Публікація

Виборчі права необхідно захищати активно

Більшість людей наголошують лише на повідомленні про порушення виборчих прав, але захищати їх особисто часто відмовляються.

В Чернігові 13 листопада 2004 року в рамках проекту „Правова допомога суб’єктам виборчого процесу 2004” за підтримки Асоціація американських правників Правової ініціативи в Центральній та Східній Європі (ABA/CEELI) на базі юридичної клініки Україно-Російського Інституту (філіалу МДВУ в м. Чернігові) відбувся круглий стіл, на якому були розглянуті проблеми правових шляхів захисту та поновлення виборчих прав під час виборів Президента України.

У круглому столі взяли участь представники Чернігівського громадського комітету захисту прав людини, юридичної клініки Україно-Російського Інституту (філіалу МДВУ в м. Чернігові), Професійної спілки працівників мас-медіа міста Чернігова, викладачі ВНЗ міста Чернігова, судді тощо.

В рамках тривалої бесіди були обговорені практичні приклади щодо захисту прав людини під час виборів та проблеми, з якими стикаються правозахисники. Виходячи із наявної інформації, було порівняно ситуацію в цій сфері у Чернігівській області та інших регіонах України.

Присутніми було наголошено на великій пасивності громадян у питаннях захисту власних політичних прав, про відсутність взаємодопомоги. Студенти юридичної клініки розповіли про те, що більшість осіб, котрі зверталися до них з питань порушень виборчих прав робили наголос лише на повідомлення про порушення і не бажали особисто захищати права.

Студенти юридичної клініки під час бесіди вийшли з ініціативою створити, ґрунтуючись на поточній та попередній моніторинговій інформації, базу даних найбільш типових порушень виборчих прав людини на території Чернігівської області. Досить жваву дискусію викликало обговорення проблеми кримінальної відповідальності за порушення виборчого законодавства та кримінальні справи у м.Чернігові, які були пов’язані з виборами.

Адвокат Чернігівського громадського комітету захисту прав людини О. Трофимов розповів про власний досвід участі у подібних справах. Говорячи про проблему помилок у списках виборців присутні, дуже високо оцінили роботу місцевих судів Чернігівської області, які за дуже зжаті строки встигли розглянути велку кількість справ по внесенню правок у списки.

Присутні вирішили звернутися до громадськості, особливо до тих осіб, які не голосували під час першого туру виборів, з проханням прийти і перевірити правильність своїх даних у списках.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: