Публікація

Парламент не прийме закону щодо виконання рішень Європейського Суду з прав людини

В минулий четвер парламент відхилив проект закону „Про виконання рішень Європейського суду з прав людини” із пропозиціями Президента України від 5.02.2003 року.

На сьогодні рішення Європейського Суду виконуються виконавчою службою. І поки що лише одного разу повідомлення про формальне виконання рішення надійшло до органів Ради Європи пізніше на один день. Тобто, для громадян, на користь яких винесено рішення Європейським Судом, цей проект закону не має великого значення.

Проте рішення Європейського Суду не визначає лише певні зобов’язання держави перед особою. Таке рішення також містить низку зауважень до держави щодо не відповідності законодавства нормам Конвенції про захист прав людини і основних свобод. В цьому аспекті Україна взагалі не імплементує рішення Європейського Суду. Така політика неодмінно призводить до збільшення кількості справ проти України, зайвих витрат із державного бюджету та втрати державного іміджу.

Пропонуємо вам уривок із стенограми розгляду цього законопроекту у парламенті.

 

Витяг із стенограми

Доповідач – заступник міністра юстиції України Олександр Пасенюк.

ПАСЕНЮК О.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! 16 січня 2003 року Верховною Радою було прийнято постанову про пропозиції Президента України до Закону України “Про виконання рішень Європейського суду з прав людини”. На цей закон, який був прийнятий 11 липня 2001 року, Президент вчетверте накладає вето. Згідно з пунктом 3 статті 6.10.2 Регламенту Верховної Ради України і згаданим рішенням Конституційного Суду (це рішення №1……./98) застосування Президентом вето щодо прийнятого закону від 29…………2001 року своїм юридичним наслідком має скасування останніх результатів голосування до нього. Однак, Верховна Рада в порушення частини 4, на думку Президента, статті 94 Конституції України та Регламенту Верховної Ради України повторно закон не прийняла як і не подолала вето Президента України. Натомість вона прийняла непередбачену цими актами постанову про направлення закону Президентові для підписання. За цих обставин Закону України про виконання рішення Європейського Союзу з прав людини не може бути підписано Президентом і має бути знятий з розгляду парламентом. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВА. Дякую. Будь ласка, сідайте. З мотивів Кармазін.

Від комітету хто буде доповідати? Сергій Петрович Головатий. Поки Сергій Петрович йде, будь ласка, Юрій Кармазін. Мікрофон.

 

13:03:23

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, “Солідарність” “Нашої України”.

Шановні народні депутати! Я звертаю вашу увагу, що Президентом зараз заблоковано фактично виконання рішень Європейського Суду з прав людини. Це загрожує Україні економічними санкціями, серйозними економічними санкціями. І я просив би вас, шановні народні депутати, прислухатися до думки комітету, який розглянув і побачив, що ми вже повторно розглядали цей багатостраждальний закон приймався ще в 2001 році і ми прийняли рішення комітетом, що пропозиції Президента фактично є стилістичні уточнення, які не випливають з вимог законодавчої техніки й правил граматики і вони не впливають на зміст закону.

І тому ми просимо вас повернути, направити повторно на підписанні Президенту України цей закон і вважати, що неприпустимо хотіти в Європу і не виконувати рішення …

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Сергій Петрович.

 

13:04:38

ГОЛОВАТИЙ С.П.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Мене, відверто кажучи, надзвичайно глибоко не просто дивує, а обурює позиція Міністерства юстиції, коли міністр юстиції буквально позавчора оголошує статистичні дані, говорячи про те, що Україна практично чи не рекордсмен у кількості заяв, звернень громадян України до Європейського суду з прав людини, що свідчить про певно, низьку якість професійну нашої судової системи в цілому. І тут же Міністерство юстиції пропонує президентові накладати вето на закон про виконання рішень Європейського Суду, не вносячи конкретних пропозицій, практично в пропозиціях міститься пропозиція скасувати закон.

Де логіка? Міністерство юстиції, ви говорите про те, що ви визнаєте необхідність гармонізації нашої правової системи з Європейським правом, вступ у Європейський Союз і так далі.

І тут ви пропонуєте Президентові скасувати національний закон, який всього на всього встановлює механізм виконання рішення Європейського суду. Нічого, ніякої політики абсолютно.

Ви знаєте, яка проблема з виконанням рішень наших судів, бо це ж ваша робота – виконавча служба і ви це знаєте. Люди потерпають, не можуть добитися виконання рішень наших судів.

Уже є перша справа, яку Україна, як держава, програла. Так, “Совтрансавто”-Холдінг і це повинно цікавити підприємців.

І зараз все більше і більше юридичних осіб саме з представників бізнесу звертаються до Європейського суду за переглядом наших рішень.

Ми вносили цей законопроект і приймала Верховна Рада цей закон тоді, коли ще не було жодного рішення Європейського Суду, схваленого проти України чи визнано таким, що порушені права юридичної чи фізичної особи.

Ми думали, що до першого рішення в Україні існуватиме національний механізм виконання рішень Європейського Суду. Але, на жаль, у нас до цього його немає. Чому?

Тому що, по одній причині Президент наклав вето на той закон, який прийняла Верховна Рада, а потім ми дружно, правда, не ми, а наші попередники, 29 листопада 2001 року Верховна Рада голосами в кількості 341 голос подолала вето Президента на цей закон! Все! Здавалося, поставлена крапка. Президент мав підписати його. Але потім Президент, знову ж таки, після того, як Верховна Рада 341 голосом подолала вето, він направляє його до Верховної Ради. Каже: “Я вношу пропозицію скасувати цей закон, який ви прийняли”. І причому, не вносячи конкретних пропозицій! Аргументацію, яку він наводить, вона не містить, тому що там таке-то положення і так далі, нема обґрунтування. Обґрунтування було тільки надумано, що це щось не відповідає Конвенції про захист прав людини, правилам процедури Європейського Суду.

Але ні Конвенція, ні правила процедури не мають ніякого відношення до нашої національної системи виконання рішень.

Отже, з того часу, як Президент повернув цей законопроект із пропозицією його скасувати, Верховна Рада постійно просить Президента: виконайте свій конституційний обов’язок. Адже є юридичний факт, що Верховна Рада подолала вето – 341 голос! Будь ласка, Конституція, пане Президенте, від вас вимагає його оприлюднити.

Але міністерство юстиції, на жаль, нам пропонує зробити і сьогодні те саме: скасувати закон, який прийняла Верховна Рада і стосовно якого подолала вето 341 голосом.

Які аргументації відповідно в міністерстві юстиції і у Президента. Що були внесені зміни під час розгляду. Але зміни, ви вдумайтесь, зміни, які появилися в законі, вони не були результатом пропозиції депутатів, тому що у цьому законі у результаті обробки, Володимире Михайловичу, мабуть, у політуправлінні чи у секретаріаті з’явилися такі поправочки: сполучник, наприклад, сполучник “котрий” було замінено на сполучник “який”, прийменник “до” було замінено на “щодо”, слово “стосовно” було замінено на “щодо”, після одного там слова поставлена кома. Але це робили літредактори, це не ми робили. Ми змін не вносили. То, вибачте, але це дає підстави Президенту говорити, що ми внесли зміни, що ми “до” поміняли на “щодо” чи “стосовно” – на “щодо”.

Отже, наш комітет уважно розглянув це і вважає, що Президент повинен виконати свій обов’язок, підписати закон, який ми ухвалили і стосовно якого ми подолали вето. Тому я пропоную не підтримувати пропозицію Президента скасувати цей закон. Цей закон чекають, потрібен всій нашій правовій системі, а направити Президенту цей закон на підписання все-таки.

 

ГОЛОВА. Дякую. Сідайте, будь ласка. Шановні колеги, я зараз поставлю голосування відповідно до Регламенту.

Першою пропозицію Президента про скасування даного закону. Якщо ми не приймемо рішення, тоді будемо голосувати за постанову комітету, який пропонує направити до Президента цей закон із пропозицією підписати його четвертим.

Відповідно до Регламенту я ставлю на голосування пропозицію Президента України про скасування Закону України “Про виконання рішень Європейського Суду з прав людини”. Прошу голосувати.

 

13:10:54

За-203

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування проект Постанови Верховної Ради України про Закон України “Про виконання рішень Європейського Суду з прав людини”. Це документ під номером 0897-П, яким пропонується рекомендувати Президенту прийнятий у редакції 29 липня 2001 року, надісланий на підпис Президентові України вчетверте Закон України “Про виконання рішень Європейського суду з прав людини” підписати. Прошу голосувати.

 

13:11:46

За-200

Рішення жодного не прийняли. Виходить, що… Не кричіть, будь ласка, я не чую. По фракціях, будь ласка, закон скасовано.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: