Публікація

Відбувся Другий українсько-чеський БарКемп

Листопад 2016 року подарував чимало цікавих подій, одна з гідних уваги — українсько-чеський БарКемп, який другий рік поспіль проходить в Херсоні. Цьогорічний БарКемп було присвячено обговоренню важливих питань в контексті громадянського суспільства та розвитку незалежної журналістиці в Україні.

БарКемп-2016 не лише продовжив традиції торішнього успішного БарКемпу, а й запам’ятався всім учасникам своєю особливою атмосферою та цікавою тематикою. Адже участь у ньому брали переважно представники некомерційних організацій, громадських ініціатив, університетів і незалежних ЗМІ, а також митці, режисери та культурні діячі з Чехії, Азербайджану та України.

Мета заходу — допомогти, надихнути і надати можливість небайдужим, талановитим людям з України, Чехії та інших країн поділитися вдалим і не дуже досвідом у царині громадського активізму, планування та проведення громадських кампаній, а також у сфері незалежної журналістики, прав жінок та екологічних ініціатив.

Що таке БарКемп?

Коротко БарКемп можна охарактеризувати як відкриті спільні заходи у вигляді майстер-класів, організаторами яких є самі учасники. Це відкриті дискусії, презентації цікавих проектів, програм, ініціатив, обмін інформацією та досвідом. Протягом всього БарКемпу  паралельно проходять два майстер-класи / дві лекції в невеликих групах (для кращої комунікації). Проте суть БарКемпу не тільки в лекціях і презентаціях. Тут кожен учасник може проявити свою активність і знайти натхнення. Адже одну частину програми готують організатори (лектори з України та Чеської Республіки), а інша — передбачена для виступів зацікавлених в цьому учасників БарКемпу. Винагорода за виступ складе 500 гривень.

Більш детальну інформацію можна знайти, наприклад, тут: http: //en.wikipedia.org/wiki/BarCamp або https://uk.wikipedia.org/wiki/BarCamp.

Чим вразив БарКемп-2016?

Передусім — жвавою атмосферою та цікавими спікерами.

Іво Бистршичан — режисер, сценарист, драматург та публіцист. Знімає документальне кіно з підтекстом громадського активізму.

Петр Махалек
Петр Махалек

Петр Махалек — консультант чеських та закордонних неприбуткових організацій стосовно тем фандрейзингу й проведення громадських кампаній, фасилітатор, викладач університету, в минулому – директор організації Friends of the Earth Czech Republic.

Ян Ровенський — активіст з екології та правозахисту, керівник кампанії з енергетики чеського філіалу Greenpeace.

Петрушка Шустрова — відома чеська дисидентка, журналістка та есеїстка, перекладачка, підписантка Хартії 77, за часів комунізму декілька разів потрапляла у в’язницю через свої політичні переконання. Після революції 1989 року стала заступником Міністра внутрішніх справ, брала активну участь у підготовці Закону “Про люстрацію”.

Ітка Несрстова – експертка з фандрейзингу, екс-директорка з фандрейзингу у Фонді VIA, лекторка з індивідуального фандрейзингу.

Тургут Гамбар
Тургут Гамбар

Тургут Гамбар (Азербайджан) — активіст, член правління громадського руху NIDA. У 2009-2010 роках активно брав участь у кампанії, що закликала до звільнення азербайджанських в’язнів совісті Еміна Міллі та Аднана Гаджизаде. У 2011 році Тургут Гамбар та його друзі започаткували NIDA – політичний рух щодо сприяння демократичних реформ шляхом ненасильницького спротиву. Організовували кіноклуби, флешмоби, публічні лекції, книжкові кампанії та мирні акції протесту.

Зузанна Ленгартова — засновниця і голова громадської ініціативи “Допомагаємо людям у втечі” (We are helping people on the run), яка з 2015 року надає волонтерську допомогу біженцям та мігрантам з Угорщини, Сербії та Греції.

Учасники також активно вивчали основи проведення журналістських розслідувань для громадських активістів, мали можливість переглянути фільм “На кордонах імперії” з подальшим обговоренням з авторкою — Петрушкою Шустровою. Вивчали технологію Step by Step та її застосування в контексті впровадження громадської кампанії, знайомились з особливостями громадського моніторингу поліції в Україні та особливостями впровадження екологічних проектів в Чехії. Було цікаво, творчо та натхненно! З нетерпінням чекаємо наступного БарКемпу у 2017 році!

Підготувала Тетяна Гончарук

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: