Публікація

Закарпатський Перечин готовий “знати про свої прави”

9 та 10 січня в місті Перечин Закарпатської області пройшов семінар з підготовки гідів мандрівної освітньої виставки «Кожен має право знати свої права»

Учасниками семінару стали учні Перечинської гімназії. Отримані знання в сфері прав людини під час семінару дозволять їм проводити екскурсії.

Мандрівна освітня виставка «Кожен має право знати свої права» та методичний посібник по роботі з нею були розроблені у 2011 році громадською організацією MART за підтримки Міжнародного фонду “Відродження” та у рамках плану дій Всеукраїнської освітньої програми “Розуміємо права людини”. Виставка та посібник містять матеріали експертів та є одним із кроків реагування на необхідність системного підходу до навчання правам людини. Це дає можливість використовувати зазначені продукти в якості допоміжних матеріалів для навчання, стимулювати дискусію навколо проблем прав людини.

ГО «МART» – незалежна неполітична неприбуткова організація, яка бачить своїм завданням розвиток громадянського суспільства, навчання та просвітництво в сфері прав людини, моніторинг дотримання прав людини, відстоювання суспільних інтересів з використанням механізмів захисту прав людини.

DSC_0252

25 стендів виставки містять висловлювання відомих людей і молодих активістів, які відстоюють права людини, фотографії і малюнки, відомості про історичні факти, цитати із документів і рішень міжнародних органів з захисту прав людини та багато іншого. Виставка покликана створити широке поле для дискусії й отримання інформації про права людини.

Умовно, матеріал стендів виставки складається із трьох основних блоків:

Перший блок включає в себе філософію, історію, еволюцію прав людини. Інформація панелей цього блоку спрямована на розкриття змісту базових положень концепції прав людини. Матеріал панелей підкріплений зображеннями історичних постатей та подій, посиланнями на історичні документи, цитатами визначних особистостей.

Другий блок присвячений окремим стандартам прав людини і основоположних свобод. Кожна панель містить вислови молодих людей, короткий зміст певного поняття, інформацію про справи Європейського суду з прав людини, пояснення норм права, опис дій на захист прав людини, візуальні об’єкти , які дозволяють розкрити зміст поняття.

Третій блок є специфічним і розповідає про права дитини: про розуміння, історію та еволюцію прав дитини, Конвенцію ООН про права дитини. На першій панелі подана історія становлення прав дитини, друга панель розкриває суть поняття права дитини, третя містить інформація про Конвенцію.

Ця модель мандрівної виставки є методичним інструментом навчання правам людини, але її сила в тому, що вона дозволяє привертати увагу широкого кола людей до проблем, пов’язаних з правами людини, мобілізувати місцеві громади, впливати на офіційну освіту. Також, її особливістю є те, що екскурсії по виставці проводять молоді гіди учні та учениці старших класів середньої школи, студенти, які пройшли спеціальне навчання за принципом «рівний-рівному». Освітні екскурсії тривають 40-60 хвилин і включають в себе як безпосередньо інформаційно-навчальний блок, так і обговорення найбільш актуальних для відвідувачів питань щодо прав людини та можливостей їх відстоювання. Так, виставка стає своєрідним майданчиком для дискусій про права людини та актуальні проблеми, що турбують кожного відвідувача та громаду в цілому.

Мандрівну освітню виставку «Кожен має право знати свої права» в м. Перечин організовано Українською Гельсінською спілкою з прав людини в рамках Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та  Міністерства міжнародних справ Канади.

фото Євгенії Кость

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: