Публікація

760 днів повномасштабної війни в Одеській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м. Одесі (працює на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України), у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 760 днів (з 24 лютого 2022 р. по 24 березня 2024 р.) повномасштабної російсько-української війни на території Одеської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 1247 епізодів.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період в Одеській області нами було зафіксовано загалом 133 епізоди, пов’язані з людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав

Постраждалих

Загибель людини

108

Поранення людини

434

Порушення прав

74

Усього

616

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Одеській області внаслідок переважно ракетних ударів, атак дронів та вибухових пристроїв загинуло щонайменше 108 людей та було поранено щонайменше 434 людини. За останній місяць зафіксовано два епізоди з найбільшою кількістю жертв серед цивільних людей в Одесі з початку повномасштабного вторгнення рф до України (один – із застосуванням ударного дрона, другий – через удар балістичними ракетами).

У ніч на 2 березня 2024 року російські військові атакували Одесу ударними безпілотниками типу «Shahed-136». Один із дронів влучив у 9-поверховий житловий будинок Пересипського району міста, у якому частина під’їзду була повністю зруйнована. Рятувальна операція з пошуку людей, які опинилися під завалами, тривала майже дві доби. Ця російська атака безпілотниками-камікадзе забрала життя 12 цивільних людей, п’ятеро з яких – діти. Загалом внаслідок атаки постраждало 20 цивільних, з них одна вагітна жінка.

Наразі встановлено особи всіх 12 загиблих цивільних жертв безпілотника. Атака росіян забрала життя цілої сім’ї військових: 36-річної Тетяни та 40-річного Олега Кравців та їхніх трьох дітей: семимісячної Лізи, 8-річної Злати та 9-річного Сергія. В живих з родини залишився лише старший син Володимир, який в момент атаки був у бабусі в іншому населеному пункті. Тіла 31-річної Анни Гайдаржи та її 4-місячного сина Тимофія знайшли рятувальники під завалами. Старша донька жінки Ліза та чоловік Сергій на момент удару були в іншій кімнаті помешкання і вижили.

Внаслідок атаки загинув 35-річний Віталій Погожин, переселенець з Донецької області. Поряд обірвалось життя його трирічного сина Марка. Дружина Анастасія дивом залишилась жива після падіння з восьмого поверху, вона кілька годин була під завалами. Зараз у важкому стані перебуває у лікарні з численними травмами. У власній квартирі на 9 поверсі зруйнованого будинку загинула 73-річна Ганна Чебан. Жінка 43 роки працювала лікаркою-педіатринею у дитячій міській поліклініці №2. Також жертвами атаки стали Ольга Щербина та Михайло Войтов. В Одеській області та місті Одеса 3 березня 2024 року оголосили днем жалоби. Біля будинку, в який влучив дрон, утворився своєрідний меморіал в пам’ять про загиблих, куди жителі приносять м’які іграшки та квіти.

Здійснення рятувальної операції в місті Одесі, де 2 березня 2024 року російським дроном зруйновано багатоповерховий будинок. Фото: ГУ ДСНС України в Одеській області

15 березня 2024 року збройні сили рф здійснили ракетну атаку по Одесі, випустивши з тимчасово окупованого Криму ракети, ймовірно, «Іскандер-М». Після першого влучання виникла пожежа. Рятувальники ДСНС та інші екстрені служби одразу прибули на місце удару та приступили до гасіння вогню, розбору завалів і пошуку постраждалих. Під час проведення рятувальних робіт, російські військові повторно завдали ракетного удару. Внаслідок цієї атаки постраждало 75 людей, у тому числі 21 людина загинула. Серед загиблих 2 фельдшери та 2 рятувальники ДСНС. Серед постраждалих 9 рятувальників. Усього до лікувальних закладів звернулось 55 людей (з них – 10 у тяжкому стані). Отримують стаціонарне лікування 38 людей. 

Як повідомив голова Одеської ОВА Олег Кіпер, після першого удару «Іскандером» прилетів касетний боєприпас. «Після першого удару було двоє поранених. А от після касетного, приліт якого спричинив ураження величезної території навколо, загинула 21 людина. Логіка ворога в тому, що після влучання на місце події приїдуть пожежники, медики, і тоді слід знову стріляти, аби їх знищити. При тому вони роблять це касетними бомбами, забороненими. Це все робиться для того, щоби посіяти хаос, налякати людей», – зазначив керівник ОВА. 

Серед загиблих внаслідок російської атаки – фельдшер підстанції №5 Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Одеської області Сергій Ротару. Про це повідомили на сторінці в Facebook Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Одеської області. Вранці 15 березня він разом з колегами поїхали на виклик до потерпілих внаслідок ракетного удару. У цей час російська армія вдруге завдала удару. За словами завідувача підстанції №1 Владислава Крижановського, медик загинув на місці. «Загинув наш колега фельдшер ЕМД, загинули рятувальник ДСНС, багато людей отримали поранення, два автомобілі швидкої були понівечені уламками», — повідомили в Центрі екстреної допомоги Одещини.

«Трагічно загинув після ракетного обстрілу при наданні допомоги постраждалим. Дуже порядна, дуже чесна, відверта і молода людина, яка рятувала життя. Він героїчно загинув під час ракетного обстрілу. Він був на робочому місці. Отримавши виклик, вони поїхали на місце, допомагати й рятувати людей», – розповів  завідувач п’ятої підстанції Одеської швидкої допомоги Владислав Грязнуца. Голова профспілки Одеської екстреної медицини зазначив, що проситиме представити загиблого Сергія до державної нагороди. За його словами, фельдшер закрив своїм тілом травмовану людину.

Наслідки влучання російської ракети в місті Одесі 15 березня 2024 року. Фото: Сили оборони півдня України

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Одеській області за досліджуваний період внаслідок переважно ракетних ударів та атак безпілотників було зруйновано/пошкоджено щонайменше 1988 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

352

Водні угіддя/екосистема

73

Будівлі житлово-побутового призначення

847

Об’єкти культурно-розважального закладу

27

Будівлі освітньо-виховного закладу

73

Будівля державної установи

18

Будівлі лікувально-оздоровчого закладу

14

Об’єкти транспортної інфраструктури

43

Господарчі угіддя, ліси

12

Будівлі культового призначення

9

Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення

89

Історичні пам’ятки

10

Громадська організація

2

Мости

7

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

412

Загалом об’єктів

1988

За останній місяць об’єктом цілеспрямованих атак російських військових залишалась Одеса та приміські населені пункти. Документатори зафіксували щонайменше 9 масованих атак із застосуванням ударних дронів типу «Shahed-131/136». Ворог шукає та прокладає нові маршрути просто серед житлової забудови, що становить реальну загрозу життю цивільних людей та ускладнює роботу українських сил ППО з їхнього знищення. Речник Повітряних Сил України Юрій Ігнат розповів, що нищити усі безпілотники, якими ворог атакує Одесу з півдня, зокрема з окупованого Криму, а також з Приморсько-Ахтарська, складно через географічне розташування густонаселеного міста на узбережжі Чорного моря. 

Найбільш резонансною за наслідками стала російська атака ударними дронами в ніч на 2 березня 2024 року. Один із російських дронів влучив у 9-поверховий житловий будинок Пересипського району міста Одеси, частина під’їзду з 18 квартир зруйнована повністю, пошкоджено ще 36 квартир. Руйнівні наслідки цієї атаки, коли влучанням дрону було зруйновано під’їзд будинку, дали привід говорити про ймовірне збільшення ударної частини БпЛА типу Shahed-136. Коментуючи в етері телемарафону «Єдині новини» цю російську атаку, генеральний прокурор Андрій Костін зазначив, що «зафіксовано перший випадок, коли внаслідок атаки дроном зруйновано цілий під’їзд. Раніше такі наслідки були через влучання ракет… Я не пам’ятаю іншого випадку, щоб обстріл дроном привів до такого», – розповів генеральний прокурор. 

Зруйнована внаслідок російської атаки безпілотником багатоповерхівка в м. Одесі. 2 березня 2024 року. Фото: Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України»/Громадська приймальня УГСПЛ у м. Одесі

На думку військового оглядача групи «Інформаційний спротив» Олександра Коваленка, на місці удару виявлено уламки БПЛА Shahed-136, але потужність вибуху була надмірною: «За характером руйнувань, дроблення бетону та об’ємної області детонації, на мій погляд, це цілком могла бути термобарична бойова частина». Згодом про ймовірно посилену бойову частину дрона, що зруйнував під’їзд дев’ятиповерхівки в Одесі, повідомила начальниця пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк. «Не виключено, що могла бути посилена бойова частина. Ворог постійно працює над удосконаленням того, чим атакує нас», — заявила військова.

За ініціативи України Рада Безпеки ООН провела 8 березня 2024 року екстрене засідання, присвячене в тому числі ударам російської армії по Одесі. За словами постпреда України при ООН Сергія Кислиці під час засідання Ради Безпеки ООН, «обравши Одесу однією з головних цілей для авіаударів, росіяни намагаються зірвати функціонування морського коридору, створеного ВМС України після виходу росії з Чорноморської зернової ініціативи. Все, що залишається Росії, це запускати ракети, намагаючись залякати Україну та наших торговельних партнерів», – сказав він, наголосивши на важливості посилення протиповітряної оборони портів.

Інші російські атаки із застосуванням ударних дронів завдали руйнування інфраструктурним та промисловим підприємствам, житловим будинкам, іншим цивільним об’єктам. Так, 27 лютого 2024 року збройні сили рф атакували м. Одесу ударними безпілотними літальними апаратами. Внаслідок атаки пошкоджено трансформаторну підстанцію одного з об’єктів критичної інфраструктури. 5 березня 2024 року внаслідок атаки дронів типу «Shahed-131/136» в Одеському районі пошкоджено будівлі рекреаційного об’єкта, який не функціонує від початку повномасштабного вторгнення. Також в рекреаційній зоні зафіксовано пошкодження приватного будинку з причалом і господарськими спорудами. Наступного дня, 6 березня 2024 року, внаслідок падіння уламків збитих дронів в Одеському районі пошкоджено рекреаційний об’єкт, газогін та житлові будинки у приватному секторі.

Уночі з 7 на 8 березня 2024 року, російські військові вчергове атакували Одещину ударними дронами типу «Shahed-131/136». Внаслідок атаки пошкоджено законсервований об’єкт інфраструктури. На відкритій місцевості сталася пожежа, яку оперативно ліквідували. Вночі 10 березня 2024 року збройні сили рф здійснили атаку БпЛА по цивільній інфраструктурі Одещини та влучили у промисловий об’єкт в Одеському районі. Пошкоджено складські приміщення та спецтехніка. Вночі 11 березня 2024 року, військові рф атакували Одещину хвилями безпілотних апаратів типу “Shahed-131/136”, що заходили з Чорного моря складними маневрами, між житловими будинками та промисловими кварталами. Внаслідок атаки в Одеському районі уражено інфраструктурний об’єкт, пошкоджено адміністративні будівлі.

Внаслідок останньої атаки, зокрема, знищено житловий будинок та господарчі будівлі родини старости Паліївського старостинського округу Вигодянської громади Дмитра Криницького, а також родини пенсіонерів Кузьменко Олександра та його матері. Як повідомили в місцевих пабліках щодо знищення будинку старости: «Ворог знищив все. Молода родина з малечею опинилася на вулиці. Дякувати Богу, всі живі. Помешкання та господарські будівлі  відновленню не підлягають». 

Уночі 17 березня 2024 року військові рф знову атакували Одещину безпілотними апаратами типу “Shahed-131/136” з тимчасово окупованого Криму. Безпілотники заходили з акваторії Чорного моря та маневрували між житловими будинками і промисловими кварталами Одеси. Внаслідок атаки в Одеському районі пошкоджено два законсервованих агропідприємства. Вночі 22 березня 2024 року збройні сили рф вкотре атакували Одещину ударними безпілотними літальними апаратами. Внаслідок атаки пошкоджено об’єкти енергетичної інфраструктури. За інформацією ДТЕК Одеські електромережі, пошкоджень зазнали енергооб’єкти, через що в місті Одесі частково здійснювались стабілізаційні відключення.

15 березня 2024 року збройні сили рф здійснили ракетну атаку по Одесі, випустивши з тимчасово окупованого Криму ймовірно ракети «Іскандер-М». Після першого влучання виникла пожежа та розпочалось гасіння вогню, розбір завалів і пошук постраждалих. Під час проведення рятувальних робіт, російські військові повторно завдали ракетного удару. Пошкоджень зазнала цивільна інфраструктура: житлові будинки, господарчі споруди, автотранспорт. Внаслідок цієї ракетної атаки по об’єктах цивільної інфраструктури міста Одеси, зруйновано триповерхову будівлю рекреаційного об’єкта, станцію техобслуговування, газопровід низького тиску. Пошкоджено автівки швидкої допомоги та пожежно-рятувальні автомобілі. Чотири приватні будинки знищені повністю, 64 – пошкоджені внаслідок ракетного удару по Одесі 15 березня, повідомив міський голова міста Одеси Геннадій Труханова. 

Пошкоджені житлові будинки та цивільна інфраструктура після російського ракетного удару по м. Одесі 15 березня 2024 року. Фото: Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України»/Громадська приймальня УГСПЛ у м. Одесі

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Одеській області трапилися щонайменше такі події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

162

Авіаудар

2

Ракетний удар

663

БпЛА

319

Вибуховий пристрій

76

Катування (тортури), нелюдське поводження

1

Незаконне позбавлення волі

7

Привласнення майна цивільних осіб

3

Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор

3

Використання цивільного населення як щита

1

Інше

13

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та дістають поранення цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. 

За останній місяць об’єктом цілеспрямованих атак російських військових залишалась Одеса та приміські населені пункти. Документатори зафіксували щонайменше 9 масованих атак із застосуванням ударних дронів типу «Shahed-131/136». Під час цих атак прокладаються маршрути для дронів просто серед житлової забудови, що становить реальну загрозу життю цивільних людей.

Найбільш резонансною серед ударів дронів стала атака в ніч на 2 березня 2024 року. Один із російських дронів влучив у 9-поверховий житловий будинок Пересипського району міста Одеси, частина під’їзду зруйнована повністю. Руйнівні наслідки цієї атаки, коли влучанням дрона було зруйновано під’їзд будинку, дали привід говорити про ймовірне збільшення ударної частини БпЛА типу «Shahed-136» або використання термобаричного заряду.

15 березня 2024 року збройні сили рф здійснили атаку по Одесі, ймовірно ракетами «Іскандер-М». Під час проведення рятувальних робіт російські військові повторно завдали ракетного удару. Пошкоджень зазнала цивільна інфраструктура – житлові будинки, господарчі споруди, автотранспорт. 

За останній місяць зафіксовано два епізоди з найбільшою кількістю жертв серед цивільних людей в Одесі з початку повномасштабного вторгнення рф до України (один із застосуванням ударного дрона, другий через удар балістичними ракетами). 2 березня 2024 року внаслідок влучання російського ударного безпілотника типу «Shahed-136» у 9-поверховий житловий будинок загинуло 12 цивільних людей, п’ятеро з яких – діти. 

15 березня 2024 року внаслідок ракетної атаки, ймовірно ракетами «Іскандер-М», 21 людина загинула, в тому числі 2 фельдшери. Така значна кількість людських жертв пов’язана з тим, що російські військові повторно нанесли ракетний удар по місцю першого влучання, де екстрені служби почали проводити рятувальні роботи та гасіння пожежі. Повідомляється, що повторний удар було здійснено з використанням касетного боєприпасу, який спричинив ураження значної території навколо епіцентру вибуху.

Основне фото: Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України»/Громадська приймальня УГСПЛ в м. Одесі. Зруйнована внаслідок російської атаки безпілотником багатоповерхівка в м. Одесі. 2 березня 2024 року.

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготувала громадська приймальня УГСПЛ у м. Одесі, яка працює на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: