Публікація

Попереду критичний рік для Європейського суду з прав людини

Європейський суд з прав людини знаходиться напередодні „критичного року”, Президент Суду Лузіус Вайлдхабер сказав на нещодавній прес-конференції. Це пояснюється розробкою проекту протоколу щодо реформи структури Суду та його процедур, який буде відкритий для обговорення в травні 2004 року.

На щорічній прес-конференції в Страсбурзі Президент Суду сказав журналістам:

„2004 рік буде критичним роком для Європейського суду з прав людини з огляду на майбутню реформу Європейської Конвенції з захисту прав людини і основних свобод. Як ми вже неодноразово повідомляли, Суд намагається впоратися з постійно зростаючою кількістю скарг, що надсилаються до нього: зараз їх приблизно 65 800.”

„Відповідно до наших планів Суд вимагає відфільтровувати очевидно неприйнятні справи та вирішувати важливі справи, що стосуються нових серйозних питань відповідно до Конвенції. Все важче і важче забезпечити ефективне функціонування цих двох вимог. Новий протокол має блокувати ці проблеми.”

За п’ять років після створення нового Суду (з 1999 по 2003 роки), суд виніс 3 308 рішень у порівнянні з 389 рішеннями, що були винесені у попередні п’ять років. Незважаючи на зростаючу продуктивність, кількість невинесених рішень постійно зростає. В 2003 році було подано 38 тисяч нових скарг, що більше ніж в два рази перевищує кількість скарг опрацьованих Судом за цей рік (17 950).

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: