменше 8 подій з жертвами серед цивільних людей, які сталися останнього місяця – 2 події пов’язані із ракетними балістичними ударами, 2 події з артилерійськими обстрілами, 1 подія зафіксована через атаку БпЛА, 3 події сталися через детонацію вибухонебезпечних предметів. 

Рятувальники ДСНС ліквідують наслідки влучання російської балістичної ракети в м. Миколаєві, 27 березня 2024 року. Фото: ГУ ДСНС України у Миколаївській області

Вдень 27 березня 2024 року російські військові здійснили ракетний обстріл міста Миколаєва, ймовірно балістичною ракетою «Іскандер М». Поранень зазнали дванадцять людей, чотирьом з них медична допомога надана амбулаторно. 11 квітня 2024 року близько 12:00 збройні сили рф знову завдали ракетного удару по місту Миколаєву. 

Внаслідок атаки 11 квітня 2024 року загинуло 5 людей, один із загиблих – хлопець 2005 року народження. Також внаслідок цієї атаки загинув миколаївець Ілля Оськін, який працював монтажником. Він перебував на промисловому підприємстві, куди поцілила російська балістична ракета. Чоловік також був шахістом та промисловим альпіністом. Після поранення в лавах ЗСУ, повернувся до цивільного життя та виконував високомонтажні роботи.

Також відомо про 6 поранених людей. Серед травмованих: дівчинка-підліток, яка не потребувала госпіталізації (її забрали батьки), троє чоловіків з травмами середньої тяжкості, ще один перебуває в операційній в тяжкому стані, а також жінка, її доставили в травматологічний пункт, – повідомив Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич. Заступник Миколаївського міського голови Віталій Луков зазначив, що жертв під час удару могло бути більше, адже неподалік від місця влучання перебував трамвай з пасажирами. «Буквально сто метрів трамвай, у якому перебувало близько 30 людей, не доїхав, на щастя, до епіцентру прильоту. І таким чином ми уникли масових жертв». У Миколаївській області 13 квітня оголосили Днем жалоби за загиблими внаслідок цієї атаки.

Наслідки влучання російської ракети в м. Миколаєві, 11 квітня 2024 року. Фото: Поліція Миколаївщини

У ніч проти 17 квітня 2024 року російські військові завдали артилерійських ударів по місту Очаків. Внаслідок мінометного обстрілу поранено четверо людей, усім медична допомога надана амбулаторно. Протягом дня 19 квітня 2024 року, російська армія з артилерії обстрілювала територію Куцурубської громади Миколаївського району. Відомо, що у селі Солончаки одна людина загинула, двоє людей отримали поранення. За інформацією очільника Миколаївської ОВА Віталія Кіма, внаслідок обстрілу загинула жінка літнього віку. «Її чоловік поранений. Також травмований хлопчик 14 років, його везуть в лікарню». Як повідомила адміністраторка місцевого ЦНАПу Марія Ільїна, «обстріл був коло приватного сектора. Жінка була жива, ми прибули на місце влучання. Пізніше, коли «швидка» її забрала, то вона одразу загинула. Чоловік у досить важкому стані перебуває у лікарні, про хлопчика подробиць не знаємо». У ніч на 25 березня 2024 року, внаслідок падіння уламків збитого БпЛа на територію приватного сектору у м. Миколаєві, за попередніми даними 11 людей отримали поранення – 2 з них госпіталізовано, іншим – надано першу допомогу на місці.

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Миколаївській області за досліджуваний період внаслідок переважно артилерійських обстрілів (включно з РСЗВ з використанням касетних боєприпасів), авіа- та ракетних ударів, мінування території було пошкоджено щонайменше 5285 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Будівля житлово-побутового призначення

3139

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

690

Об’єкт підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

632

Об’єкт інфраструктурного життєзабезпечення

268

Будівля освітньо-виховного закладу

158

Господарчі угіддя, ліси

108

Будівля лікувально-оздоровчого закладу

54

Будівля державної установи

58

Об’єкт культурно-розважального закладу

47

Об’єкт транспортної інфраструктури

40

Будівля культового призначення

33

Історичні пам’ятки

2

Мости

4

Інше/об’єкт невідомий

52

Загалом об’єктів

5285

Як і в минулий період, за останній місяць системних артилерійських обстрілів з боку військових рф зазнали населені пункти Очаківської та Куцурубської громад Миколаївського району. Документаторами зафіксовано щонайменше 8 епізодів обстрілів цих громад, які завдали збитків житловій та іншій цивільній інфраструктурі. 

Зокрема 2 квітня 2024 року російські війська завдали удару по селу Солончаки Куцурубської громади, обстріл спричинив пошкодження житлових будинків, лінії електропостачання та дротової подачі інтернету. Вранці 9 квітня 2024 року військові рф з артилерії завдали удару по місту Очакову, що призвело до руйнувань – ударною хвилею та уламками пошкоджено житловий будинок та автомобіль. 

20 квітня 2024 року під російським артилерійським обстрілом знову перебувало село Солончаки Куцурубської громади, внаслідок чого пошкоджено житлові будинки. 22 квітня 2024 року, внаслідок артилерійського обстрілу, у с. Солончаки пошкоджено два освітні заклади. 23 квітня 2024 року, внаслідок обстрілу м. Очакова, пошкоджено житлові будинки, будівлі, автівки та лінію електропередач.

За останній місяць зафіксовано епізоди пошкодження цивільних об’єктів внаслідок влучання БпЛА або їх уламків, в тому числі зафіксовано збільшення використання безпілотників типу «Ланцет». Так, 27 березня 2024 року внаслідок російського удару безпілотником типу «Ланцет», у селі Лупареве Галицинівської громади пошкоджено господарчу споруду в приватному житловому секторі. 18 квітня 2024 року російські військові вдарили БпЛА типу «Ланцет» по Куцурубській громаді, зафіксовано влучання по господарчій споруді. 23 квітня 2024 року військові рф спрямували дрони-камікадзе типу FPV та «Ланцет» по прибережній частині Миколаївського району. Внаслідок обстрілу пошкоджено автомобільну техніку промислового підприємства, цивільні автомобілі та катер.

У ніч на 25 березня 2024 року, внаслідок падіння уламків збитого БпЛа на територію приватного сектору у м. Миколаєві, сталося часткове руйнування двоповерхового житлового будинку, вибуховою хвилею пошкоджені приватні будинки поруч, виникла пожежа будинку та двох легкових автомобілів. Всього в одному із мікрорайонів Миколаєва попередньо пошкоджено близько 25 будинків, три житлові будинки зруйновано. Пізніше в Миколаївській міській раді повідомили, що пошкоджено дахи та вікна в 47 житлових будинках.

Поліція документує наслідки атаки БпЛА у приватному секторі м. Миколаєва, 25 березня 2024 року. Фото: Поліція Миколаївщини

У ніч на 10 квітня 2024 року, внаслідок влучання та падіння уламків безпілотників типу «Shahed 131/136», пошкоджено об’єкт енергетичної інфраструктури та сталося загоряння обладнання на високовольтній підстанції у Миколаївській області. Для ліквідації наслідків атаки було відключено дві високовольтні лінії, повністю знеструмлювались споживачі Херсонської і частково Миколаївської областей.

За останній місяць продовжились обстріли міста Миколаєва з використанням балістичних ракет. Зафіксовано 2 події щодо обстрілу міста ймовірно ракетами «Іскандер-М», які завдали збитків житловому фонду та міській інфраструктурі. 27 березня 2024 року, російські військові обстріляли м. Миколаїв балістичними ракетами, імовірно «Іскандер М». Внаслідок завданого удару, відбулось займання на території об’єкта промислової інфраструктури, яке ліквідували надзвичайники. Виникла пожежа триповерхової будівлі. Також незначних пошкоджень зазнали шість багатоквартирних будинків. 11 квітня 2024 року, близько 12:00, збройні сили рф знову завдали ракетного удару по місту Миколаєву. Внаслідок атаки, пошкоджено житлові будинки та автівки містян, а також промислові об’єкти. Вибуховою хвилею та уламками пошкоджено вуличне освітлення, трамвайні колії та зупинку.

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Миколаївській області сталися щонайменше такі події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

1764

РСЗВ «Град»

52

Авіаудар

33

Ракетний удар

486

РСЗВ «Смерч»

106

РСЗВ «Ураган»

32

Касетні засоби ураження

169

РСЗВ «Торнадо-C»

5

Міномет

10

БПЛА

89

Обстріл зі стрілецької зброї

14

Вибуховий пристрій

105

Ушкодження транспортним засобом

1

Катування (тортури), нелюдське поводження

19

Зникнення

12

Насильницькі зникнення

5

Незаконне позбавлення волі

11

Використання цивільного населення як щита

4

Привласнення майна цивільних осіб

17

Умисне вбивство цивільної людини

11

Умисне тілесне ушкодження цивільної людини

8

Захоплення цивільної будівлі

16

Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор

4

Екологічна катастрофа внаслідок обстрілу

4

Зґвалтування

1

Масове насильницьке вивезення людей до рф

1

Взяття заручників

4

Посягання на людську гідність

7

Інше

5

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, відбуваються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури шляхом навмисних та невибіркових обстрілів.

Як і в минулий період, за останній місяць системних артилерійських обстрілів з боку військових рф зазнали населені пункти Очаківської та Куцурубської громад Миколаївського району. Документаторами зафіксовано щонайменше 8 епізодів обстрілів цих громад, які завдали збитків житловій та іншій цивільній інфраструктурі. 

Також зафіксовано епізоди пошкодження цивільних об’єктів внаслідок влучання БпЛА або їх уламків, в тому числі відзначається збільшення використання безпілотників типу «Ланцет». Продовжились ракетні обстріли міста Миколаєва, зокрема з використанням балістичних ракет типу «Іскандер-М». Внаслідок двох зафіксованих ракетних атак міста, постраждали промислові та інфраструктурні об’єкти, приватні та багатоквартирні будинки, цивільні автомобілі.

Протягом останнього місяця зафіксовано щонайменше 8 подій з жертвами та постраждалими серед цивільних людей. З них дві події мають найбільшу кількість жертв та пов’язані із ракетними ударами по місту Миколаєву – 11 квітня загинуло 5 людей та 6 людей поранено, 27 березня поранень зазнали 12 людей.

Основне фото: прокуратура Миколаївської області: наслідки влучання російської ракети в м. Миколаєві, 11 квітня 2024 року.

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготували громадські приймальні УГСПЛ в м. Одесі та м. Вознесенськ, які працюють на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» та ГО «Агентство економічного розвитку»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: