Публікація

Київський суд поховав право на мирні збори

30.06.2010 окружний адміністративний суд міста Києва в особі судді Маруліної Л.О. прийняв доленосну для України постанову про заборону на проведення мирних акцій у центральній частині Києва. Доленосним це демонстративно антиконституційне рішення стало не тільки для перелічених у постанові громадських організацій, але й для всієї України – оскільки з’явився прецедент і дана стартова відмашка для подальших антидемократичних судових рішень, що забороняють громадянам України реалізовувати свої конституційні права.

Переможним прапором стала ця постанова і для всієї паразитичної частини чиновництва, яка не залишає спроб перетворити вільну Україну на подобу сталінського Радянського Союзу зразка 1937 року.

Нагадаємо, що перша при президенті Януковичі спроба заборонити мирні акції відбулася в минулий вівторок, 22 червня 2010, коли окружний суд Києва, не сповістивши відповідача про проведення судового засідання, заборонив проведення мирної акції представникам від 20.000 кримськотатарських сімей, які приїхали до Києва з метою звернути увагу Віктора Януковича до земельного свавілля в Криму.

Учасники акції – люди похилого віку, позбавлені землі під час депортації, і молодь, яка не має землі – виставили плакати «Чиновників – саботажників ініціатив Президента – до відповіді», «Землю – народу», «Земельне питання в Криму – під контроль президента». Незважаючи на вкрай широкий міжнародний розголос, який підірвав імідж України в очах усього світу, ганебне судове рішення було виконане і охорона Януковича розігнала пікет.

Однак, судячи з усього, світова громадськість в особі ООН, ПАРЄ, Ради Європи і т.п. або не визнала кримських татар гідними юридичного захисту, або посоромилася вказати Україні на факт, що дана постанова порушує не тільки базові права громадян і Конституцію України, але і цілий ряд міжнародних демократичних положень, починаючи з Декларації прав людини.

Натхненний такий мовчазною підтримкою світових охоронців демократії і чиновників з адміністрації Президента, київський окружний суд зробив новий демарш на демократичні свободи українців. 30 червня 2010 була винесена заборона на проведення мирних акцій ряду громадських і релігійних організацій. У чорний список потрапили: новий пікет кримських татар, Всеукраїнське об’єднання «Центр захисту прав людини« Свобода », профспілка геологів, геодезистів та картографів, Всеукраїнське Православне братство святого Архистратига Божого Михаїла, Київська правозахисна організація« Громадська підтримка », група громадських організацій« Ні беззаконню!»і кілька ініціативних груп громадян. Як вже повелося, відповідачі не були сповіщені про судове засідання і суд відбувся без них.

Лицемірна українська Феміда в черговий раз відмовила людям у можливості захистити себе, а окружна суддя в черговий раз смачно плюнула на норми законодавства, адже відповідач повинен бути запрошений на суд під розпис, а у разі відсутності відповідача – судове засідання має бути відкладено.

Більше того, суддя Маруліна винайшла приголомшливе формулювання для відповідачів, а саме – «група громадян в особі такого-то», коли в особі однієї людини забороняють проведення мирних зборів цілій групі осіб, що дає можливість судовим виконавцям зараховувати до цій групі кого завгодно і в якій завгодно кількості, керуючись тільки своєю власною уявою або хворою фантазією. Першою ж групою, на якій обкатали це формулювання, виявилися кримські татари, коли в особі якогось Мамбетова А.А. заборонили проводити акцію більш ніж сотні людей, які приїхали в різний час з різних кінців Криму.

Охорону Президента не зупинив навіть той факт, що на кримськотатарський пікет була оформлена заявка від імені Шаймарданова Р.Х., а ніякого Мамбетова серед пікетників не було. Вперто повторюючи формулювання «група в особі Мамбетова», люди у формі змушували обурених людей виконати судову постанову, що їх не стосувалася, і згорнути пікет. Судячи з впевненої поведінки правоохоронців, в особі Мамбетова заборонили проводити мирні акції всім громадянам України …

Що ж, перефразовуючи відомий вислів, можна сказати: безкарність розбещує, абсолютна безкарність розбещує абсолютно!

Прецедент протизаконної судової заборони на проведення мирних акцій в Україні створено. Механізм процесуальної підлості відпрацьований столичним судом. Українська демократія отримала від нової влади удар в спину, який може виявитися для неї смертельним.

 І, якщо гарант української конституції, ООН, ПАРЄ, Рада Європи і світова громадськість в особі міжнародних правозахисних організацій знову сором’язливо промовчать і не дадуть жорсткої оцінки того, що відбувається беззаконню – у найближчому майбутньому хвиля подібних ганебних судилищ руйнівним цунамі прокотиться по всій Україні, надійно поховавши і юну українську демократію, і довіру українців до нового Президента.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: