Публікація

100 гривень за переслідування правозахисників

Президент України Леонід Кучма підписав Указ Про внесення зміни до статті 1 Указу Президента України від 26 листопада 2001 року N 1147 „Про довічні державні іменні стипендії громадянам України, які зазнали переслідувань за правозахисну діяльність”, яким збільшено з 1 січня 2005 року до ста кількість довічних державних іменних стипендій для громадян України, які зазнали переслідувань за правозахисну діяльність.

Нагадаємо, що у своїм Указом від 8 червня 2001  року Президент запровадив виплату 50 іменних стипендій з 1 січня 2002 року. Довічні державні іменні стипендії виплачуються щомісячно в розмірі 100 гривень, незалежно від одержуваної заробітної плати, пенсії або грошового утримання.

На одержання довічних державних іменних стипендій може бути висунуто громадян України, які за правозахисну діяльність у колишньому СРСР зазнали переслідувань, яких було ув’язнено, заслано, вислано, виключено з творчих спілок, з навчальних закладів, у зв’язку з чим вони не здобули відповідної освіти, були позбавлені можливості продовжувати наукову або іншу творчу діяльність, брати участь у громадській роботі.

Довічні державні іменні стипендії не призначаються громадянам, правозахисні вимоги яких не набули значення суспільної діяльності і не виходили за межі особистих інтересів, захисту власних прав, прав своєї сім’ї або своїх родичів.

Висунення кандидатів на одержання довічних державних іменних стипендій здійснюється центральними органами виконавчої влади, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями з урахуванням пропозицій правозахисних громадських організацій і матеріального становища кандидатів.

Довічні державні іменні стипендії призначає Президент України за поданням Кабінету Міністрів України.

На жаль, список отримувачів такої стипендії не можливо отримати.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: