Публікація

Міжнародна Гельсінська федерація стурбована правами людини на виборах в Україні

Міжнародна Гельсінська федерація з прав людини закликає українську владу дотримуватися міжнародних стандартів вільних та чесних виборів, оскільки достовірні докази вказують на те, що державні службовці в декількох секторах незаконно зловживають державними органами для того, щоб вплинути на президентські вибори, які відбудуться 31 жовтня 2004 року.

Відповідно до незалежних моніторингових організацій та представників Національної спілки журналістів висвітлення кампанії в контрольованих державою телевізійних каналах має сильний сприятливий нахил в сторону українського Прем’єр-Міністра Віктора Януковича, який змагається за посаду президента за підтримки діючого Президента Леоніда Кучми. Контрольовані державою телевізійні канали регулярно створюють негативне зображення оппозиційного кандидата Віктора Ющенко. Газети, які друкуються місцевими обласними адміністраціями, і які фінансуються з державного бюджету та є доступними бідному сільському населенню – деякі з них безкоштовно – містять відверті пропагандистські матеріали на підтримку пана Януковича.

Міжнародна Гельсінська федерація отримувала численні повідомлення від громадян яким влада погрожувала, коли вони показували свою підтримку опозиційному кандидату, їх наприклад, знімали таємні офіцери міліції. Як і в нещодавних білоруських виборах, робітників заводів примушували підтримувати кандидата від влади погрожуючи звільнити їх якщо вони не будуть співпрацювати. Головам регіональних адміністративних органів загрожували звільненням, якщо результати виборів не будуть відповідати меті уряду.

Міжнародна Гельсінська федерація також отримала звіти студентів університету яких декани університету змушували підтримувати пана Януковича та уникати відвідування виборчих мітингів опозиційних кандидатів (наприклад, Ніжинський педагогічний університет в Чернігівській області).

Опозиційна кампанія звинувачує уряд в здійсненні моніторингу та перериванні спілкування мобільними телефонами, це можливо завдяки тому, що телекомунікаційні фірми надають державним органам можливість для прослуховування, яка є передумовою отримання ліцензій для експлуатації мережі GSM в Україні.

Серйозні спостерігачі виборчого процесу стурбовані доказом, що представники уряду можуть прагнути спровокувати етнічну напругу, наприклад між татарами та росіянами в Криму та дозволити екстремістським групам розпалити міжнаціональну ворожнечу. Крайня шовіністська партія очолювана Едуардом Коваленко нещодавно отримала дозвіл на проведення мітингу в центрі Києва, дозвіл на проведення такого мітингу не давали жодній незалежній неурядовій організації. Ця нова „партія” зробила вульгарні расистські заяви і потім заявила про підтримку опозиційного кандидата – Віктора Ющенко. Спостерігачі вважають це спробою компроментувати опозиційного кандидата представивши його як расиста.

Українська правозахисна спільнота позбавлена можливості здійснювати моніторинг голосування 31 жовтня 2004 року згідно закону який унеможливлює це для місцевих, незалежних спостерігачів. З огляду на ймовірну массову фальсифікацію на нещодавніх виборах мера в Мукачево, неурядові організації та незалежні спостерігачі побоюються, що влада може застосувати любі засоби для забезпечення перемоги на виборах діючому Прем’єр-Міністру.

Міжнародна Гельсінська федерація стурбована численними звинуваченнями в порушеннях в кампанії, яка ледве почалася. Вона просить укранську владу забезпечити рівний доступ усіх кандидатів до контрольованих державою медіа; повну свободу всім кандидатам та їх кампаніям звертатися до виборців та представляти свої платформи; повну заборону використання грошей платників податків та державних ресурсів взагалі для підтримка кампанії Прем’єр-Міністра та блокування будь-яких інших кандидатів; та відновити доступ незалежних українських спостерігачів для моніторингу виборів на всіх стадіях.

Тому Міжнародна Гельсінська федерація закликає Україну дотримуватися своїх юридичних зобов’язань згідно Європейської Конвенції з прав людини поважати право всіх громадян на вільні вибори та рівний доступ до інформації всіх потлітичних партій та груп та виконати свої зобов’язання учасника Заключного Гельсінського Акту та Копенгагенського документу (1990) прийнятого Організацією з Безпеки та Співробітницітва в Європі (ОБСЄ).

РУПОР.org

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: