Публікація

Заява Коаліції з протидії дискримінації щодо маршу рівності, що відбувся у києві 25 травня 2013 року

25 25 травня у Києві відбувся Марш рівності в рамках Міжнародного форуму-фестивалю ЛГБТ «КиївПрайд2013». Коаліція з протидії дискримінації в Україні вітає проведення Маршу та відзначає велике значення цього масового мирного зібрання на утвердження рівноправ’я ЛГБТ-спільноти в Україні. Проведення Маршу рівності – є частиною суспільного та політичного діалогу про права людини, які є невід’ємними незважаючи на ознаки та особливості кожного з нас: вік, соціальний статус, колір шкіри, релігійні переконання, майнове становище, ґендер чи сексуальна орієнтація.

Щодо Маршу рівності–2013

Коаліція відзначає як позитивну новацію заходу те, що в цьогорічній ході взяла участь не лише ЛГБТ-спільнота, а й представники правозахисних організацій, дипломатичних установ, просто небайдужі люди. Зокрема, на Марші були делегація з Мюнхена – міста-побратима Києва, – на чолі з мером Хепом Монатцедером, представники амбасад США, Канади, Німеччини, Швеції, Нідерландів і Франції, а також депутатка Європейського парламенту Мерайє Корнеліссон. Підтримали Марш правозахисні організації та ініціативи: Amnesty International, Freedom House, Human Rights Watch, проект «Без кордонів», Коаліція з протидії дискримінації в Україні та інші.

Разом із тим слід відзначити, що потенційний кількісний склад Маршу рівності залишився нереалізований. У зв’язку з високим рівнем ксенофобських настроїв, що їх публічно виявляли представники праворадикальних угруповань, релігійних спільнот та політичних сил і, як наслідок, високою ймовірністю фізичної агресії щодо учасників заходу, Марш було проведено у закритому режимі. Отже, сотні бажаючих приєднатись до ходи та підтримати ЛГБТ-спільноту не змогли бути присутніми.

Щодо роботи правоохоронних органів

Коаліція відзначає високий рівень професіоналізму, що продемонструвала столична міліція та спеціальні підрозділи, а також державна автоінспекція у справі забезпечення правопорядку під час Маршу рівності. Цього року правоохоронні органи держави засвідчили, що мають достатньо ресурсів та навичок, щоб гідно та ефективно забезпечувати правопорядок. Ми сподіваємось, що усі наступні мирні заходи, спрямовані на захист прав людини, зокрема ЛГБТ-спільноти, матимуть рівноцінний захист та підтримку.

Щодо Київської міської державної адміністрації

Коаліція звертає увагу на небажання міської влади Києва забезпечити право на мирні зібрання для жителів і гостей міста та нерозуміння цінностей прав людини. Так, саме за поданням КМДА лише за два дні до події було заборонено в судовому порядку проведення Маршу рівності в центрі міста. І це після того як організатори не тільки заздалегідь повідомили про намір проводити Марш, але й провели кілька робочих зустрічей з міською держадміністрацією та погодилися змінити маршрут. Унаслідок накладених судом обмежень організаторам довелося перенести ходу на периферію центру міста — в район станції метро «Шулявська». Окремо Коаліція звертає свою увагу на некоректність і неприпустимість висловлювань голови КМДА Олександра Попова, який заявив: «Це знущання над киянами — у День міста влаштовувати на Хрещатику такі паради». Такі слова столичного очільника можна, з одного боку, розцінювати як прояв мови ворожнечі, а з іншого — як елементарне нерозуміння мети та змісту Маршу рівності, який аж ніяк не був «парадом». У будь-якому разі, висловлювання такого штибу з вуст представника державної влади є неприйнятними.

Щодо рішення Київського окружного адміністративного суду

Коаліція вважає таким, що порушує Конституцію України та міжнародні зобов’язання держави, рішення Київського окружного адміністративного суду від 23 травня 2013 року, яким він заборонив проводити будь-які мирні зібрання у центральній частині столиці України, окрім заходів, передбачених програмою святкування Дня Києва. Ми вважаємо, що це рішення спричинене повним нерозумінням права на свободу мирних зібрань та і невмінням читати ані рішення Європейського Суду з прав людини (включно із рішеннями у справах проти України), ані національне законодавство. Нагадуємо, що згідно з рішенням Європейського суду з прав людини, яке є джерелом права в Україні, у справі «“Лікарі за життя” проти Австрії» Суд зазначає: «Демонстрація може дратувати чи ображати тих, хто виступає проти ідеї чи вимоги, на підтримку яких вона проводиться. Однак учасники демонстрації повинні мати можливість проводити демонстрацію, не боячись бути підданими фізичному насиллю зі сторони своїх противників (опонентів); такі побоювання могли б перешкодити асоціаціям чи іншим групам, що підтримують загальні ідеї чи інтереси, відкрито виражати свою думку з найбільш суперечливих питань, які зачіпають суспільство». Рішення Київського окружного адміністративного суду в котрий раз переконливо свідчить про низький рівень правосвідомості суддів в Україні.

Щодо дій релігійних організацій

Коаліція поважає право на власні переконання та свободу совісті та релігії, водночас висловлює стурбованість закликами окремих представників релігійних спільнот до дискримінаційного ставлення та насилля щодо представників ЛГБТ-спільноти та їх однодумців. Коаліція вважає, що в демократичній світській державі, якою є Україна, є місце прибічникам різних думок та ідеологій. Ми віримо, що спільним завданням для всіх є пошук взаєморозуміння та можливостей для мирного співіснування.

Щодо правозахисних організацій

Коаліція відзначає, що, на жаль, правозахисні організації не завжди виявляють готовність до активної співпраці з ЛГБТ-спільнотою, коли вона потребує подібної співпраці. Ми акцентуємо на тому, що права ЛГБТ є невід’ємною частиною прав людини. Обмеження чи наступ на права ЛГБТ є викликом для дотримання прав людини. Коаліція закликає правозахисні організації широкого профілю та організації, що займаються питаннями ЛГБТ-спільноти, до тіснішої взаємодії.

Коаліція відзначає, що проведення Маршу рівності та КиївПрайду2013 – це черговий крок на шляху забезпечення дійсної рівності в Україні для кожної людини, незалежно від особистісних ознак, та є черговим зрушенням на шляху до реального захисту усіх людей, що мешкають в Україні, від дискримінації, що є прямим міжнародним зобов’язанням України та вимогою базового Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні».

Довідково:

Коаліція з протидії дискримінації в Україні — це об’єднання організацій громадянського суспільства та незалежних експертів, яке солідарно працює в інтересах дискримінованих в Україні груп для досягнення дійсної рівності.

Коаліція з протидії дискримінації в Україні була заснована 5 квітня 2011 року як всеукраїнська недержавна громадська правозахисна ініціатива шляхом підписання українськими неурядовими організаціями спеціального Меморандуму. Наразі Меморандум Коаліції підтримано представниками 42 українських організацій.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: