Публікація

4 роки з часу вибухів на складах боєприпасів в Сватовому: постраждалі досі без компенсації живуть у зруйнованих оселях

Увечері 29 жовтня 2015 року вибухнули 3,5 тисячі тонн боєприпасів різного калібру, в тому числі до реактивних систем залпового вогню «Смерч», «Град» та «Ураган». Зі Сватового евакуювали більше 200 людей, ще 500 мешканців міста покинули територію населеного пункту самостійно. Унаслідок вибухів загинула одна цивільна жінка та троє військових, а уламки боєприпасів пошкодили 25 об’єктів соціальної сфери, 59 багатоповерхівок та 3314 будинків приватного сектору.

Фото: Тетяна Погукай

Тоді на ліквідацію наслідків техногенної катастрофи з обласного бюджету виділили 10 мільйонів гривень, та цього виявилося критично недостатньо: постраждалі навіть 4 роки потому не отримали компенсацію від держави.

Правову допомогу постраждалим від вибухів надає адвокатка Центру стратегічних справ УГСПЛ Юлія Науменко. Вона розповідає, що через юридичні тонкощі і недбальство «розслідувачів», людей, майно яких постраждало, не визнали потерпілими в окремо виділеному кримінальному провадженні щодо винуватця вибухів.

Власне і про вирок майору Олександру Литвиненку потерпілі дізналися несвоєчасно. 28 жовтня 2016 р. Сватівський районний суд Луганської області затвердив угоду про визнання винуватості та визнав Олександра Литвиненка винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 403 КК України. Покарання теж узгодили сторони –  тримання в дисциплінарному батальйоні строком на 7 місяців 22 дні. Про це постраждалі дізналися лише через 3 місяці – 26 січня 2017 р.

Yulia Naumenko, a lawyer of the Strategic Litigations Center of UHHRU

У жовтні 2018 р. адвокатка Юлія Науменко подала позов до Міністерства оборони України, оскільки діями їх працівника було завдано шкоду людям. Справу розглядають у Соломянському районному суді Києва.

«Та поки успіхами у цій справі ми похизуватися не можемо. За рік з моменту подання позову відбулося лише 2 підготовчих засідання. Саме підготовчих, тобто до розгляду справи по суті ми ще не дійшли. Найобурливіше те, що поки ми намагаємося відстояти інтереси людей, більше ніхто цього не хоче. За зверненнями постраждалих досі не виплачена компенсація, вони і досі живуть в зруйнованих будинках, адже дехто самостійно відремонтувати зруйновані вибухами помешкання не має змоги», – коментує процес Юлія Науменко.

На підтвердження своїх слів адвокатка називає строки, які більш ніж розтягнуті у часі. Позов вона подала у жовтні 2018 року, а перше підготовче засідання призначили лише на 17 травня 2019 року, тобто більше, аніж через півроку. Та все ж, надія отримати компенсацію у людей існує, а в УГСПЛ всіляко сприятимуть відновленню порушених прав.

Юридична підтримка постраждалих від вибухів у Сватовому надається в рамках Програми «Права людини в дії», яка впроваджується Українською Гельсінською спілкою з прав людини за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах.

Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: