Публікація

5 із 7 балів: експерти оцінили як забезпечується гідний рівень життя дітей Хмельницької громади

В умовах конфліктів та воєнних дій діти стають однією з найуразливіших груп населення. Хмельницька громада, як і багато інших, стикається з нагальною потребою у забезпеченні їхнього захисту від насильства та жорстокого поводження. Проте, ефективне реагування на цю проблему вимагає не лише дієвих стратегій, а й активної участі громадськості та розвинутих партнерських відносин. Як в умовах війни у Хмельницькій громаді забезпечується захист дітей від насилля та жорстокого поводження промоніторили експерти громадської приймальні УГСПЛ у Хмельницькому з допомогою інструменту Місцевий індекс прав людини. 

Фото із соцмереж Хмельницького міського центру соціальних служб
Фото із соцмереж Хмельницького міського центру соціальних служб

Забезпечення захисту дітей від насильства та жорстокого поводження в умовах війни – надзвичайно складне завдання. Вирішення проблем має базуватись на комплексних підходах та поєднувати зусилля як влади, так і громадських організацій, активістів.

Під час моніторингу експерти послуговувались інформацією з офіційних джерел (програми, розпорядження, накази, офіційні відповіді на запити, звіти тощо), місцевих інформаційних ресурсів та відкритих джерел. У підсумку зусилля посадовців оцінили від 0 до 1 балу. Ці оцінки мають стати орієнтиром для поліпшення ситуації.

Управління праці та соціального захисту населення організувало 137 комісійних виїздів для оцінки потреб сімей, що постраждали від домашнього насильства. За 2023 рік у громаді опрацьовані 1 112 повідомлень з фактами домашнього насильства.

Для постраждалих діє Кризова кімната на 6 ліжко-місць та Притулок. Консультування та підтримку надають мобільні бригади соціально-психологічної допомоги та служба «Телефон Довіри 15-50». 

Фото із соцмереж Хмельницького міського центру соціальних служб
Фото із соцмереж Хмельницького міського центру соціальних служб

Експерти моніторингу вважають, що органи місцевого самоврядування докладають зусиль до захисту дітей від насильства та жорстокого поводження в Хмельницькій громаді. На її території проводиться потужна інформаційна кампанія. Крім того, мешканці можуть отримати практичну допомогу у спеціалізованих закладах. 

Фото із соцмереж Хмельницького міського центру соціальних служб
Фото із соцмереж Хмельницького міського центру соціальних служб

Однак виявлені і проблемні питання, які потребують негайного вирішення. У Хмельницькій міській територіальній громаді працює лише 26 фахівців соціальної роботи, з них 20 – у міському центрі соціальних служб. Експерти моніторингу вважають, що гостра нестача фахівців серйозно обмежує якість надання соціальних послуг. Відповідно це негативно впливає на здатність громади ефективно реагувати на потреби своїх членів, особливо в умовах війни.

Монітори зібрали свої рекомендації для органів місцевого самоврядування, які допоможуть поліпшити ситуацію, наприклад, розширити мережу мобільних бригад соціально-психологічної допомоги та запровадити додаткові проєкти з попередження насильства серед дітей.

Прочитати повний текст Моніторингового звіту «Забезпечення захисту дітей від насилля та жорстокого поводження в умовах війни в Хмельницькій громаді»

Звіт підготовлено в межах проєкту «Правосуддя для людей, які постраждали від російської агресії» за підтримки чеської організації «People in Need».

Читати також: 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: