Публікація

Відповідальність держав-сторін конфлікту в Криму і на сході України в контексті прецедентного права ЄСПЛ

26 січня 2017 року відбувся другий захід, організований українськими правозахисникамии протягом зимової сесії ПАРЄ

У круглому столі «Окуповані території України: відповідальність держави за порушення прав людини в контексті справ Європейського суду з прав людини» взяли участь юристи Регіонального центру з прав людини, УГСПЛ та Харківської правозахисної групи.

Доповідачі Сергій Заєць, Надія Волкова та Геннадій Токарєв обговорили відповідальність держав-сторін конфлікту в Криму і на сході України в контексті прецедентного права ЄСПЛ. На заході був присутній Георгій Логвинський, депутат ВР України, заступник голови української делегації в ПАРЄ, обраний Віце-Президентом Парламентської Асамблеї.

pace-1

Сергій Заєць, адвокат Регіонального центру з прав людини та юридичний експерт УГСПЛ, розповів про нещодавні арешти де-факто російською владою правозахисників в Криму (Миколи Полозова, Еміля Кубердінова і Едема Семедляєва). Крім того, він звернув увагу на системні порушення прав людини з боку влади РФ, а саме примусову зміну українського громадянства на російське та отримання несанкціонованого доступу до персональних даних громадян; обмеження свободи пересування осіб, які втратили документи – посвідчення особи на території Криму; перевезення в’язнів з Криму в різні частини Російської Федерації, порушення права на приватну власність та багато інших. В ході свого виступу він наголосив, що Крим, “слава Богу, не настільки кривавий як Донбас. Це збройний конфлікт, який виглядає мирним. Але це дуже небезпечна ситуація для сучасного міжнародного правового порядку. Якщо вона стане прецедентом, то даний конфлікт може призвести до нових конфліктів, до нової крові та смертельних випадків. З точки зору прав людини є багато нових викликів для правового порядку, що існує після Другої світової війни. І головна проблема – не кількість порушень, але їх унікальність”.

pace-2

Адвокат Центру Стратегічних Справ УГСПЛ Надія Волкова сфокусувала свій виступ на юрисдикції Російської Федерації щодо порушень, вчинених під час конфлікту на Сході України відповідно до юриспруденції Європейського Суду з прав людини. Російська держава здійснює свою юрисдикцію за допомогою військової, економічної та політичної підтримки сепаратистського режиму в Донбасі. У своєму виступі вона закликала всіх, хто виступає за демократію, права людини та верховенство права, захищати їх віднині ще більше у світлі останніх світових конфліктів і політичних подій, які могли б привести до ще більш небезпечного світового порядку.

Геннадій Токарєв, директор стратегічного судового центру ХПГ, говорив про юрисдикцію і відповідальність України, її нездатність виконати свої позитивні зобов’язання відповідно до статей 2,3 та 13 Конвенції. Він підкреслив: “Жертви конфлікту на Сході України прагнуть справедливості та відшкодування збитків, що були завдані державою Україна. Неефективні розслідування порушень означають, що держава Україна, яка є стороною в конфлікті, не прагне притягнути винних до відповідальності. Державні органи, до чиєї компетенції входить розслідування порушень, в тому числі Служба безпеки України, не тільки зазнають невдачі у процесі виконання своїх позитивнихм забов’язань, але вони також не здатні виконувати свої функції. Вони діють з порушенням прав людини. Створення фізичних бар’єрів, таких як контрольно-пропускні пункти для тих, хто живе на окупованих територіях України, порушує їх право на вільне пересування, що передбачене Конвенцією”.

pace-3

Крім того, експерти зустрілися з пані Анною Руркою, президентом Конференції МНКО, щоб обговорити шляхи підтримки Конференцією громадянського суспільства України у його прагненні боротись із порушеннями прав людини в Криму та на Донбасі. Пані Рурка погодилася виступити із заявою на підтримку недавно заарештованого кримського адвоката-правозахисника Еміля Курбедінова за сфабрикованим обвинуваченням.

Фото Наталії Заєць

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: