Публікація

791 день повномасштабної війни у Дніпропетровській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м. Дніпро ГО «Правозахисна Група «СІЧ, у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 791 день повномасштабної російсько-української війни на території Дніпропетровської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 2955 епізодів.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період, в Дніпропетровській області нами було зафіксовано загалом 422 епізоди, пов’язані з людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав

Постраждалих

Загибель людини

270

Поранення людини

1309

Усього

1579

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Дніпропетровській області внаслідок переважно артилерійських обстрілів, ракетних ударів, БПЛА та вибухових пристроїв загинуло щонайменше 270 людей та було поранено щонайменше 1309 осіб.

За квітень 2024 року було поранено щонайменше 72 особи, а загинули 12 осіб, серед яких 2 дітей.

29.03.2024 року у Кам’янському зазнав атаки дачний кооператив, були поранені п’ятеро людей, зокрема 5-річна дівчинка. Постраждалі жінки 19 та 47 років лікуються амбулаторно. Двоє чоловіків, 36 та 47 років, були госпіталізовані, один чоловік згодом помер. Зруйновані 3 дачні будинки, ще 4 – пошкоджені. Понівечені автомобілі. 

Фото: Сергій Лисак / Дніпропетровська ОДА (ОВА) 

29.03.2024 року близько десятої ранку в населеному пункті Мирівської громади від атаки російкого фпв-камікадзе (ворожий дрон-камікадзе поцілив в автівку) загинув цивільний мешканець Томаківки, 1984 року народження. Ще один чоловік 1980 року народження, який знаходився поруч, – отримав травми і лікується стаціонарно. Загалом пошкоджені 12 приватних будинків, авто. Зачепило лінію електропередач. 

Фото: Головне управління Національної поліції в Дніпропетровській області

19.04.2024 року У Синельниковому через російську атаку загинули мирні мешканці, серед яких є діти. Шестеро загиблих, серед них діти 6 та 8 років. Поранено семеро, зокрема одну дитину. Пошкоджені понад 60 приватних осель, чотири — практично зруйновані., авто. Знищена сонячна електростанція. Понівечене підприємство. Внаслідок атаки пошкодило місцевий будинок культури. Ракета РФ влучила під фасад будинку. Під завалами загинула 38-річна жінка — охоронниця закладу. 

Фото: Суспільне Дніпро 

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Дніпропетровській області за досліджуваний період внаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 13 134 об’єкти цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

667

Громадське об’єднання

3

Гуманітарний коридор

1

Будівлі житлово-побутового призначення

8959

Будівлі лікувально-оздоровчого закладу

64

Об’єкти культурно-розважального закладу

42

Будівлі освітньо-виховного закладу

259

Будівля державної установи

128

Об’єкти транспортної інфраструктури

155

Господарчі угіддя, ліси

43

Будівлі культового призначення

31

Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення

1555

Історичні пам’ятки

7

Мости

1

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

1202

Об’єкт невідомий

17

Загалом об’єктів

13 134

Протягом останнього місяця зафіксовано цілеспрямовані атаки окупантів на цивільну інфраструктуру Дніпропетровщини. 

За квітень було задокументовано не менше ніж 52 пошкоджених чи зруйнованих об’єкти енергетичної інфраструктури, газопроводів, сонячних панелей, ЛЕП та інших об’єктів інфраструктури життєзабезпечення. 

Було зафіксовано руйнування 45 об’єктів підприємницької діяльності, серед яких: аптеки, кафе, крамниці, торгівельні павільйони, СТО, приватні підприємства тощо. 

Пошкоджено та зруйновано щонайменше 410 будівель житлово-побутового призначення, щонайменше 129 об’єктів транспортної інфраструктури та транспортних засобів, серед яких сільськогосподарська техніка, рейсові автобуси, пожежні автомобілі та приватні авто, 84 будівлі освітньо-виховних закладів, 4 будівлі лікувально-оздоровчих закладів.

Ось деякі з цих випадків за останній місяць:

19.04.2024 У Дніпрі в результаті ворожої атаки була частково зруйнована житлова пʼятиповерхівка, загинули та отримали травми мирні люди. У будинку виникла пожежа, її ліквідували рятувальники. У Дніпрі через ракетний удар загинуло двоє людей, 24 поранених. Через ракетну атаку по Дніпропетровщині загинула працівниця Укрзалізниці, чергова по будинку локомотивних бригад Оксана Стороженко. У найбільш пошкодженому будинку тривають аварійно-пошукові роботи. За уточненими даними, пошкоджені ще 5 багатоповерхівок і 2 приватні будинки, 3 навчальні заклади, 7 адміністративних та офісна будівлі, ринок, магазини і торговельні павільйони, готель, СТО. Через ракетний удар по Дніпру пошкоджена територія автовокзалу, понівечено понад 50 пасажирських автобусів та десятки приватних автівок, потрощена й інфраструктура міста. Побиті катери, посічені уламками гаражі, у воді — розлитий бензин. Унаслідок російської атаки 19 квітня у Дніпрі пошкоджено човникову станцію. 

Фото: Полєхіна Юлія, ГО «Правозахисна Група «СІЧ».

12.04.2024 року У Кривому Розі вдень було чутно вибух – то працювала ППО. Через падіння уламків ракети на Криворіжжі пошкоджені 15 приватних будинків, авто, електромережа. Пожежу рятувальники приборкали. Постраждала 28-річна жінка: у неї рана руки, але стан задовільний. Їй надана необхідна медична допомога. Внаслідок падіння уламків збитого дрона на об’єкті енергетики міста спалахнула пожежа. 

Фото: Українські національні новини 

17.04.2024 року У Нікопольському районі вночі ворог атакував з артилерії та дронами Нікополь. Поранення отримала 63-річна жінка. Удень ворог продовжив атаки по Нікопольщині. Під обстрілом були Нікополь, Мирівська, Червоногригорівська, Марганецька та Покровська громади. В Нікополі пошкоджені інфраструктурний об’єкт, гімназія, лікарня, 14 приватних будинків, гаражі, автомобілі, газогони та ЛЕП. 

Фото: Нікопольська РДА / ВА, Євген Євтушенко

08.04.2024 року у Нікопольському районі ворог вночі атакував з артилерії та дронами-камікадзе Нікополь та Марганецьку громаду. Пошкоджено комунальне підприємство, приватний будинок, авто. Вранці окупанти знову атакували Нікополь із артилерії. Поранення отримали 21-річна дівчина та 49-річний чоловік. Знищено двоповерховий житловий будинок, пошкоджено 6 приватних осель, господарські споруди, інфраструктурний об’єкт, газогін, ЛЕП.

Фото: Нікопольська РДА / ВА, Євген Євтушенко

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Дніпропетровській області  сталися такі події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

2342

Ракетний удар

362

РСЗВ «Град»

394

БпЛА

178

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, відбуваються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. Протягом останнього місяця обстріли відбувалися систематично та з залученням великої кількості зброї. 

02.04.2024 року близько 16.40 армія рф атакувала Шевченківський район м. Дніпро. Внаслідок вибуху поранення отримали люди, серед яких – неповнолітні діти. Внаслідок обстрілу 18 постраждалих. Серед 12 госпіталізованих п’ятеро – діти. Від атаки по Дніпру було пошкоджено 4 освітніх заклади – коледж, садочок, ліцей та університет, складську будівлю на підприємстві. Також зачепило 9 багатоповерхівок та 25 автівок. Понад 150 вікон вибиті у освітніх закладах Дніпра внаслідок ракетного удару. Під час нічної атаки постраждала футбольна база у Придніпровську. Від вибухової хвилі понівечені 4 будинки у Придніпровську. 

Фото: Валерія Копил, ГО «Правозахисна Група «СІЧ»

14.04.2024 вдень окупанти атакували Нікополь. Поранення отримали четверо чоловіків – 47, 55, 57 та 64 років. Також під обстріли потрапили Покровська та Мирівська громади. У Нікополі горів приватний будинок, два гаражі, 2 авто. Також пошкоджено 3 оселі, машина, ЛЕП. 

Фото: Нікопольська РДА / ВА, Євген Євтушенко

19.04.2024 у Кривому Розі було влучення в інфраструктурний об’єкт міста. Відразу після удару на місце прибули рятувальники, правоохоронці, швидка і комунальні служби міста. Троє людей постраждали – чоловіки 43, 53 років та жінка 58 років. Всім їм була надана медична допомога. Один чоловік зараз госпіталізований у стані середньої тяжкості. Пошкоджено 4 багатоповерхові будинки, 3 приватні та школа. Вибито понад 20 вікон. 

Фото: Суспільне Дніпро 

27.03.2024 року у Нікопольському районі вночі ворог обстріляв із артилерії Червоногригорівську та Мирівську громади. Вдень ворог із артилерії обстріляв Нікополь. Там загинув 55-річний чоловік. Постраждала 49-річна жінка. Пошкоджені 2 багатоповерхівки, 12 приватних будинків, 2 господарські споруди, ЛЕП. 

Під обстрілами в цьому місяці перебували населені пункти Марганецької, Мирівської, Червоногригорівської, Синельниківської, Першотравневої та Покровської сільські громади, населені пункти Криворізького району, міста Нікополь, Дніпро, Синельникове, Кам’янське, Кривий Ріг.

Основне фото: Головне управління Національної поліції в Дніпропетровській області

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготувала юристка громадської приймальні УГСПЛ в м. Дніпро Юлія Полєхіна 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: