Публікація

Юрист УГСПЛ виступив на конференції щодо прав ЛГБТ і Євроінтерграції

15 та 16 березня в Києві відбулась міжнародна конференція «ЛГБТ-питання та європейська інтеграція». Подія об’єднала політиків, журналістів, юристів, ЛГБТ-активістів та правозахисників для обговорення гострих та актуальних питань, що постали перед українським суспільством.

Дотримання прав і свобод ЛГБТ-людей в контексті Євроінтеграції пов’язані з дотриманням прав людини в Україні взагалі. Серед обговорюваних на конференції тем, постали питання вдосконалення українського законодавства та впровадження методів боротьби з гомофобією на різних рівнях суспільного життя.

За словами заступника міністра юстиції України Сергія Петухова, права людини є динамічним явищем. Наприклад, дух закону може змінюватись, навіть якщо без змін залишається його буква. Тому, наголосив він, права і свободи не можна захищати вибірково – вони мають бути гарантовані для всіх.

Посол Великобританії в Україні Джудіт Ґоф зазначила, що коли йдеться про права ЛГБТ – це не означає якихось особливих прав для окремої групи. Мова йде лише про забезпечення рівних прав для  всіх. Пані Ґоф висловила сподівання, що ситуація із правами ЛГБТ-людей в Україні зможе наблизитись до Британської в найближчі п’ять років.

Андрій Кравчук, представник правозахисного ЛГБТ-центру «Наш Світ», який виступив одним з організаторів заходу, зауважив, що план дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року є обнадійливим кроком на шляху до справжньої юридичної та суспільної рівності для ЛГБТ-українців. Втім, він також наголосив, що ухвалення плану є лише декларацією намірів і ЛГБТ-спільнота буде уважно стежити за реалізацією запропонованих в документі змін.

Українська Гельсінська спілка з прав людини також взяла участь у прес-конференції. Її представляв адвокат Центру стратегічних справ Спілки Дмитро Мазурок.

мазурок_д

«Ми підтримуємо позицію Європейського суду з прав людини та вважаємо, що упереджене ставлення більшості до певної меншини, яку вирізняють за ознакою раси, віросповідання чи сексуальної орієнтації принижує людську гідність. Таке поводження вже саме по собі є порушенням статті 3 Європейської конвенції. – зазначив адвокат. – А коли наслідком дискримінації стають злочини на ґрунті ненависті, це потребує особливої уваги держави» – підкреслив Дмитро Мазурок.

 

За інформацією порталу ГО «Гей-альянс»

фото надане ГО «Наш Світ»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: