Публікація

2171 епізоди та 467 постраждалих: огляд задокументованих воєнних злочинів у травні 2024 року

Українська Гельсінська Спілка з прав людини продовжує документувати злочини РФ проти України. У травні 2024 року кількість епізодів зросла на 2171 і тепер їхня загальна кількість – 52144 з початку повномасштабного вторгнення.  Майже четверта частина із задокументованих воєнних злочинів пов’язана із людськими втратами або порушеннями прав цивільного населення. 

Наслідки обстрілу прикордонних сіл Чернігівщини
Наслідки обстрілу прикордонних сіл Чернігівщини

У травні 2024 року найбільший приріст задокументованих воєнних злочинів показали Запорізька (+510), Херсонська (+329), Донецька (+264), Харківська (+223), Дніпропетровська (+169), Житомирська (+169), Сумська (+165) та Київська (+109) області. 

Впродовж місяця постраждали 467 цивільних осіб. Найбільша кількість випадків по цих видах злочинів зафіксована у Донецькій (116), Херсонській (102), Одеській (55), Миколаївській (51), Дніпропетровській (46), Сумській (35), Запорізькій (15) областях. Загалом з початку повномасштабного вторгнення кількість злочинів, пов’язаних з втратами чи порушенням прав серед цивільного населення сягає близько 22%: 11 тисяч 440 епізодів із загальної кількості у 52 тисячі 144 епізоди. 

У травні 2024 року зафіксовано загибель 109 осіб та ще 333 особи поранено. Найбільша кількість постраждалих у Донецькій (40 загиблих, 76 поранених), Херсонській (15 загиблих, 87 поранених), Одеській (12 загиблих, 43 поранених), Харківській (10 загиблих, 11 поранених), Миколаївській (8 загиблих, 28 поранених), Дніпропетровській (5 загиблих, 41 поранених) областях.

ФОТО: ГУ ДСНС в Одеській області
ФОТО: ГУ ДСНС в Одеській області

За інформацією документаторів УГСПЛ найчастіше люди страждають внаслідок авіа-, ракетних, мінометних та артилерійських обстрілів, а також через різні вибухові пристрої. Загалом з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну загинуло щонайменше 6224 та поранено 13083 осіб.

У травні 2024 року зафіксована інформація про зникнення 16 людей: в Миколаївській – 15 та в Запорізькій – 1 областях. Також стало відомо про 6 випадків незаконного позбавлення волі людини у Донецькій області та 35 випадків привласнення майна цивільних осіб чи цивільних об’єктів російськими військовими (Луганська – 32, Київська – 2, Запорізька – 1). 

Російські війська продовжують напади на цивільні об’єкти: міста та села зазнають руйнувань. Обстріли цивільної інфраструктури зафіксовані у населених пунктах як прифронтових територій, так і в віддаленіших від лінії зіткнення регіонах України. Впродовж останнього місяця станом на 24 травня

2024 року документатори УГСПЛ зафіксовали пошкодження 4398 об’єктів житлово-побутового призначення. 

Документатори узагальнили інформацію про ймовірно скоєні міжнародні злочини повномасштабної російсько-української війни на території України, яку зібрали партнерські організації та регіональні громадські приймальні УГСПЛ у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» та завдяки  підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Детальну аналітику щодо жертв серед цивільного населення, руйнувань житлових будинків та цивільних об’єктів через збройну агресію РФ в Україні читайте у Огляді задокументованих воєнних злочинів Росії за травень 2024 року


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber


Дана публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн–отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521–57–53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: