Публікація

7 причин скасування щомісячних виплат для вимушених переселенців

Дніпровська громадська приймальня УГСПЛ, яка існує на базі Правозахисної групи «Січ», щодня працює з ВПО та їхніми проблемами. Найчастіше переселенці звертаються з питаннями пенсій та соцвиплат. Тож юристи приймальні підготували роз’яснення для ВПО, яке стосується випадків, коли можливе скасування щомісячних виплат.

Наталя Редкозубова була змушена покинути свою домівку в Ясинуватському районі Донецької області та переїхала з сином до Запоріжжя. Вони стали на облік як внутрішньо переміщені особи влітку 2018-го, а з 2-го жовтня  жінка почала отримувала на сина щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання. Однак 2 квітня 2019-го виплати припинили на підставі того, що Наталя “не працевлаштована”. При цьому Департамент соціального захисту населення Запорізької ОДА посилався на Постанову Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 року № 505, цитуємо: «особам працездатного віку, яким виплати грошової допомоги було припинено відповідно до п. 7 цього Порядку, грошова допомога не призначається, крім осіб, які після припинення виплати грошової допомоги втратили працездатність».

Мамі-одиначці з Ясинуватського району, яка виховує сина з інвалідністю, скасували щомісячну адресну допомогу. 10 місяців родина не отримувала соціальних виплат на покриття витрат на проживання, у тому числі – на оплату житлово-комунальних послуг, а відтак – звернулася за допомогою до юристів ГО «Правозахисна Група «СІЧ». Забігаючи наперед, скажемо, що за підтримки юристки Юлії Полєхіної, Наталя не лише відновила грошові виплати, а й повернула заборгованість за попередні місяці. Для цього їй довелося звернутися до суду.

Юристка Правозахисної групи «СІЧ» Ксенія Онищенко розібралася, у яких випадках посадовці мають право  скасовувати щомісячні адресні виплати і чому. Згідно порядку Постанови КМУ № 505 виплати щомісячної грошової допомоги для ВПО можуть припинити, якщо:

  1. Будь-хто із членів родини має у власності житлове приміщення, або його частину не на тимчасово окупованій території, в зоні АТО чи населених пунктах на лінії зіткнення;
  2. Будь-хто з членів сім`ї має на депозитному банківському рахунку кошти у сумі, що перевищує 25-кратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (не поширюється на сім’ї, до складу яких входять військовослужбовці-ВПО);
  3. Грошова допомога не призначається на члена сім’ї, який перебуває на повному державному утриманні в будинку дитини, інтернаті, психоневрологічному закладі, інтернаті для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, школі-інтернаті, закладі спецосвіти військового (військово-спортивного) профілю;
  4. Якщо ВПО подає заяву про припинення виплат;
  5. Якщо працездатні члени сім`ї протягом 2-х місяців не працевлаштувалися або перебувають в трудових відносинах на тимчасово окупованій території, в районах АТО чи населених пунктах на лінії зіткнення, але фактично не працюють;
  6. У разі зняття з обліку внутрішньо переміщеної особи;
  7. У разі смерті внутрішньо переміщеної особи.

Виплата грошової допомоги може бути поновлена, якщо протягом місяця вимушені переселенці повідомляють про зміну обставин, які вплинули на припинення виплат.

Наталі Редкозубовій припинили виплати на підставі того, що вона не працевлаштувалася протягом двох місяців. Однак, на думку юристки ПГ «СІЧ» Юлії Полєхіної таке рішення незаконне, адже переселенка продовжувала доглядати за сином, який має інвалідність, і відповідно уже вважається працевлаштованою. У вересні 2019-го суд став на бік переселенки: відновив виплати та зобов’язав повернути заборгованість.

У той же час скасування виплат зовсім не означає позбавлення статусу ВПО. Це можливо лише у п’яти випадках, коли ВПО подала заяву про відмову від довідки; скоїла злочин, повернулася до покинутого місця постійного проживання, виїхала закордон або – подала завідомо недостовірні відомості.

За матеріалами дніпровської громадської приймальні УГСПЛ – Правозахисної групи «Січ».

Матеріал підготовлено за підтримки Програми USAID Ukraine – USAID Україна «Права людини в дії».

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах.

Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: