Публікація

Відбулася презентація трирічного мережевого проекту “Кампанія проти катувань та жорстокого поводження в Україні”

Харківська правозахисна група презентувала для ЗМІ трирічний Проект “Кампанія проти катувань та жорстокого поводження в Україні”. На прес-конференції з цієї нагоди була присутньою Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова.

Також у прес-конференції взяв участь Євген Бочаров, який став жертвою катувань і про що він достатньо демонстративно розповів журналістам. Захист його прав здійснює Харківська правозахисна група, яку прзентували Євген Захаров, Людмила Клочко та Аркадій Бущенко.

Презентований Проект здійснюється за підтримки Європейського Союзу, Національного Фонду підтримки демократії (США) та інших міжнародних донорських інституцій. Він розрахований на три роки – з липня 2003 року до червня 2006 року.

Основну увагу партнери приділятимуть практиці застосуванню катувань до підозрюваних і обвинувачених під час кримінального переслідування, жорстокому поводженню у Збройних Силах і закритих установах. Але інтерес партнерів охоплює також і проблеми захисту права на свободу та використання зізнань як доказів для засудження. Неувага до цих проблем, за думкою партнерів, створює сприятливі умови для існування катувань.

На сьогодні Міністерство внутрішніх справ України не визнає катування масовим явищем, як про те стверджують Ніна Карпачова та правозахисники. На противагу цьому Уповноважена з прав людини навела дані, згідно яких до неї надійшло понад 12 тис. скарг з приводу застосування незаконних методів слідства та катування і не менше ніж третина від них є абсолютною правдою. Тобто, за оцінкою Ніни Карпачової – це приблизно 4 тисячі скарг. Це тільки з тих, які надійшли на її адресу. Якщо додати випадки, коли жертви бояться вчиняти будь-які дії щодо покарання винних чи інші скарги, тоді побачимо справді вражаючі цифри.

При цьому слід зазначити, що за статтею 127 Кримінального кодексу України, яка передбачає найбільш схожий на катування склад злочину (оскільки відповідальності за катування не встановлено), відкрито трохи більше 300 кримінальних справ. Проте не всі вони закінчилися вироком суду, а ті що закінчилися вироком, винні засуджені до умовного чи мінімального покарання.

Проект правозахисників передбачає діяльність у кількох взаємозалежних напрямках:

1. Моніторинг ситуації, соціологічні дослідження та інформування суспільства поточної ситуації;

2. Дослідження ефективності правової системи України та відповідності її міжнародним зобов’язанням України у сфері запобігання поганому поводженню;

3. Проведення стратегічних судових процесів в національних і міжнародних судових інстанціях.

Проект передбачає фінансування професійної допомоги жертвам катувань та інших форм жорстокого поводження зі спеціально створеного Фонду. Під час реалізації Проекту будуть проведені семінари і тренінги з суддями, адвокатами і співробітниками правоохоронних органів. У цих заходах передбачається участь відомих вчених і фахівців з провідних наукових та навчальних установ України та закордонних фахівців.

У рамках Проекту планується підготувати низку законопроектів, а також створити та впровадити у навчальних закладах Міністерства внутрішніх справ курс “Права людини та поліція”.

Проектом також заплановано створення бази даних судових рішень, у яких вирішуються питання, пов’язані з проблемами притягнення до відповідальності у випадку застосування катувань, незаконного затримання й арешту, практики розгляду питання про взяття під варту і продовження термінів утримання під вартою, практики адміністративних арештів та низка інших заходів.

У Проекті беруть участь Національний університет внутрішніх справ (м. Харків), Харківський інститут соціологічних досліджень та недержавні правозахисні організації майже з усіх регіонів України. На сьогоднішній день діють угоди про співпрацю з 14 регіональними правозахисними організаціями.

Харківська правозахисна група Україна, 61002, м. Харків, вул. Іванова, 27, кв. 4 для листів: 61002, Харків-2, а/с 10430, Україна Тел./факс (0572) 43-64-55 Ел. пошта: [email protected] WEB: http://www.khpg.org.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: