Публікація

Захисники прав людини стають жертвами гонінь та переслідувань

Правозахисники та адвокати, які захищають права людини, стають об’єктами гонінь, погроз та переслідувань. Про це свідчать дані, отримані в результаті дослідження в Україні, Росії, Молдові, Азербайджані та Білорусі. Дослідження свідчить – ситуація погіршується. Як боротися з такими загрозливими тенденціями обговорювали в Києві на Міжнародній конференції «Імплементація гарантій правозахисної діяльності адвокатів прав людини».

За словами Людмили Ульяшиної, менеджера програми «Міжнародне право для захисту суспільних інтересів» та одного з авторів звіту: «Коли адвокат захищає конкретну людину, він діє як в інтересах клієнта, так і в інтересах правосуддя. Він важливий елемент права на справедливий суд. Тому адвокати знаходяться під протекцією норм міжнародного права. Звіт, який ми представили, містить конкретні приклади того, що відбувається, якщо порушуються ці норми. Якщо порушується конфіденційність між адвокатом і його клієнтом, якщо адвоката переслідують за його активну позицію по конкретній справі, якщо колегія адвокатів перебуває під сильним впливом держави».

Для боротьби з непоступливими адвокатами, влада використовують різні способи. Наприклад в Азербайджані адвоката, що захищав опозиційного політика, звинуватили в тому, що він «обізвав некурящу жінку курящою». За нібито сказані слова було призначене покарання – 3 місяці позбавлення волі.

У Росії адвокатам перешкоджають працювати іншими способами. Згідно рекомендацій Європейського Суду, в деяких залах судових засідань прибрали решітки, і замість них поставили скляні перегородки. Тільки от перегородки ці практично звуконепроникні. І адвокат не має можливості поспілкуватися з клієнтом.

В Україні адвокати та юристи, що захищають прав людини, теж можуть стати об’єктами гонінь. І не тільки з боку держави, а і з боку колег по професії. Як сталося з адвокатом Вишневським, якого позбавили права займатися професійною діяльністю через публічної критики системи адвокатури в Україні.

Експерти та адвокати затвердили ряд рекомендацій для того, щоб виправити ситуацію:

• посилити захист професійних юридичних стандартів на міжнародному рівні;

• заохочувати існуючі гарантії захисту адвокатів прав людини шляхом захисту їх прав як правозахисників;

• покласти край втручанню з боку держави і обмеженням можливостей адвокатів прав людини представляти клієнтів, у тому числі, жертв порушень прав людини;

• дотримуватися принципу незалежності колегій адвокатів, виключення з яких має бути тільки адміністративною мірою, спрямованої на забезпечення професійних і етичних стандартів професії;

• дотримуватися гарантій та імунітетів  адвокатів прав людини та їх забезпечити їх рівність з гарантіями та імунітетами інших представників юридичної професії;

• забезпечувати адвокатам прав людини рівний з іншими адвокатами рівень доступу до їх клієнтів і ту ж ступінь конфіденційності.

Звіт про ситуацію з адвокатами та юристами, що захищають права людини, можна знайти за посиланням http://precedent.in.ua/files/docs/1445943394.pdf

Відеозапис конференції доступний за посиланням: https://www.youtube.com/watch?time_continue=486&v=CQWZ8p_OT0Y

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: