Публікація

10 хвилин свободи совісті: ВР України відхилила законопроекти про свободу совісті

20 листопада Верховна Рада України прийняла рішення відхилити законопроекти “Про внесення змін до Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації” (реєстр. № 1281, автор – Кабінет Міністрів України) та “Про свободу віросповідання та релігійні організації” (реєстр. № 4185, автор – н.д. Л.Григорович).

З виступу народного депутата Володимира Стретовича перед голосуванням:

“Шановні колеги, даний законопроект (реєстр. № 4185, автор – н.д. Л.Григорович) у своїх принципових положеннях не відповідає Конституції України, зокрема статті 24-35(?) і це стосується п’ятнадцяти статей щодо запровадження різних строків реєстрації статутів релігійних організацій, 25-ї щодо обмеження прав іноземців на свободу совісті і віросповідання, та в статті 5 щодо вилучення норми про обмеження діяльності релігійних організацій в політичній сфері.

Відповідно до пояснювальної записки Кабінету Міністрів проект закону підготовлений відповідно до рекомендацій ПАРЕ (номер 190) щодо впровадження в законодавство про свободу совісті, норм та стандартів Ради Європи, але насправді жодна із рекомендацій Парламентської асамблеї не виконана. І тому пропонується не голосувати за цей проект, відкласти його. Із всіх поданих законопроектів узагальнити і винести один узагальнений”.

Секретаріат Ради правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: