Публікація

Захисники парку Горького можуть отримати компенсацію за бездіяльність харківської міліції

Вищий адміністративний суд (ВАСУ) встановив, що в справі про бездіяльність міліції під час побиття активістів парку Горького відсутні докази правомірних дій міліції. .

Нагадаємо, в 2010 році активісти вийшли на захист Харківського центрального парку імені Горького, в якому розпочали незаконну вирубку дерев. Дерева посадили 117 років тому гімназисти, студенти та їхні викладачі. Ця частина парку вціліла навіть під час окупації Харкова в 1941—1943 рр., коли дерева рубали на дрова.

Зупинити беззбройних активістів вийшли невідомі «люди в чорному», з кийками та палками. Людей, які стали на захист парку,  нещадно били при повній бездіяльності міліції. Більше того, міліціонери часто були присутні при побитті захисників парку, і не робили жодних спроб припинити правопорушення.

Активісти звернулися до суду, проте харківські служителі Феміди жодних порушень в роботі міліції не помітили. Ані суд першої інстанції, ані апеляція. Зрештою справа дісталася до ВАСУ, який скасував попередні рішення та направив справу на новий розгляд, зазначивши: «навіть при проведенні громадянами незаконної акції протесту, це не звільняє працівників органів внутрішніх справ від обов’язку захистити громадян, у тому числі й позивачів, від насильства та посягання на їх життя та здоров’я з боку третіх осіб». А також визнав, що в попередніх рішеннях відсутні докази правомірності дій міліції.

В разі перемоги в суді активісти зможуть притягнути до відповідальності керівництво харківської міліції та отримати компенсацію моральної шкоди.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: