Публікація

Як повернути виплати переселенцям? Відповідь знають юристи УГСПЛ

Плідна праця громадської приймальні УГСПЛ, яка відкрилася в Сумах у січні цього року, дає свої позитивні результати. До юристів звертаються не тільки місцеві мешканці, але й переселенці, права яких порушуються.

До громадської приймальні в Сумах звернулась пані Марія (ім’я змінено), пенсіонерка та переселенка з Луганської області.  З січня 2016-го року жінка залишилась без виплат щомісячної адресної допомоги — «переселенських грошей». Причина цього — закінчення строку на штампі міграційної служби. Таку печатку раніше проставляли на зворотному боці довідки внутрішньо переміщеної особи.

За словами Володимира Виноградова, координатора громадської приймальні УГСПЛ в м. Суми, неправомірне припинення щомісячної адресної допомоги — болюче питання. Кожного дня до сумської приймальні надходить близько десяти-п’ятнадцяти звернень. Переселенці телефонують, приходять безпосередньо до приймальні. Надходять дзвінки і з інших областей України. Юристи намагаються надавати допомогу кожному, хто звертається. Консультації люди отримують безкоштовно та без довідок про доходи.

Наприкінці січня пані Марія прийшла до органу соціального захисту подовжувати строк дії своєї довідки «переселенця» та писати чергову заяву на призначення щомісячної адресної грошової допомоги для покриття витрат на проживання, зокрема на оплату житлово-комунальних послуг. На зворотній стороні довідки було зроблено відповідний запис, що вона дійсна ще півроку. А потім пенсіонерку відправили з органу соціального захисту до територіального підрозділу Міграційної служби задля подовження штампу. Бо, як вважають робітники органу соціального захисту, довідка без цієї відмітки не дійсна взагалі.

Звісно, в міграційній службі їй повідомили, що ніякі штампи вони не проставляють, оскільки з 13 січня 2016 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» № 921-VIII від 24.12.2015 р., яким були внесені зміні до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» № 1706-VII від 20.10.2014 р. Відповідно до цього Закону, довідка тепер безстрокова. Також законодавець повністю скасував процедуру звернення переселенців до територіальних підрозділів Міграційної служби України для проставлення на зворотному боці довідок про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб відміток про реєстрацію місця проживання, а також проведення будь-яких перевірок з боку територіальних підрозділів ДМС України. Більше того, місце проживання тих осіб, які переміщуються з зони бойових дій, тепер повинні засвідчуватись безпосередньо довідками про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб. А цей процес забезпечувати повинно Міністерство соціальної політики України.

Тим не менш, у лютому пенсіонерка-переселенка допомогу від держави вже не отримала. І лише в березні їй зателефонували з органу соцзахисту та повідомили, що в виплатах було відмовлено. Пояснили, що посилаються на Порядок оформлення і видачі довідки про взяття на облік особи, який затверджено славнозвісною постановою Кабінету Міністрів України «Про облік внутрішньо переміщених осіб» № 509 від 01.10.2014 р. та відповідні листи-роз’яснення, які надійшли «зверху» — від Мінсоцполітики України. Мовляв, саме керуючись цими документами, вони зобов’язані відсилати всіх переселенців до територіальних підрозділів Державної міграційної служби України за тими відмітками, які не проставляються там з січня 2016 року та припиняти людям соціальні виплати.

Жінка опинилась в скрутному матеріальному становищі, адже вона ще взимку 2014 року була вимушена покинути постійне місце проживання в місті Ірміно Луганської області. Там залишилося все те майно, що тяжко наживалося довгі роки. Для проживання в Сумах вона разом з родиною сина,  що має інвалідність, вимушена орендувати житло за немаленьку плату. Ціни на все — житло, комунальні послуги, продукти — постійно зростають. До того ж, з’явилися проблеми зі здоров’ям — після стаціонарного лікування, яке пані Марія пройшла в Сумах, вона потребує періодичного обстеження та постійного прийому ліків. Єдиним джерелом доходу для жінки залишилася пенсія, але і ця соціальна виплата під загрозою. Адже в деяких районах Сумщини тих переселенців, що не мають славнозвісного штампу на довідці, лишають ще й пенсійного забезпечення.

IMG_2166
Громадська приймальня УГСПЛ у Сумах

Від імені пані Марії юристи УГСПЛ підготували адміністративний позов, в якому було повністю викладено всі обставини цієї ситуації та прохання визнати неправомірними дії органу соціального захисту населення щодо відмови пенсіонерці в наданні щомісячної адресної грошової допомоги для покриття витрат на проживання, зокрема на оплату житлово-комунальних послуг. Також суд попросили зобов’язати орган соціального захисту здійснити нарахування — подовжити виплату, відповідно до поданої заяви громадянки від 26 січня 2016 року про поновлення виплати зазначеної допомоги.

«Останнім часом нами було підготовлено більше тридцяти подібних позовних заяв. Найближчими днями у місцевих судах назначені інші засідання за справами переселенців. Сьогодні-завтра ми дізнаємося, які рішення прийняли судді», — розповідає Володимир Виноградов, координатор Сумської громадської приймальні.

Одночасно, до суду від імені пані Марії, було подано ще одну заяву — про звільнення від сплати судового збору. Враховуючи припинення «переселенських» виплат та маленьку пенсію, сплатити більше п’ятисот гривень збору для жінки було б дуже важко.

Судове засідання у Зарічному районному суді міста Суми було призначено на 4 травня 2016-го року. Вже 6 травня від заявниці ми дізналися радісну новину — суд задовольнив позов повністю. З гордістю зазначимо, що це офіційне судове рішення з приводу неправомірного припинення виплат переселенцям, є першою перемогою УГСПЛ не тільки в Сумській області, але й по всій Україні.

Посилання на справу в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Підготувала Наталія Єсіна, помічник координатора УГСПЛ в м. Суми

 

Громадська приймальня УГСПЛ в м. Суми знаходиться за адресою: 40000, м. Суми, вул. Бєлінського, 2, офіс 4 (зручні орієнтири — обласна бібліотека ім. Н. К. Крупської, Спасо-Преображенський кафедральний собор, вул. Соборна), тел.: +38 (095) 939-11-11

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: