Публікація

Закон про статус тимчасово переселених осіб може призвести до гуманітарної катастрофи

Правозахисники закликали Президента накласти вето на закон про статус тимчасово переселених осіб, адже його прийняття загрожує мільйонам українців гуманітарною катастрофою та жодним чином не вирішує проблем переселенців.

19 червня 2014 р. Верховною Радою України з грубими порушеннями регламенту був прийнятий за основу та в цілому проект закону «Про правовий статус осіб, які вимушені залишити місця проживання внаслідок тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та обставин, пов’язаних з проведенням антитерористичної операції на території України», внесений народними депутатами України Пацканом В.В., Соболєвим С.В.

«Законопроект про вимушених переселенців був довгоочікуваним для більш ніж 40 тисяч громадян України, які були змушені покинути свої домівки. Крім того, 8, 5 мільйонів осіб залишаються проживати на окупованій території та у зонах АТО, вони чекають від влади реальних механізмів захисту їх прав  Проте проголосований проект не вирішує жодної з проблем переселенців, – зазначила Олександра Дворецька, голова Кримського правозахисного центру «Дія», Ініціатива “Восток-СОС”.

Варто відзначити, що в пояснювальній записці до законну йшлося що він «не потребує  додаткових видатків із Державного бюджету України». А це означає, що держава не готова витрачати кошти для вирішенні проблем людей, змушених покинути рідний дім.

Закон, ухвалений парламентом поширюється тільки на вимушених мігрантів з АР Крим, м. Севастополя та зони АТО. Тобто у разі виникнення вимушеної міграції, внаслідок надзвичайних ситуацій поза зоною АТО, даний закон не буде поширюватися на переселенців з цієї території.

Ольга Скрипник, голова Центру громадянської просвіти «Альменда» стверджує, що «закон було прийнято з порушенням Регламенту, а значить з порушенням законодавства України, що неприпустимо у правовій державі. Закон тільки ускладнить положення переселенців та звузить їх права, що суперечить Конституції України. Тому цей закон Президент України повинен ветувати».

Правозахисники відзначають, що законопроект, здатний насправді врегулювати ситуацію, розроблений та був внесений до парламенту за номером  №4998 . Проте чомусь він не був розглянутий.

«Окрім вотування законопроекту 4998-1, необхідним є звернення Уряду України та Президента України до міжнародного співтовариства щодо необхідності постачання гуманітарної допомоги вимушеним переселенцям, – вважає Сергій Ковальський, співкоординатор Громадської спілки «Координаційна рада організацій вимушених переселенців з Криму». – В іншому випадку нас чекає гуманітарна криза, що зумовлюватиме новими потрясіннями революційного характеру».

Захід відбувся за інформаційної підтримки Центру інформації про права людини у рамках програми «Фонд прав людини» Посольства Королівства Нідерландів та за фінансової підтримки Національного фонду в підтримку демократії (США).

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: