Публікація

Юристи УГСПЛ знову виграли справу в Пенсійного Фонду. Цього разу в Києві.

Юристи Української Гельсінської спілки з прав людини допомогли жінці відстояти право на пенсію за вислугу років, в якій незаконно відмовляв Пенсійний Фонд Києва. Рішення суду було винесено на користь пенсіонерки. Пенсійний Фонд України вкотре програв справу юристам УГСПЛ! 

Пані Марина довгий час працювала медсестрою у реанімаційному відділенні лікарні, а згодом і психологом у кількох психіатричних та психоневрологічних закладах. Коли прийшов час виходити на пенсію, вирішила оформити документи на отримання пенсії за вислугу років — на що мала законне право. Відповідно до українського законодавства, трудовий стаж в психіатричних та лікарняних закладах має зараховуватись у подвійному розмірі. З відповідними документами жінка звернулась до Пенсійного Фонду в Шевченківському районі міста Києва. Однак отримала відмову, оскільки їй ніби не вистачає передбаченого законом спеціального трудового стажу, а посада “психолог” не входить до переліку посад, що надають право на призначення пенсії за вислугу років згідно відповідної Постанови Кабінету Міністрів України (від 04.11.1995 р., № 909).

Підставою для відмови стала неточність термінології — у трудовій книжці пані Марини записано, що вона працювала на посаді “психолога”, тоді як Пенсійний Фонд для зарахування стажу роботи у подвійному розмірі вимагає запис “лікар-психолог” чи “практичний психолог”. Проте ця “неточність” сталась не з вини жінки. У 2008 році, згідно з Наказом Міністерства охорони здоров’я України, назву посади “психолог” було замінено на “лікар-психолог” або “практичний психолог” (Наказ “Про внесення змін до наказу МОЗ України від 23.02.2000 №33”). Однак відповідні корективи не були зроблені роботодавцем у трудовій книжці пані Марини. Пенсійний Фонд, щоб розібратись в ситуації, у такі тонкощі не захотів занурюватись.

Шукаючи допомоги, жінка звернулась до Київської приймальні УГСПЛ. Юристам приймальні вдалося довести, що пані Марина на посаді психолога в лікарняних закладах виконувала посадові функції “практичного психолога” та отримувала оплату праці як медичний працівник — що і зафіксовано у трудовій книжці.

“За своїм характером робота пані Марини на посаді психолога в лікарняних закладах охорони здоров’я підпадає під перелік закладів та посад, які надають право на призначення пенсії за вислугою років. Крім того, відповідно до статті 60 Закону України “Про пенсійне забезпечення” робота в патолого-анатомічних і реанімаційних відділеннях, а також у психіатричних закладах охорони здоров’я зараховується до стажу роботи у подвійному розмірі. Відповідно, пані Марина має більше 25 років спеціального трудового стажу, а значить є всі підстави для отримання пенсії за вислугу років” — розповідає Анна Ющенко, юрист Київської громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини.

Аргументи, наведені юристами приймальні, для Шевченківського районного суду міста Києва виявились переконливими. Суд задовольнив позов пані Марини, зобов’язавши Пенсійний Фонд Україні в місті Києві призначити пенсію за вислугу років.

P.S.

На жаль, це непоодинокий випадок, коли Пенсійний Фонд України штучно створює складнощі та перепони для громадян, які оформлюють пенсію. Хоча за своєю суттю він мав би їх вирішувати. Звернення до громадських приймалень УГСПЛ за консультацією юриста з  тих чи інших питань оформлення пенсії відбуваються регулярно. Ми вже писали про те, як Пенсійний Фонд Львова безпідставно відмовляв жінці у перерахунку пенсії та штучно вимагав довідку, якої в природі не існує,Пенсійний Фонд у Рівному відмовляв чоловікові у пенсії за віком на пільгових умовах тощо. Очевидно, що системні зміни просто необхідні.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: