Публікація

Юристи і/або правозахисники. Абетка прав людини

Як розуміти права людини? У Чернігові юристи громадських приймалень УГСПЛ пройшли спеціальний тренінг підтриманий урядом Канади.

Протягом тижня, з 11 по 15 червня, в Освітньому домі прав людини в Чернігові відбувся спеціальний тренінг для юристів громадських приймалень Української Гельсінської спілки. На меті навчання мало пояснити правникам, як консультувати клієнтів відповідно до концепції прав людини. Представники приймалень дізнались, як боротись з проявами дискримінації в реаліях українського законодавства, чому не всяка юридична консультація пов’язана із захистом прав людини, а також, як «з порогу» розпізнати стратегічну справу та вести її, вдаючись до інструментів національної, європейської та світової систем захисту прав людини.

УГСПЛ 11-15

Загалом у тренінгу взяли участь 29 представників приймалень у декількох регіонах країни. Протягом навчання юристи-практики ознайомились теоретичними основами своєї повсякденної роботи. Тренери пояснили групі сучасну концепцію прав людини, її еволюцію, філософію та етику. Окрема увага була приділена цінностям прав людини у відношенні до юридичних норм. Навчальна програма складалася з блоків і поетапно пояснювала практикантам, які є можливі дії для захисту громадських інтересів, а також сформувала у них розуміння системи захисту прав людини, українських антидискримінаційних законів і практичну роботу приймалень УГСПЛ у цьому напрямку.

IMG_8117

«Не боятися подавати до суду позови проти винних осіб, навіть якщо це чиновники, представники держави», – так описує головний особистий висновок Анна Букрєєва, юрист приймальні в Бахмуті Донецької області.

Друга доволі цікава істина, за словами ще однієї учасниці тренінгу, яка побажала не називатись, полягає в тому, що «можна бути хорошим юристом, але не правозахисником». Юристка пояснює, що у своїй роботі, консультуючи клієнтів, вона завжди керувалася Конституцією України та нормами національного законодавства, але підхід, орієнтований на права людини, став для неї відкриттям і саме ним учасниця завдячує пройденому тренінгу.

Семінар організований за фінансової підтримки уряду Канади через Міністерство міжнародних справ Канади (Global Affairs Canada) в рамках програми “Права людини понад усе” (“Human Rights First”).

Робота Мережі громадських приймалень УГСПЛ здійснюється за фінансової підтримки Уряду Швеції через Шведське агентство міжнародного розвитку (SIDA), Уряду Канади через Міністерство міжнародних справ Канади (Global Affairs Canada) в рамках програми “Права людини понад усе” (“Human Rights First”) та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках програми “Права людини в дії” (Human Rights in Action).

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: