Публікація

852 дні повномасштабної війни в Запорізькій області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у Запорізькій області, у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 852 дні повномасштабної російсько-української війни на території Запорізької області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 13711 епізодів.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Запорізькій області нами було зафіксовано загалом 1263 епізоди, пов’язані з людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав

Постраждалих

Загибель людини

473

Поранення людини

1323

Зникнення людини

571

Порушення прав

688

Зґвалтування

2

Усього

3057

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Запорізькій області внаслідок переважно авіа-, артилерійських, ракетних ударів та дії вибухових пристроїв  загинуло щонайменше 473 людини та було поранено щонайменше 1323 людей. У червні було зафіксовано щонайменше 88 постраждалих осіб.

Серед інших резонансних подій – 29 червня 2024 року російські війська атакували місто Вільнянськ Запорізького району. Уламками російських ракет знищено автівки, спалено кафе та магазини. Кількість постраждалих внаслідок ворожого удару – 38. Відомо, що серед них 15 чоловіків та 14 жінок, у тому числі 9 дітей (7 дівчаток та 2 хлопчики). Загинули семеро людей, троє з них — діти: дві дівчинки 10 та 17 років і 15-річний хлопець. 

Хрест та фотографія на могилі 15-річного Іллі Горохолінського, який загинув внаслідок обстрілу РФ по місту Вільнянськ.  Фото: Суспільне Запоріжжя

1.2. Інформація про порушення прав людини

Маніпуляція дітьми – одна з найгірших форм терору, який чинять рашисти в окупації. Вони старанно використовують молоде покоління у своїй пропаганді, приділяючи особливу увагу знищенню української ідентичності. Про це повідомляє голова Бердянської МВА Вікторія Галіціна.

Зокрема протягом чи не всього періоду окупації фейкова влада регулярно вивозить маленьких бердянців та мешканців інших ТОТ на територію рф. Це робиться під різними приводами, такими як «екскурсії» або «оздоровлення». Цього разу «оздоровити» юних мешканців курортного міста вирішили у так званому «шефському» регіоні – чувашії. Загалом на «відпочинок» планують відправити 300 дітей. Наразі 43 з них уже доставили у регіон.

1.3. Інформація про зникнення та незаконне затримання

У звітному періоді було задокументовано насильницькі зникнення громадян:

  • 22.08.2022 р. окупанти забрали Коляду Євгена Івановича з дому у м. Кам’янка-Дніпровська Запорізької області, з того часу він в полоні.

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Запорізькій області за досліджуваний період унаслідок переважно артилерійських та ракетних  ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 30 533 об’єкти цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

1800

Громадська організація

2

Будівлі житлово-побутового призначення

27172

Буд. лікувально-оздор. закладу

62

Об’єкти культурно-розважального закладу

35

Будівлі освітньо-виховного закладу

192

Будівля державної установи

72

Об’єкти транспортної інфраструктури

91

Господарчі угіддя, ліси

88

Будівлі культового призначення

35

Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення

314

Історичні пам’ятки

39

Мости

6

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

537

Гуманітарний конвой

6

Гуманітарний коридор

4

Об’єкт невідомий

78

Загалом об’єктів

30 533

26 травня 2024 року війська РФ ударили крилатою ракетою по міжнародному аеропорту у м. Запоріжжі. Люди не постраждали.

РФ завдала удару по аеропорту в Запоріжжі Фото: Муса Магомедов

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Запорізькій області сталися такі події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

8724

РСЗВ «Град»

1078

Авіаудар

652

Ракетний удар

470

Касетні засоби ураження

34

Вибуховий пристрій

40

Катування (тортури), нелюдське поводження

23

Зникнення

309

Незаконне позбавлення волі

178

Привласнення майна цивільних осіб

209

Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор

6

Захоплення цивільної будівлі

66

Використання цивільного населення як щита

30

Інше

16

29 червня 2024 року  російські війська атакували місто Вільнянськ Запорізького району Запорізької області. Уламками російських ракет знищено автівки, спалено кафе та магазини. Кількість постраждалих внаслідок ворожого удару – 38 осіб. Відомо, що серед них 15 чоловіків та 14 жінок, у тому числі 9 дітей (7 дівчаток та 2 хлопчики). Загинул семеро людей, троє з них — діти: дві дівчинки 10 та 17 років і 15-річний хлопець.

Наслідки удару по Вільнянську Скріншот з відео: ексклюзив ТСН 

23 червня 2024 року  армія РФ обстріляла село Верхня Терса Запорізької області. Пошкодила оселі мирних людей. Під російський вогонь потрапила жителька села, яка саме поралася на подвірʼї власного будинку.

РФ обстріляла Верхню Терсу Запорізької області Фото ілюстративне. Facebook/ Генеральний штаб ЗСУ

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та дістають поранення цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. 

Протягом останнього місяця обстріли здійснювалися систематично та із залученням великої кількості зброї. Наприклад,

19 червня 2024 року російські військовослужбовці завдали 360 ударів по території восьми населених пунктів Запорізької області:
три авіаційні удари завдано по території Новоандріївки; вісім разів з реактивних систем залпового вогню обстріляли Новоандріївку, Гуляйполе, Малу Токмачку та Роботине; 136 БпЛА атак здійснили по території Гуляйполя, Левадного, Роботиного, Малої Токмачки, Малинівки  та Новоандріївки; 213 разів з артилерії обстріляли територію Гуляйполя, Оріхова, Новоандріївки, Малої Токмачки, Роботиного, Левадного, Малинівки  та Малих Щербаків. Унаслідок обстрілів армією РФ загиблих та поранених немає.

На Запоріжжі слідчі задокументували наслідки 379 ворожих влучань по 8 населених пунктах Фото: Національна поліція

12 червня 2024 року упродовж доби армія РФ завдала 404 удари по містах та селах Запорізької області: авіаційний – по Гуляйполю; 13 разів застосувала РСЗВ по Роботиному, Малій Токмачці, Гуляйполю; 155 безпілотниками різної модифікації атакувала Запоріжжя, Гуляйполе, Левадне, Роботине, Малу Токмачку, Малинівку та Новоандріївку; 235 разів із артилерії обстріляла території Гуляйполя, Оріхова, Малої Токмачки, Новоандріївки, Роботиного, Левадного, Малинівки, Нестерянки, Вербового.

Наслідки обстрілів, Запорізька область, червень 2024 року.  Фото: ГУ Нацполіції в Запорізькій області

Протягом 9 червня  2024 року армія РФ завдала 523 удари по території восьми міст та сіл Запорізької області: три авіаційні удари завдала по території Гуляйполя, Роботиного та Лобкового; 20 разів з реактивних систем залпового вогню обстріляла Новоандріївку, Малу Токмачку та Роботине; 206 БпЛА атак здійснила по території Гуляйполя, Левадного, Роботиного, Малої Токмачки, Малинівки та Новоандріївки; 294 рази з артилерії обстріляла територію Гуляйполя, Оріхова, Новоандріївки, Малої Токмачки, Роботиного, Левадного, Малинівки.

Наслідки російських обстрілів на Запоріжжі, червень 2024 року.  Фото: Іван Федоров

Щодня фіксуємо обстріли цивільної інфраструктури в районі населених пунктів Запорізької області, щодня росіяни обстрілюють територію регіону з артилерії, авіації, РСЗВ, застосовують БПЛА по: Гуляйполю, Новодарівці, Малих Щербаках, Щербаках, Малинівці, Білогір’ю, Кам’янському, П’ятихатках, Залізничному, Роботиному, Новоандріївці, Ольгівському, Малй Токмачці, Левадному, Степногірському, Гуляйпільському та інших населених пунктах.

Знищено приватні домівки, пошкоджені господарські будівлі, підприємства, об’єкти інфраструктурного забезпечення. Внаслідок обстрілів помирають та дістають важкі поранення місцеві мешканці.

Основне фото: ГУ Нацполіції в Запорізькій області

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготував координатор громадської приймальні УГСПЛ в Запорізькій області Сергій Бізденежний

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: