Публікація

Як правозахисники захищали державний бюджет України

Донецька правозахисна організація «Донецький Меморіал» давно вболіває за тяжку долю державного бюджету України. Аби не залишатись стороннім спостерігачем організація вирішила долучитись до його, так би мовити, збереження.

Мова йде про відшкодування збитків, завданих рішеннями Європейського Суду з прав людини. Зовсім недавно такими рішеннями Суду тільки в один день європейські судді «нагріли» держбюджет більше, ніж на 11 мільйонів гривень. Натомість, будь-якій людині при розумі зрозуміло, що фактично «нагріли» бюджет не судді Європейського Суду, а ті наші чиновники, в тому числі судді, які порушили закон при ухваленні рішень.

Як же став боронити державний бюджет «Донецький Меморіал»? Організація звернулась до Міністра юстиції листом від 4 червня з питаннями щодо двох рішень Європейського Суду з прав людини – у справі Цигоній проти України, в якій за те, що Євпаторійський міський суд у 2004 році ухвалив рішення про тримання заявника під вартою, яке Європейський Суд визнав незаконним, Україна сплатила заявникові 10 тис. Євро, та у справі Веніосов проти України, в якій за те, що у 2005 році Центральний райсуд Сімферополя ухвалив рішення про незаконне тримання під вартою заявнику сплачено 6 тис. Євро.

Ми питали: «чи передбачає Міністерство юстиції як орган, який має для цього повноваження, вжити заходів до відшкодування суддями, незаконними діями яких було нанесено державі збитки на суму 16 тис. Євро, цих збитків. 

Якщо НІ, то просимо повідомити, з яких причин Мінюст не вважає за потрібне добиватися стягнення відшкодування з конкретних осіб, які завдали ці збитки».

Мінюст нічого не відповів.

Як не відповів і на повторний запит від 2 серпня 2012 р. (дякуємо Міністру Лавриновичу О.В. за те, що дав зрозуміти, як його слова про законність дій влади співвідносяться з його діями). Тільки після третього звернення вже у вересні, направленого крім Міністра юстиції ще й Прем’єр-Міністру України та Генеральному прокурору – нарешті було отримано листа від Мінюсту, в якому містилось детальне роз’яснення процедури дій у випадку завдання шкоди бюджету рішеннями Європейського Суду. Але жодного слова про кримських суддів та нанесену ними шкоду бюджету (до речі, їх прізвища можна якось дізнатись?).

Ці змагання за повернення коштів держбюджету, в яких Мінюст чомусь наполегливо пручався, надихнули нас на нові креативні кроки. Було направлено листи – вже й до Президента України, і знову до Генеральної прокуратури та до Прем’єр-Міністра про незрозумілі (а насправді – зрозумілі) спроби Мінюсту уникнути відповіді по суті питань

Це спрацювало.

Лист за підписом заступника міністра юстиції А. Ю, Сєдова можна вважати відповіддю по суті наших запитань (наведений нижче). Він містить декілька напрочуд дивних та цікавих моментів. Перший – у першому же реченні:

«Відповідно до листів Секретаріату Кабінету Міністрів України від 15.12.2012 № 48761/1/1-12 та Генеральної прокуратури України від 17.12.2012 № 19-р розглянуто Ваше звернення від 01.12.2012 № 279.»

Тобто наше звернення від 1.12.2012 р. розглянуто у Мінюсті не тому, що ми чотири рази наполегливо звертались до відомства з одним і тим же питанням, а Мінюст мав надати відповідь відповідно до закону,хоча у порушення вимог закону не надавав. Мінюст відповідає тому, що отримав листи від Секретаріату Кабінету Міністрів України та від Генеральної прокуратури України (спрацював креатив). 

Далі.

У листі називається два документи, якими на Мінюст покладається обов’язок (не право!) звертатися до суду (а не до Генпрокуратури, читай нижче) з позовом. 

Далі.

Підставою для «подання Міністерством юстиції України позову про відшкодування збитків, завданих державі Україна внаслідок винесення суддями незаконних рішень, є встановлення обвинувальним вироком суду (до якого має звертатися саме Мінюст – читай вище) в діях таких суддів складу злочинів».

І ось заповітні слова про конкретні запитувані випадки

«Одночасно повідомляємо, що наразі триває робота щодо виготовлення автентичних перекладів рішень Європейського суду з прав людини у справах «Цигоній проти України» та «Веніосов проти України».

Лише після цього 

Міністерство юстиції України… звернеться до Генеральної прокуратури України з заявою про проведення перевірки, встановлення та притягнення до відповідальності осіб, винних у заподіянні збитків Державному бюджету України у зв’язку з виконанням рішень Європейського суду з прав людини «Цигоній проти України» та «Веніосов проти України».

Коли ж це може статися? Будь ласка, і на це є відповідь 

«Після здійснення перекладів цих рішень..» 

Важливим у листі Мінюсту є згадка ще одного нормативного документу – Порядку організації роботи щодо відшкодування збитків, завданих Державному бюджету України внаслідок виконання рішень Європейського Суду з прав людини, Цікаво його подивитись.

Є в листі ще й певна несподіванка, хоча насправді, й не дуже несподівана.

Мінюст чомусь вважає, що для встановлення та притягнення до відповідальності осіб, винних у заподіянні збитків Державному бюджету України у зв’язку з виконанням рішень Європейського суду з прав людини має звернутись не до суду, а до Генеральної прокуратури. Невже при зверненні до суду неможливо оцінити, чи були порушення? Настільки вже наш суд «зашуганий», що тільки «дозвіл» прокуратури відчине двері до вчинення правосуддя? Але за такою логікою виходить, що якщо, наприклад, Генпрокуратура помилиться і (припустимо) запропонує визнати суддів винними – суд виправить цю помилку і судді будуть визнані чистими перед людьми та Фемідою. Але ж якщо прокуратура помилиться в інший бік і – у разі винуватості суддів – визнає їх невинуватими, Мінюст подавати позов до суду не буде, і суд буде позбавлений шансу виправити таку «помилку» прокуратури. І тоді бюджетна діра не буде зменшена… 

Я ще не питаю про час, який може витратить Мінюст на «автентичний переклад». Рішення у названих справах відбулись 24 листопада 2011 року та 15 грудня 2011року, а станом на 4 січня 2013 року – зі спливом більше року! – перекладів ще немає. А там може вже недалеко й до строку давності для притягнення суддів…І будь-якої загрози суддям Криму поки що немає.

І може не буде такої загрози ще довго. І тому я звертаюсь до будь-кого, хто поділяє тривогу за Державний бюджет: не будьте байдужими, напишіть Міністру юстиції про інші рішення Європейського Суду з прав людини, запитайте, коли винуватці бюджетних втрат стануть відповідати..

Олександр Букалов 

«Донецький Меморіал»

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ



Голові ради Донецької громадської 

правозахисної організації 

«Донецький Меморіал» Букалову О.

На №

Відповідно до листів Секретаріату Кабінету Міністрів України від 15.12.2012 № 48761/1/1-12 та Генеральної прокуратури України від 17.12.2012 № 19-р розглянуто Ваше звернення від 01.12.2012 № 279 і повідомляється.

Згідно з частиною 5 статті 9 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» від 23.02.2006 № 4777-ІУ, постановою Кабінету Міністрів України «Про заходи щодо реалізації Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» від 31.05.2006 № 784 на Міністерство юстиції України покладено обов’язок звернення до суду з позовом про відшкодування збитків, завданих Державному бюджету України внаслідок виплати відшкодування за рішеннями Європейського суду з прав людини.

Частиною 3 статті 1191 Цивільного кодексу України встановлено, що держава, відшкодувавши шкоду, завдану посадовою, службовою особою органу дізнання, попереднього (досудового) слідства, прокуратури або суду, має право зворотної вимоги до цієї особи тільки у разі встановлення в її діях складу злочину за обвинувальним вироком суду щодо неї, який набрав законної сили.

Відтак підставою для подання Міністерством юстиції України позову про відшкодування збитків, завданих державі Україна внаслідок винесення суддями незаконних рішень, є встановлення обвинувальним вироком суду в діях таких суддів складу злочинів.

Одночасно повідомляємо, що наразі триває робота щодо виготовлення автентичних перекладів рішень Європейського суду з прав людини у справах «Цигоній проти України» та «Веніосов проти України».

Після здійснення перекладів цих рішень Міністерство юстиції України відповідно до Порядку організації роботи щодо відшкодування збитків, завданих Державному бюджету України внаслідок виконання рішень Європейського Суду з прав людини, затвердженого наказом Міністерства юстиції від 08.11.2011 № 3280/5 звернеться до Генеральної прокуратури України з заявою про проведення перевірки, встановлення та притягнення до відповідальності осіб, винних у заподіянні збитків Державному бюджету України у зв’язку з виконанням рішень Європейського суду з прав людини «Цигоній проти України» та «Веніосов проти України».

У разі встановлення обвинувальним вироком суду в діях відповідних службових осіб складу злочину Міністерством юстиції України в установленому законом порядку буде вжито заходів щодо відшкодування збитків, завданих Державному бюджету України, шляхом подання позову до винних осіб.

Заступник Міністра – керівник апарату А.Ю. Сєдов

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: