Публікація

Мешканець Харківщини отримав допомогу в суді завдяки телебаченню

Юристи Чугуївської правозахисної групи захистили права місцевого жителя, дізнавшись про його проблему з телеефіру.

К. є власником будинку в селі Стара Гнилиця, що знаходиться в Чугуївському районі Харківської області. В листопаді 2013 року він розлучився з дружиною, яка незабаром, покинула будинок, забравши свої речі. З невідомих причин вона не захотіла знятись з реєстрації житла, яке належить К. З тих пір жодної участі, ані у сплаті комунальних послуг, ані у поліпшенні стану будинку жінка не брала.

К. неодноразово просив колишню дружину знятися з реєстрації, втім, жодної реакції він не отримав.

Обставина, що в його будинку зареєстрована інша особа, яка за цією адресою не проживає, створювала для чоловіка негативні наслідки економічного характеру, оскільки розмір оплати за комунальні послуги начисляється з розрахунку до кількості осіб, що зареєстровані за певною адресою. Через це К., будучи незаможною людиною, був змушений сплачувати за більшу кількість послуг, ніж ту, якою користується фактично. Крім того, через цю ситуацію він не мав можливості оформити субсидію. І взагалі, реєстрація іншої особи перешкоджала власнику повною мірою розпоряджатися своїм майном.

К. звертався до сільської ради та різних державних органів зі своєю проблемою, втім, скрізь розводили руками. Сюжет про його історію був показаний в ефірі місцевого телеканалу. Його побачили фахівці Чугуївської правозахисної групи, запропонувавши після цього К. безоплатну правову допомогу.

Юристи підготували кваліфікований позов до суду, в якому інтереси К. представляв адвокат Роман Лихачов, голова Чугуївської правозахисної групи.

Правники з’ясували, що відповідачка фактично не проживає в домі більше двох років, не сплачує плату за користування житловим приміщенням і комунальні послуги, не несе інших витрат для його утримання та не бере участі в спільному побуті. Також між нею та власником немає жодних домовленостей з приводу користування будинком. На початку квітня 2016 року Чугуївський міський суд Харківської області визнав жінку такою, що втратила право користування будинком. Завдяки правозахисникам К. нарешті відновив своє повноправне володіння власним будинком.

Справу коментує юрист Роман Лихачов:

«Відповідно до ст. 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Право приватної власності є непорушним. Права власника будинку, квартири визначені у ст. 383 Цивільного кодексу України та ст. 150 Житлового кодексу України, які передбачають право власника використовувати житло для власного проживання, проживання членів сім’ї, інших осіб, і розпоряджатися своїм житлом на власний розсуд. Гарантуючи захист права власності, законодавство надає власнику право вимагати усунення будь-яких порушень його права».

Чугуївська правозахисна група надала правову допомогу в межах діяльності Центру інтеграції первинної та вторинної безоплатної правової допомоги на рівні територіальних громад Чугуївського та Печенізького районів Харківській області, за сприяння програмної ініціативи «Права людини і правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження» та в рамках проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» Канадського бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади.

 Міськрайонна громадська організація «Чугуївська правозахисна група» увійшла до складу УГСПЛ в лютому 2016 року. ЧПГ спеціалізується, зокрема, у наданні безоплатної правової допомоги представникам вразливих верств населення.

 

 

Підготував Юрій Чумак

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: