Публікація

Як вітчизняні прикордонники наживаються на кримських українцях

Правозахисники фіксують потік звернень від громадян України, які виїжджають з окупованого Криму та зіштовхуються з порушенням прав українськими прикордонниками. Постраждалі стверджують: від них вимагають письмову довідку «чому громадянин України хоче переміщатися по Україні», а при відсутності такої не гребують і паперовою «довідкою» з зображенням Григорія Сковороди.

Сайт Державної прикордонної служби України (ДПСУ) інформує, що при перетині адміністративного кордону з Кримом громадяни України повинні мати документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство, посилаючись при цьому на Закон «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України». Жодних довідок, запрошень або інших письмових підтверджень мети поїздки цим законом не передбачено.
Проте вимоги закону та ситуація, що склалася на практиці, суттєво відрізняються. Представники Платформи стратегічного судового захисту визначили топ-5 порушень з боку українських прикордонників, з якими довелось зіштовхнутися громадянам України під час виїзду з Криму. Постраждалі звертаються до правозахисників зі скаргами на (1) проведення дуже ретельних обшуків; (2) вимагання грошей; (3) зняття з потягу та відправлення до Автономної Республіки Крим; (4) вимагання документів, які мають підтвердити мету поїздки, інших документів, які не вимагає закон; (5) пошук та знищення недійсних паспортів РФ, які були видані в Криму.
Максим Буткевич, співкоординатор проекту “Без кордонів”, координатор Ресурсного центру для допомоги вимушеним переселенцям відзначає, що його організація періодично отримує повідомлення від громадян України, які намагалися виїхати з окупованої території АРК до материкової України з дійсними українськими документами і яких українські прикордонники без пояснень повернули в Крим. Деяким пояснили, що існує внутрішнє розпорядження, яке дозволяє так діяти.
Правозахисник відзначає, що представники Державної прикордонної служби України (ДПСУ) наявність такого розпорядження заперечують. Як заперечують існування окремого розпорядження щодо громадян РФ. Максим Буткевич стверджує: «Ми отримували повідомлення від громадян РФ, які намагалися перетнути міжнародний кордон з Україною, в тому числі у пошуках притулку, яких так само було повернуто. Водночас нам достеменно відомо, що існує внутрішня телеграма від березня цього року, підписана тодішнім першим заступником голови ДПСУ. Те, що ми знаємо про цей документ, вказує, що він суперечить українському та міжнародному законодавству».
Безконтрольність дій українських прикордонників, безумовно, боляче сприймаються громадянами, які й без того опинилися в скрутному становищі, а також наносять шкоду іміджу України, вважає Сергій Заєць, адвокат, експерт Української Гельсінської спілки з прав людини. За його словами, керівництво Держприкордонслужби навіть не намагається навести лад в ситуації, про що свідчить ігнорування скарг та запитів як правозахисників, так і постраждалих від дій прикордонників.
Правозахисники наголошують, що документи, які стосуються переміщення українців з окупованої території, мають бути оприлюднені, а ті, які порушують законодавство України, повинні бути скасовані.
***
Платформа стратегічного судового захисту створена для розширення використання стратегічного судового захисту та його удосконалення як механізму захисту прав людини, а також для підвищення впливу громадянського суспільства на правову політику держави. Платформа створена з метою об’єднання зусиль громадських організацій, адвокатів та юридичних компаній, які працюють у сфері стратегічного судового захисту. Більше на сайті http://precedent.in.ua

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: