Публікація

50 000 гривень компенсації за зруйновану квартиру: переселенка розчарована

25 березня Верховний Суд частково задовольнив касаційну скаргу переселенки Ніни Панфілової та зобов’язав державу сплатити їй компенсацію у розмірі 50 000 грн. Суди попередніх інстанції були категоричними і приймали рішення не на користь постраждалої.  Постанова ж Верховного Суду уже набрала чинності та оскарженню не підлягає.

67-річна Ніна Панфілова з Шахтарська – одна з тисяч переселенців, чиє житло було ущент зруйноване внаслідок збройної агресії РФ. У ніч з 2 на 3 серпня 2014 року під час сильного обстрілу  у її квартиру потрапив снаряд. У цей час жінка переховувалася у підвалі. На щастя, ніхто з мешканців не постраждав, однак від масштабної пожежі квартира вигоріла ущент. За одну ніч Ніна Юріївна лишилася ні з чим…

Зараз жінка винаймає кімнатку у гуртожитку в Запоріжжі, а юристи Громадської Приймальні УГСПЛ на базі ГО «Правозахисна Група «СІЧ» захищають її права на компенсацію у суді. Підстави для такої компенсації у жінки, звісно, детільніше про них можна почитати тут. Однак, рішення суду не задовольнило ані юристів, ані саму постраждалу.

«За понад 5 років військових дій на Сході держава не розробила дієвого механізму надання компенсації за зруйноване або пошкоджене майно. Зміни до «Порядку надання та визначення розміру грошової допомоги постраждалим від надзвичайних ситуацій, які залишилися на попередньому місці проживання» фактично є дискримінаційними, оскільки не розповсюджуються на вимушених переселенців та осіб, майно яких лишилося на непідконтрольних територіях. Також вони не забезпечують навіть мінімальних гарантій відновлення права власності, адже сума відшкодування обмежується 300 тисячами гривень», – коментує юристка Марина Кіптіла.

Виплата компенсації за зруйноване майно також ускладнюється і відсутністю єдиного реєстру зруйнованого майна та підрахунку бюджетних коштів, необхідних для виплати компенсації.

Саме про відсутність механізму компенсації за зруйноване або пошкоджене майно і йдеться у постанові Верховного Суду у справі Панфілової, і, як наслідок – відсутність законних очікувань на таку компенсацію.

Так, у рішенні Верховного Суду йдеться, що у законодавстві України відсутня не лише процедура виплати відшкодування, але й чіткі умови, необхідні для заявлення майнової вимоги до держави.

При ухваленні рішення Верховний Суд посилається на п. 42 рішення Європейського суду з прав людини від 24.04.2014 року у справі «Будченко проти України». У ньому Страсбурзький Суд  погодився, що у цій справі вимога існування компенсаційного механізму переслідує законну мету – захист майнових прав роботодавця заявника. Інакше кажучи – немає механізму – немає й виплат.

Пенсіонерка Ніна Панфілова отримала аж у 10 разів менше тієї суми компенсації, яку просила у суді. Зараз у справі пані Панфілової юристи Правозахисної групи «СІЧ»  вирішують питання про доцільність подання скарги до ЄСПЛ.

За матеріалами Правозахисної групи «СІЧ»

Матеріал підготовлений за підтримки програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Діяльність УГСПЛ зі створення національної моделі перехідного правосуддя впроваджується в рамках цієї програми.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: