Публікація

Завдяки подрузі судді куп’янський мажор уникнув покарання за смертельне ДТП

Пройшло 14 років з дня трагедії, проте винного у загибелі людей все ще не покарано.

У травні 2001 році в місті Куп’янськ Харківської області сталося ДТП, в наслідок якого загинуло троє людей. За кермом був місцевий підприємець, кандидат у депутати до Харківської обласної ради. Будучи у стані алкогольного сп’яніння він значно перевищив швидкість, не впорався з керуванням і скоїв смертельний наїзд на 7-річну дівчинку. Також на місці загинув один пасажир автомобіля, ще один — у лікарні.

Підприємець досі уникає відповідальності всіма можливими способами. Правоохоронці витратили на розслідування майже 11 років та зафіксували свої висновки у 10-томній справі. Але справу закрили. Аргумент залізний — сплинув строк притягнення до кримінальної відповідальності.

Проте родичі не стали миритися з такою несправедливістю та звернулись по допомогу до Харківської громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини.

“Існують докази того, що вся правоохоронна система Харківської області працювала лише на те, щоб ця особа уникнула покарання. Про це свідчить перш за все те, що відділ по розслідуванню ДТП Харківської області закрив кримінальну справу, яку, завдяки нескінченним скаргам потерпілих, поновили та передали розслідувати до слідчого управління Луганської області. Лише слідчим іншої області справа була належним чином розслідувана, а винного заарештовано. Справу передали до Куп’янського міськрайонного суду Харківської області. І тут почалося… Суддя, яка розглядала кримінальну справу, була близькою знайомою підсудного та робила все, щоб затягнути розгляд та виправдати свого знайомого. Був і виправдувальний вирок і нескінченні експертизи та відкрите хамство на адресу потерпілих” — коментує юрист Харківської правозахисної групи Володимир Глущенко.

Родичі загиблих подали скаргу до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ) з вимогою звільнити недобросовісну суддю за порушення присяги під час розгляду цієї кримінальної справи. Відповідно — було направлено рекомендації до Вищої ради юстиції про внесення подання щодо звільнення судді з посади судді Куп’янського міськрайонного суду Харківської області. Проте справедливість і тут не настала — через два роки потерпіли випадково дізналися, що Вища рада юстиції відхилила рішення ВККСУ, вважаючи, що не було ніякого порушення суддівської присяги.

Щоб допомогти рідним загиблих, юрист приймальні подав позов до суду у порядку цивільного судочинства про стягнення шкоди, завданої чоловіком, який керував автомобілем у день трагедії. Суд задовольнив позов та стягнув з винного 600 тис. грн. моральної шкоди на користь позивачів. Однак і цього разу куп’янський підприємець уник відповідальності — у  закритій кримінальній справі знайома суддя надає йому час приховати майно. Як наслідок — виконати рішення цивільного суду стало не можливим, адже в боржника офіційно відсутнє майно, на яке може бути направлено стягнення.

Переконавшись у низькій ефективності української судочинної системи, родичі загиблих за допомогою юристів Харківської правозахисної групи, яка є членом Української Гельсінської спілки з прав людини подали скаргу до Європейського суду. Європейський суд прийняв справу до розгляду. “Наразі йде процес Комунікації. Уряд України заперечує порушення Європейської Конвенції, запевняючи у тому, що розслідування по справі велося належним чином, а рішення суду було справедливим. Насправді докази свідчать зворотнє, то ж, сподіваємось на позитивне рішення Європейського суду по цій справі” — зазначає юрист Володимир Глущенко.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: