Публікація

VІ дебатний турнір з прав людини до 40-ї річниці заснування Української Гельсінської групи

18 і 19 листопада в Освітньому домі прав людини пройшов VI Відкритий дебатний турнір з прав людини серед команд юридичних клінік, який в цьому році приєднався до 40-ї річниці заснування Української Гельсінської групи – першого правозахисного руху в Україні.

У Дебатному турнірі взяли участь вісім команд юридичних клінік ВНЗ України, серед яких: команда правничої клініки Національного університету “Києво-Могилянська Академія”, команда юридичної клініки ПВНЗ Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького, команда юридичної клініки “Аdiutorium” Чернігівського національного технологічного університету, команда юридичної клініки “Феміда” Донецького державного університету управління (м. Маріуполь), команда юридичної клініки Національного університету біоресурсів і природокористування України, команда юридичної клініки  Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

img_0197

Перемогу у Турнірі дістала команда юридичної клініки “Liberta” Тернопільського національного економічного університету, друге ж місце посіла команда юридичної клініки “Правова допомога” Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ. Ці дві команди-фіналісти мали змогу взяти безпосередню участь у незвичайному для себе форматі заходу – форумі за технологією «Hard talk» («жорстка розмова» на гострі та суспільно важливі теми) з виконавчим директором Української Гельсінської спілки з прав людини – Аркадієм Бущенком. Була обрана тема «Право на зброю. Вільне володіння громадян вогнепальною зброєю – це зменшення державної монополії на насилля, чи розповсюдження насилля на всі верстви населення».

Сергій Буров, Аркадій Бущенко, Валентіна Потапова та переможці турніру
Сергій Буров, Аркадій Бущенко, Валентина Потапова, Андрій Галай та переможці турніру

Учасники мали змогу ставити некомфортні, навіть приватні запитання, щодо власної думки та бачення такого непростого питання як легалізація вогнепальної зброї та вплив на суспільство, криміногенний стан країни, спроможності держави виконувати покладені на неї обов’язки, та багато інших суперечних питань.

Учасники висловили велику подяку організаторам за можливість такої розмови з Аркадієм Бущенком, зазначили, що для них він є дуже поважною людиною, яка вразила своєю відкритістю та чесністю. «Ми готувалися до опору або зміни теми дискусії та «перекручування», натомість, це було дуже професійне, спокійне та чесне висловлювання своєї думки та позиції. Я вражений!» – відзначив один з фіналістів Турніру.

img_0257-kopyya

Відео фіналу та hard talk

Відео чвертьфіналу та півфіналу

Даний захід є заходом Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини» та проводився в рамках проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Реагування на порушення прав людини та посилення правової спроможності громадян та правозахисників в Україні»/«Права людини в дії», який впроваджується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Американський народ, через USAID, надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 50 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільярда доларів.

Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID http://ukraine.usaid.gov та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: