Публікація

Як отримати статус учасника бойових дій бійцям добровольчих батальйонів?

До ГО “Правозахисна група «СІЧ»” звернувся боєць добровольчого батальйону Леонід Бабін, щоб відстояти статус учасника бойових дій, оскільки доводити свою участь в бойових операціях чоловікові потрібно було через суд

1_10

Пан Леонід ще з часів Майдану звертався по допомогу до ГО “Правозахисна група «СІЧ»”, яка є членом Української Гельсінської спілки з прав людини. Під час буреломних подій Революції Гідності колишній десантник Леонід, батько п’ятьох дітей, був незаконно затриманий за участь в акціях непокори та завдяки підтримці дніпропетровських правозахисників вийшов на волю ще до повалення режиму Януковича.

Звернутись до правозахисників пану Леоніду довелось і вдруге. З початком військових дій на Сході країни чоловік не міг сидіти склавши руки і подався до Добровольчого Українського Корпусу Правого сектору, щоб захищати Батьківщину. Цей шлях став для Леоніда не з простих. Під час участі в бойовій операції під Пісками він був поранений осколком, а в червні 2015 року контужений під Маріїнкою Донецької області. Перше що відчув: дзвін у вухах та крововиливи з вух. Бійця доставили в Дніпропетровську міську лікарню.

Після реабілітації та повернення додому Леонід Бабін подав письмове звернення до Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників Антитерористичної операції щодо надання йому статусу учасника бойових дій як такому, що брав безпосередню участь в Антитерористичні операції. Проте чоловік отримав письмову відмову.

У відмові Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників Антитерористичної операції стверджує, що для визнання особи учасником бойових дій згідно норми Закону необхідно поєднання двох умов: 1) безпосередня участь особи в Антитерористичній операції, забезпечення її проведення, перебуваючи в районах антитерористичної операції у період її проведення; 2) включення добровольчого формування, у складі якого особа брала безпосередню участь в Антитерористичній операції, до складу Збройних Сил України, МВС, Національної гвардії та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів.

На жаль, на той час військові підрозділи Добровольчого Українського Корпусу Правого сектору не були регулярними частинами Збройних сил України, а тому навіть підтверджена свідченнями інших учасників бойових дій, документами та наказами командування участь Леоніда Бабіна в бойових операціях потрібно було доводити в судовому порядку.

Фактів на користь бійця було чимало. Адже пан Леонід брав участь в бойових діях у зоні проведення Антитерористичної операції у складі Добровольчого Українського Корпусу Правого сектору у період з 15 травня 2014 до березня 2016 року. З 15 травня 2014 року проводив з іншими військовослужбовцями розвідку боєм у населених пунктах Сніжне, Слов’янськ, Краматорськ, Шахтарськ, Докучаєвськ, Гранітне, Костянтинівка, Амросіївка, Мар’їнка, Карлівка, Авдіївка, Піски, Іловайськ Донецької області.

З 31 серпня 2014 року наказом командира 9-го розвідувального штурмового батальйону “Татарина” очолив друге розвідувальне штурмове відділення, до якого входили Постернак Є.В., Слукін М.В., Мартинов А.А, Петренко М.Л, Мудрак В.Н та інші військовослужбовці.

З 7 серпня 2014 року до листопада 2014 року виконував розвідувальні операції у населених пунктах Карлівка, Нітайлове, Піски та ін.

Під час аналізу справи юрист ГО “Правозахисна група «СІЧ»” Володимир Плетенко прийняв рішення звернутися до міжвідомчої комісії у Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО в порядку до Постанови КМУ від 20 серпня 2014 року № 413 “Про затвердження Порядку надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в Антитерористичній операції, забезпеченні її проведення”. На заяву була отримана негативна відповідь. Після цього Володимир Плетенко уклав заяву до суду в рамках окремого провадження для встановлення факту участі у бойових діях. Суд заяву задовольнив та встановив участь у бойових діях. Зараз готується заява для подання повторної заяви в Державну службу у справах ветеранів війни та учасників АТО про надання статусу учасника бойових дій. До заяви планується додати рішення суду про встановлення факту учасника бойових дій.

«Поточної роботи було дуже багато, — розповідають юристи приймальні. — Та завдяки наполегливості спеціалістів „СІЧі“ та підтримки партнерського Центру Травмотерапії „Форпост-HELP“, що підтримав справу Бабіна як пріоритетну та здійснює комплексний соціальний супровід родини військового, нам вдалося досягти успіху і рішенням Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області було встановлено факт участі Бабіна Леоніда Георгійовича у бойових діях під час проведення Антитерористичної операції на території Донецької області в складі добровольчого Українського корпусу, створеного Правим сектором».

Прикметно, що ухвала суду стане правовим прецедентом у вирішенні схожих позовів та заяв в українських судах на користь учасників бойових дій, які брали участь в проведенні Антитерористичної операції у складі добровольчих батальйонів.

Між тим, готується повторна заява в Державну службу у справах ветеранів війни та учасників АТО з використанням ст.13 Конвенції з прав людини, оскільки законодавчо досі не урегульовано питання надання статусу учасника бойових дій бійцям добровольчих батальйонів, які не ввійшли до складу Збройних Сил України та МВС.

фото — zhitomir.today

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: