Публікація

66 вироків за ухилення від мобілізації за півроку: найбільше на Закарпатті

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну суди винесли 66 вироків за ухилення від мобілізації. Саме стільки вироків за статтею 336 Кримінального кодексу України містить Єдиний державний реєстр судових рішень станом на 30.08.2022. Найбільша кількість – в Закарпатській області. 

Юрист громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) в місті Чугуїв Роман Лихачов проаналізував документи і розповідає про особливості ухвалених вироків. 

Стаття 336 Кримінального кодексу України передбачає, що  ухилення від призову на військову службу під час мобілізації карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

Станом на 30.08.2022 року Єдиний державний реєстр судових рішень містить 66 вироків щодо кримінальних правопорушень, передбачених ст.336 Кримінального кодексу України. При цьому жодного виправдувального вироку немає, всі особи визнавали свою вину.

Кількість вироків по областях розподілилась наступним чином:

  • Волинська область – 5 вироків (один щодо внутрішньо переміщеної особи)
  • Дніпропетровська область – 7 вироків (один щодо внутрішньо переміщеної особи)
  • Житомирська область – 1 вирок
  • Закарпатська область – 31 вирок (9 щодо внутрішньо переміщених осіб)
  • Івано-Франківська область – 2 вироки (один щодо внутрішньо переміщеної особи
  • Кіровоградська область – 2 вироки
  • Львівська область – 10 вироків ( 2 вироки щодо внутрішньо переміщених осіб)
  • Полтавська область – 1 вирок
  • Рівненська область – 1 вирок
  • Сумська область – 1 вирок
  • Харківська область – 2 вироки (2 щодо внутрішньо переміщених осіб)
  • Черкаська область – 2 вироки
  • Чернівецька область – 1 вирок

Безумовним лідером по кількості винесених вироків є Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області – 19 вироків. При цьому вирок з «реальним» покаранням в реєстрі лише один, всі інші – з іспитовим строком.

Деталі справ

25 серпня 2022 року  по  справі 303/5476/22 Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області затвердив угоду про визнання винуватості та визнав винним особу за ст.336 КК України. При цьому чоловіка вже також, у 2021 року вироком суду засуджено за ч.2 ст. 309 КК України та призначено покарання у виді позбавлення волі строком на два роки з іспитовим строком. Відповідно до статті 71 КК України, шляхом часткового приєднання невідбутої частини покарання за попереднім вироком, остаточне покарання за сукупністю вироків призначено – три роки один місяць позбавлення волі.

Роман Лихачов

У більшості вироків судами призначене «стандартне» покарання у виді позбавлення волі на строк три роки. з іспитовим строком на один рік.

Лише один раз судом призначено покарання за статтею 336 КК України у вигляді п’яти років позбавлення волі з іспитовим строком на три роки. При цьому відмінність ситуації від попередніх вироків для призначення такого суворого покарання для уродженця міста Приморськ, Приморського району Запоріжської області, який є внутрішньо переміщеною особою,  не зрозуміла.

Серед засуджених Мукачівським міськрайонним суд Закарпатської області 30% вироків щодо внутрішньо переміщених осіб, в тому числі з Донецької, Луганської, Запорізької областей

Також вироком Іршавського районного суду Закарпатської області уродженець с. Молодіжне Калмицької АР Російської Федерації за аналогічною ситуацією отримав 5 років позбавлення волі з іспитовим строком 1 рік.

При цьому у разі затвердження угод про визнання винуватості з прокурорами в судах Закарпатської області обвинувачені досить часто отримували покарання чотири або п’ять років позбавлення волі, тобто більше, ніж у випадках неукладення угод про визнання винуватості.

Автор: Адвокат Роман Лихачов

Підписатися на Телеграм-канал «Трибунал для путіна»

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: